Afecţiunile mamare afectează peste 65% din femei, pe parcursul întregii vieţi, iar până la 20% din cazuri pot avea o evoluţie gravă în timp dacă nu sunt urmărite corespunzător. În România, conform celor mai recente estimări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, mai mult de unul din patru cazuri noi de cancer la femei a fost de cancer de sân. Supravieţuirea pacientelor cu cancer mamar este în medie de 80% la 5 ani. Prognosticul şi evoluţia bolii depind însă de stadiul afecţiunii la momentul depistării, dar şi de condiţia generală a fiecărei paciente în parte.
Screeningul pentru cancerul mamar este deosebit de important pentru toate femeile, indiferent de vârstă, mai ales dacă au avut cazuri în familie cu această patologie. Depistarea cât mai precoce a afecţiunii şi demararea conduitei terapeutice sunt cele mai importante strategii pentru un prognostic favorabil. Screeningul periodic prin efectuarea mamografiei, în special la categoriile cu risc înalt, asigură o şansă în plus de depistare timpurie, în evoluţie, a leziunilor maligne. În acest fel, iniţierea rapidă a tratamentului corespunzător conduce la creşterea potenţialului de reuşită terapeutică şi a şanselor de supravieţuire.
Senologia, un domeniu în dezvoltare
Senologia este o ramură medicală ce a căpătat individualitate în ultimii ani tocmai prin nevoia crescută de creare de mijloace cât mai performante pentru prevenţia, diagnosticul şi tratarea afecţiunilor sânului. Deşi senologia se axează preferenţial pe patologia malignă a sânului, este important ca orice femeie să monitorizeze periodic sănătatea sânilor, chiar şi în absenţa unor semne sau simptome. Atunci când există suspiciunea unei suferinţe mamare, prioritatea rămâne prezentarea rapidă la medic, diagnosticul în stadiile iniţiale având întotdeauna rata cea mai mare de succes terapeutic.
Academia de Senologie SANADOR este un centru integrat dedicat transmiterii, aplicării şi perfecţionării cunoştinţelor actuale privind diagnosticul şi tratamentul patologiilor mamare benigne, maligne sau estetice şi pune la dispoziţia pacientelor metode moderne de diagnostic şi tratament ale patologiei mamare, efectuate cu ajutorul medicilor specializaţi în această patologie şi cu experienţă bogată în domeniu.
Academia de Senologie SANADOR funcţionează în cadrul Centrului Oncologic SANADOR şi este primul centru de specialitate din România recunoscut ca membru cu drepturi depline în Reţeaua internaţională a centrelor senologice (Breast Centres Network).
Factori de risc în apariţia cancerului mamar
Factorii de risc pentru cancerul mamar sunt multipli:
- Sexul feminin;
- Vârsta înaintată;
- Istoric personal de boli ale sânului;
- Istoric familial de cancer mamar;
- Obezitatea (un factor de risc asociat frecvent cu cancerul, în general);
- Debutul precoce al menstruaţiei (înaintea vârstei de 12 ani);
- Menopauza târzie;
- Tratamentul hormonal de substituţie în postmenopauză;
- Consumul de alcool.
S simptomatologie ce necesită consult de specialitate
Principalele semne şi simptome pentru care pacientele ar trebui să se adreseze medicului includ:
- Depistarea palpatorie a unei formaţiuni sub forma unui nodul mamar sau a unei zone de densitate diferită ca structură de textura normală a sânului;
- Modificarea formei sânului;
- Retracţia mamelonară;
- Secreţii mamelonare în afara perioadei de lactaţie;
- Modificări tegumentare la nivelul sânului, sub forma unor eroziuni, modificări de culoare sau retracţii variate.
Diagnosticul de certitudine
Investigaţiile imagistice stau la baza diagnosticului, confirmat apoi anatomopatologic, însă examinarea periodică prin autopalpare rămâne metoda de elecţie pentru depistarea precoce a modificărilor sânului.
