Abordări moderne în diagnosticul şi tratamentul bolii de reflux gastroesofagian, la SANADOR

Abordări moderne în diagnosticul şi tratamentul bolii de reflux gastroesofagian, la SANADOR

Boala de reflux gastroesofagian, numită şi esofagită de reflux, este o afecţiune digestivă în care conţinutul gastric acid se întoarce în esofag, provocând iritaţii ale mucoasei care acoperă interiorul acestuia. Această problemă apare atunci când sfincterul esofagian inferior, un inel muscular situat între esofag şi stomac, nu mai funcţionează corespunzător. În mod normal, acest sfincter se deschide, pentru a permite trecerea alimentelor în stomac şi se închide imediat după aceea, împiedicând astfel refluxul conţinutului gastric acid în esofag.

Deşi este obişnuit ca o cantitate mică de acid să ajungă ocazional în esofag, mai ales după o masă târzie, suspiciunea de boală de reflux gastroesofagian apare atunci când acest fenomen devine frecvent şi recurent. Această afecţiune cronică poate apărea la persoane de toate vârstele, inclusiv la sugari, când produce tulburări de alimentaţie la nou-născut.

Boala poate duce la complicaţii severe dacă nu este tratată adecvat, precum stricturi esofagiene, leziuni precanceroase esofagiene, de tipul esofag Barrett, tumori de laringe, laringită acută sau cronică, polipi pe corzile vocale sau chiar cancer de esofag. Printre simptomele caracteristice se numără senzaţia de arsură în piept, regurgitarea acidă frecventă şi dificultăţi la înghiţire, cu sau fără durere. Factori precum obezitatea, sarcina, hernie hiatală şi anumite medicamente pot creşte riscul de dezvoltare a acestei afecţiuni.

Pentru un diagnostic precis, la SANADOR, medici gastroenterologi foarte bine pregătiţi recomandă investigaţii specifice, precum endoscopie digestivă, manometria esofagiană sau pH-metria cu impedanţă esofagiană. De asemenea, tratamentul se concentrează pe reducerea refluxului gastric şi minimizarea daunelor aduse mucoasei esofagiene. În majoritatea cazurilor, simptomele se ameliorează prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, care include o dietă echilibrată, porţii mai mici de mâncare consumate la ore regulate şi evitarea alimentelor ce pot declanşa simptomele. De asemenea, pot fi prescrise medicamente pentru a reduce aciditatea gastrică. În cazurile grave, poate fi necesară intervenţia chirurgicală.

Cum se manifestă boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian se manifestă frecvent prin senzaţia de arsură în capul pieptului (pirozis), care apare în special după mese şi se intensifică noaptea. Alte simptome frecvente includ durere în piept, dificultate la înghiţire (disfagie), precum şi regurgitarea alimentelor sau a lichidelor. În unele cazuri, boala poate prezenta simptome atipice, cum ar fi tusea cronică, vocea răguşită, senzaţia de „nod în gât”, durerea toracică non-cardiacă, tulburările de somn, senzaţie de sufocare şi greaţă.

La Spitalul Clinic SANADOR, pentru pacienţii cu simptome tipice, medicul gastroenterolog recomandă diferite investigaţii specifice, precum pH-metria esofagiană, pentru evaluarea celor care nu răspund la tratamentul medicamentos. În cazul simptomelor atipice, această investigaţie este utilă pentru confirmarea diagnosticul, după excluderea unor afecţiuni pulmonare sau ORL cu simptome similare.

Diagnosticul avansat pentru esofagita de reflux

Diagnosticul avansat al esofagitei de reflux implică o serie de teste şi de evaluări pentru a determina severitatea afecţiunii şi pentru a exclude alte posibile cauze ale simptomelor. Prin endoscopie digestivă superioară, medicul examinează direct esofagul şi poate să identifice inflamaţiile sau iritaţiile ţesutului esofagian. Însă, deşi această procedură este esenţială pentru evaluarea leziunilor mucoasei esofagiene, a inflamaţiei cronice sau a complicaţiilor, este important de menţionat că, în numeroase cazuri, chiar şi în prezenţa refluxului gastroesofagian, rezultatele endoscopiei pot fi normale.

În situaţiile în care endoscopia nu furnizează informaţii concludente, se poate recurge la biopsie, pentru a analiza celulele esofagiene. Alte teste complementare includ manometria esofagiană, care măsoară presiunea din esofag şi analizează contracţiile muşchilor esofagieni, precum şi monitorizarea pH-ului esofagian, care evaluează aciditatea din esofag timp de 24 de ore.

Pentru un diagnostic precis, istoricul medical detaliat al pacientului şi evaluarea simptomelor sunt esenţiale. Este foarte important ca pacienţii să discute deschis cu medicul despre frecvenţa şi severitatea simptomelor, deoarece un diagnostic corect poate influenţa semnificativ opţiunile de tratament. În funcţie de gravitatea afecţiunii, tratamentele pot varia de la modificări ale stilului de viaţă şi administrarea de medicamente, până la intervenţii chirurgicale, în cazurile severe.

La SANADOR, pacienţii beneficiază de consultaţii de gastroenterologie asigurate de medici experimentaţi şi au acces la o gamă completă de analize şi investigaţii necesare pentru diagnostic. Endoscopia digestivă superioară, importantă pentru stabilirea diagnosticului de esofagită de reflux, poate fi realizată în condiţii optime de confort şi siguranţă atât la Spitalul Clinic SANADOR, cât şi la Centrul de excelenţă în endoscopia digestivă diagnostică şi terapeutică SANADOR Floreasca.

Pacienţii pot efectua şi manometria esofagiană de înaltă rezoluţie, cu echipamentul de ultimă generaţie Laborie Solar GI, care asigură obţinerea rapidă a unor rezultate de mare acurateţe, datorită software-ului avansat integrat. În plus, în funcţie de indicaţia stabilită de medic, este disponibilă şi monitorizarea prin pH-metrie esofagiană cu impedanţă, care permite un diagnostic precis şi adoptarea unui tratament adecvat.

Tratamentul bolii de reflux gastroesofagian

Pentru început, tratamentul bolii de reflux gastroesofagian constă în adoptarea unui stil de viaţă sănătos, evitând alimentele care agravează simptomele. De asemenea, renunţarea la fumat, scăderea în greutate şi evitarea meselor târzii contribuie semnificativ la controlul simptomatologiei.

În funcţie de severitatea simptomelor şi de istoricul medical, medicul gastroenterolog poate recomanda tratament medicamentos sau chirurgical. Tratamentul medicamentos vizează protejarea mucoasei gastrice şi esofagiene de acidul gastric, prin administrarea de antiacide care blochează, reduc sau neutralizează secreţia de acid. Inhibitorii de pompă de protoni sunt cei mai eficienţi, fiind prescrişi pentru perioade de minimum o lună. Însă, dacă simptomele persistă, tratamentul poate fi ajustat prin mărirea dozei, prelungirea duratei sau adăugarea altor antiacide, cum ar fi antagoniştii receptorilor de histamină H2.

Pentru pacienţii tineri, care doresc o soluţie definitivă pentru simptome, pentru cei care nu răspund la tratamentul maximal cu antiacide sau în cazuri cu complicaţii, precum manifestări extradigestive, leziuni precanceroase ori boli cardiace asociate, poate fi indicată o operaţie antireflux.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervenţiile antireflux, atunci când sunt necesare, sunt realizate în deplină siguranţă, într-un bloc operator foarte bine dotat, prin tehnici minim invazive, care asigură o recuperare rapidă şi risc redus de complicaţii.

viewscnt