Adela Cojan (CNAS), la Multiple Sclerosis360: Asigurarea serviciilor de recuperare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, o problemă

Adela Cojan (CNAS), la Multiple Sclerosis360: Asigurarea serviciilor de recuperare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, o problemă

Pacienţii cu scleroză multiplă din România au solicitat în nenumărate rânduri mai multe şedinte de recuperare şi kinetoterapie decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), întrucât cele rambursate în prezent nu sunt suficiente. Una din întrebările adresate Adelei Cojan, preşedintele interimar al CNAS în cadrul dezbaterii ,,Multiple Sclerosis360”, organizată recent de redacţia 360medical.ro a fost ce se poate face pentru aceşti pacienţi, în condiţiile în care CNAS decontează 250 lei pe zi pentru recuperare într-o clinică privată, prin internare.

Conf. univ. dr. Adela Cojan a explicat faptul că în momentul de faţă CNAS încheie contracte pentru derularea programelor naţionale de sănătate curative numai cu spitalele publice, fiindcă aşa prevede legea.

,,Pentru spitalele private e nevoie de aprobarea din partea unei comisii paritare formate din reprezentanţi ai Caselor judeţene şi ai Direcţiilor de Sănătate Publică că numărul de cazuri ce se adresează publicului excede capacităţii acestuia de a rezolva şi atunci este necesară şi încheierea de contracte cu spitalele private pentru programele naţionale de Sănătate. Pentru partea de recuperare trebuie văzut dacă spitalul privat respectiv se încadrează în acest criteriu prevăzut de lege. Mi se pare un criteriu foarte limitativ”, a precizat preşedintele interimar al CNAS.

Fondul Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate ar trebui să asigure competiţie între furnizori, tocmai de aceea legea obligă fondul să încheie contracte cu toţi furnizorii de servicii medicale acreditaţi şi evaluaţi care îndeplinesc criteriile de contractare.

,,Ştiu că sunt nemulţumiri şi sperăm că legislativul nostru va înţelege această prevedere şi o va elimina”, a mai spus dr. Adela Cojan.

Potrivit datelor CNAS, în primele 9 luni ale acestui an au fost trataţi 5022 de pacienţi cu scleroză multiplă (SM) în cadrul programului, iar in cadrul programelor cost volum au fost trataţi 397 de pacienţi.

Dacă în privinţa accesului la medicamente a acestor bolnavi, situaţia ar fi  destul de mulţumitoare, nu acelaşi lucru se poate spune despre partea de recuperare.

,,Este într-adevăr o problemă cu asigurarea serviciilor de recuperare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate până în momentul de faţă şi cred că de acum încolo tot aşa va fi. Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii au prevăzut ca serviciile de kinetoterapie să fie considerate servicii conexe actului medical. Activitatea conexă făcută de kinetoterapeuţi este privită ca un serviciu adiţional specialiştilor în neurologie sau neurologie pediatrică. Se poate contracta în ambulatoriu cu CNAS, noi chiar am mărit numărul de puncte şi de şedinte de care poate beneficia asiguratul”, a mărturisit conf.dr. Adela Cojan.

În plus CNAS a introdus şi consilierea psihologică şi serviciile de psihoterapie şi serviciile de logopedie. De asemenea, a înlesnit criteriile de acreditare ale unităţilor sanitare care pot derula acest program este lucru ce a permis deschiderea de noi centre de SM în ţară.

,,Ar trebui să avem 42 de centre de scleroză multiplă în 42 de judeţe cu Bucureştiul bineînţeles. Criteriile de acreditare pentru a deveni centru de scleroză multiplă sunt foarte simple, nu presupun decât existenţa unei secţii de la neurologie sau neurologie pediatrică. Într-adevăr trebuie încadrare cu cel puţin cu trei medici neurologi, dar există permisivitatea de a nu mai merge pe normativul de personal privind personalul mediu sanitar, ci pe unul mai scăzut tocmai pentru ca să poată intra mai multe centre în finanţare”, a afirmat preşedintele CNAS.

Referitor la programele naţionale de sănătate curative finanţate prin Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, Casa nu a mai cerut sume suplimentare pentru rectificare pe motiv că are acoperire până la sfârşitul anului.

,,Avem credite bugetare sau de angajament în valoare de 160 milioane de lei. Până în momentul de faţă s-au consumat 124 de milioane”, a dat lămuriri dr. Cojan.

Urmăriţi şi [VIDEO] Conf. dr. Cristina Tiu: Corect ar fi ca fiecare spital judeţean să aibă un centru pentru scleroză multiplă

Citiţi şi Luana Ionaşcu, BMS: Ne dorim să le putem oferi pacienţilor cu SM o parte din ceea ce scleroza multiplă a luat de la ei

viewscnt