Acurateţea diagnosticului dictează succesul tratamentului iar evaluarea senologică iniţială este importantă pentru estimarea gradului de risc al pacientei şi propunerea unui plan de depistare imagistică prin ecografie şi mamografie.
Printre cele mai importante metode pentru depistarea şi clasificarea tumorilor mamare, se numără:
- Ecografia mamară – investigaţie non-invazivă ce foloseşte ultrasunete, ce furnizează date exacte despre localizarea şi caracteristicile formaţiunii tumorale, inclusiv clasificarea riscului prin scorul BI-RADS; ecografia este metoda utilizată de elecţie în cazul pacientelor tinere, înaintea vârstei de 40 ani;
- Mamografia – metodă principală de examinare imagistică a sânilor, ce utilizează raze X şi are valoare diagnostică ridicată;
- IRM mamar – investigaţie imagistică non-invazivă pentru caracterizarea formaţiunilor nodulare mamare.
- Biopsia mamară – unica metodă prin care se poate pune diagnosticul de certitudine, prin rezultat histopatologic.
Tratamentul multimodal al cancerului de sân
Conduita terapeutică în patologia oncologică a sânului se stabileşte în funcţie de tipul tumorii, stadiul şi dimensiunile acesteia. Tratamentul este complex şi poate include: tratament chirurgical, tratament oncologic, radioterapie, hormonoterapie, imunoterapie.
La Academia de Senologie din cadrul Centrului Oncologic SANADOR, diagnosticul oncologic este evaluat cu mare atenţie de către comisia oncologică multidisciplinară (Tumor board), care stabileşte apoi conduita terapeutică personalizată pentru fiecare pacient în parte. Din comisia multidisciplinară fac parte medici din specialităţi complementare: oncolog, radioterapeut, chirurg, radiolog etc.
Chirurgia sânului
Legendă foto: Dr. Ştefan Voiculescu, medic primar chirurgie generală, coordonatorul Academiei de Senologie SANADOR.
Intervenţiile chirurgicale de la nivelul sânului pot include:
- Lumpectomia – intervenţia chirurgicală prin care chirurgul excizează doar formaţiunea tumorală. Această intervenţie se indică în cazul tumorilor foarte mici, sau în situaţia în care, după chimioterapie neoadjuvantă (preoperatorie), tumora s-a redus mult în dimensiuni.
- Mastectomia – reprezintă îndepărtarea întregului sân.
- Sectorectomia mamară asociată sau nu cu limfodisecţia axilară (excizia ganglionilor axilari în vederea stadializării) presupune îndepărtarea tumorii împreună cu ţesutul mamar locoregional. Acest tip de intervenţie are indicaţie în tumorile avansate local dar care răspund bine la tratamentul chimioterapic neoadjuvant (sunt iniţial tumori mari, dar care după tratamentul chimioterapic regresează dimensional cvasicomplet).
Tratamentul oncologic pentru tumorile sânului
Abordarea multimodală a cancerului mamar include, pe lângă tratamentul chirurgical şi tratament oncologic, care se bazează pe radioterapie, chimioterapie, hormonoterapie şi imunoterapie în funcţie de tipul histologic tumoral.
Radioterapia externă are ca scop scăderea riscului de recidivă locală. Chimioterapia pentru cancerul mamar poate fi neoadjuvantă (se administrează înaintea intervenţiei chirurgicale) şi are rolul de a reduce dimensiunea tumorii, sau adjuvantă (se aplică după tratamentul chirurgical, în scopul distrugerii celulelor tumorale restante dar nedetectabile).
Academia de Senologie SANADOR pune la dispoziţia pacientelor cele mai avansate tehnici de diagnostic (mamografie digitală cu tomosinteză, sonoelastografie cu compartiment de imersie, rezonanţă magnetică 3Tesla, biopsie lezională şi ganglionară ghidată ecografic) şi tratament cu echipamente de ultimă generaţie, asigurate de o echipă medicală de elită.