Academia OMS, inaugurată în Franţa

Academia OMS, inaugurată în Franţa

Academia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a cărei idee datează din 2019, dar a cărei realizare a fost amânată de pandemia de Covid-19, a fost inaugurată marţi, în Franţa, în prezenţa preşedintelui Emmanuel Macron şi a directorului agenţiei ONU, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Campusul ultramodern, cu o platformă digitală dedicată pregătirii continue a profesioniştilor din domeniul sănătăţii din întreaga lume se doreşte un vârf de lance al inovaţiei, ce va integra realitatea virtuală şi inteligenţa artificială (AI).

Academia OMS îşi propune să ajute statele membre să abordeze lacunele critice în formarea forţei de muncă din domeniul sănătăţii prin valorificarea noilor tehnologii şi aplicarea celor mai recente progrese în cercetare. Academia va oferi cursuri de înaltă calitate lucrătorilor din domeniul sănătăţii şi îngrijirii, factorilor de decizie şi personalului OMS, atât online, cât şi în persoană.

Situat în bio-districtul Gerland, din Lyon, şi finanţat cu 120 de milioane de euro de Franţa, campusul Academiei OMS este o facilitate eco-friendly („prietenoasă cu mediul") concepută pentru a încuraja inovarea şi colaborarea.

Acesta dispune de un centru de simulare de clasă mondială şi va servi drept sediu de pregătire pentru cursanţi, formatori, cadre didactice şi cercetători din întreaga lume.

Aproximativ 16.000 de persoane se vor pregăti anual în noua clădire cu suprafaţa de 11.000 de metri pătraţi şi cu o arhitectură futuristă, care include 24 de săli de clasă, o bibliotecă, un centru fictiv de intervenţie în caz de urgenţă, dar, mai ales, un imens platou pentru exerciţii de simulare.

Programele de pregătire se adresează profesioniştilor din sănătate (medici, infirmiere, farmacişti), dar şi agenţilor OMS, cercetătorilor şi decidenţilor din acest sector.

O platformă digitală va permite ajungerea la un public mai larg şi OMS vizează 3 milioane de cursanţi până în 2028, graţie unor cursuri online în cele şase limbi oficiale ale organizaţiei: engleză, arabă, franceză, chineză, spaniolă şi rusă, informează Agerpres.

Accesibile de pe un PC şi de pe telefonul mobil, cursurile virtuale, care au început deja, sunt organizate în funcţie de nevoile geografice şi de priorităţile sanitare, cu o ofertă îndreptată mai ales spre ţările în curs de dezvoltare.

În plus faţă de îmbunătăţirea îngrijirilor medicale, Academia OMS are şi scopul de „a participa la retenţia personalului din sănătate", a explicat directorul său executiv, David Atchoarena, într-o conferinţă de presă.

Potrivit OMS, al cărei sediu se află la Geneva, în 2030 va exista un deficit de 10 milioane de angajaţi din sectorul sănătăţii, din care un deficit de 5 milioane în Africa.

viewscnt