Miocardita este o afecţiune rară, dar gravă, cel mai adesea declanşată de o infecţie şi/sau inflamaţie cauzată de un virus. Se întâmplă foarte rar, dar este posibil ca miocardita să apară ca efect al vaccinării împotriva Covid-19. Vestea bună este că majoritatea adolescenţilor şi adulţilor tineri care suferă de miocardită după o vaccinare au simptome uşoare şi se recuperează rapid, arată o nouă cercetare.
Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA au declarat că pare să existe o legătură între vaccinurile cu ARNm COVID-19 şi miocardită, în special la persoanele sub 39 de ani.
Pentru a afla mai multe, cercetătorii au analizat date de la 139 de tineri cu vârste cuprinse între 12 şi 20 de ani din Statele Unite şi Canada care au avut miocardită probabilă sau confirmată în decurs de o lună de la primirea unui vaccin COVID-19.
Majoritatea erau albi (66,2%) şi de sex masculin (90,6%). În total, 97,8% dintre cazuri au fost vaccinate cu un ser ARNm, la 91,4% au apărut efectele adverse după a doua doză.
Simptomele au început la o medie de două zile după vaccinare. Durerea toracică a fost cel mai frecvent simptom (99,3%), iar febra şi dificultăţile de respiraţie au apărut la 30,9% şi, respectiv, 27,3% dintre pacienţi.
Aproximativ 19% dintre pacienţi au ajuns la terapie intensivă, dar niciunul nu a murit. Majoritatea pacienţilor au fost internaţi două sau trei zile.
Mai mult de trei sferturi (77,3%) dintre pacienţii cărora li s-a efectuat un RMN cardiac au prezentat dovezi de inflamaţie sau leziuni ale muşchiului inimii.
Aproape 18,7% au avut iniţial cel puţin o scădere uşoară a funcţiei în ventriculul stâng al inimii, dar a revenit la normal la pacienţii care au revenit pentru urmărire, au constatat cercetătorii.
„Aceste date sugerează că majoritatea cazurilor de miocardită suspectată legată de vaccinul COVID-19 la persoanele sub 21 de ani sunt uşoare şi se rezolvă rapid. Am fost foarte fericiţi să vedem acest tip de recuperare”, a spus dr. Dongngan Truong, profesor asociat de pediatrie la Universitatea din Utah primul autor al studiului.
Ea a spus că sunt necesare studii suplimentare pentru a înţelege mai bine rezultatele pe termen lung pentru pacienţii care au avut miocardită legată de vaccinarea împotriva COVID.
„De asemenea, trebuie să studiem factorii de risc şi mecanismele acestei complicaţii rare”, a spus Truong. În opinia profesorului pediatru este important ca profesioniştii din domeniul sănătăţii şi publicul să aibă informaţii despre semnele timpurii ale miocarditei, pe măsură ce vaccinurile devin disponibile copiilor.
„Sunt planificate şi studii pentru a determina rezultatele pe termen lung la cei care au avut miocardită după vaccinarea COVID-19”, a adăugat Truong.
Dr. Donald Lloyd-Jones, preşedintele Asociaţiei Americane a Inimii (American Heart Association) e de părere că ,,datele continuă să indice că beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 – 91% eficientă în prevenirea complicaţiilor infecţiei severe cu COVID-19, inclusiv spitalizarea şi decesul – depăşesc cu mult riscurile foarte rare de evenimente adverse, inclusiv miocardita”.
Şi în România au fost confirmate până acum şase cazuri de miocardită la tineri vaccinaţi împotriva Covid-19 cu serul Pfizer/BioNTech. Niciunul dintre tineri nu a avut forme severe de miocardită, toţi fiind în prezent în stare bună.