Noua tulpină Omicron va ajunge şi în România. Medicul psihiatru Gabriel Diaconu spunea că e chestiune de zile. Profesor doctor Alexandru Rafila, actualul ministru al Sănătăţii, a întărit şi el afirmaţia că Omicron în scurt timp va ajunge şi în România, ,,mobilitatea fiind atât de mare încât este puţin probabil să fim ocoliţi de această variantă”. În opinia ministrului, este necesară creşterea numărului de secvenţieri ale probelor care prezintă suspiciune pentru noile variante de virus.
Prezent de Ziua Naţională a României la sediul Colegiului Medicilor România, ministrul Sănătăţii a declarat în cadrul conferinţei ,,Medicul român. Prezent şi viitor pentru România” că, în cazul creşterii numărului de infectări cu noul coronavirus, ,, trebuie să fim pregătiţi şi că ne trebuie un plan care să aibă ca rezultat scăderea numărului de îmbolnăviri cu COVID-19 şi de decese”.
Deja există 11 state europene în care a pătruns noua tulpină şi 70 de cazuri de îmbolnăviri cu Omicron. ,,În săptămânile următoare trebuie să punem la punct un plan de acţiune pentru că această boală nu o să aştepte. Întreg corpul medical să fie solidar cu DSP-urile şi cu guvernul, să găsim un răspuns astfel încât să nu mai ajungem să număram sute de decese în fiecare zi”, a atras atenţia ministrul Sănătăţii.
Alexandru Rafila e de părere că întâlnirea cu medicii de familie este esenţială pentru creşterea posibilităţii de punere a diagnosticului şi tratamentului în afara spitalelor. Acesta a precizat că ,,la nivelul fiecărui judeţ va fi înfiinţat un mecanism de coordonare a asistenţei medicale spitaliceşti astfel încât resursele medicale să fie utilizate judicios şi pacienţii atât cu COVID-19 cât şi cei cu boli cronice să aibă acces la serviciile medicale”.
Potrivit ministrului Sănătăţii este nevoie să se crească atât capacitatea de testare, cât şi accesul de vaccinare. Referitor la secvenţiere, acesta a spus că în momentul de faţă avem 7 laboratoare care fac secvenţiere.
,,Intenţionăm să introducem mai multe în program, în plus e nevoie de o fluidizare a modului în care se trimit probele”.
360medical.ro a atras atenţia încă din mai 2021 că România şi-ar fi putut creşte semnificativ capacitatea de testare pentru infecţia cu coronavirus, dacă ar fi folosit secvenţierea, o metodă deja aplicată în SUA. Dr. Mihai Niculescu, medic român stabilit în SUA, a venit cu această idee în cadrul unui interviu video prezentat în exclusivitate.
Ministrul a mărturisit că oamenii se prezintă târziu la medic şi de obicei merg numai la spital, de aceea îi îndeamnă pe români să se ducă cât mai repede la medic dacă există suspiciunea bolii COVID-19. Prof. dr. Rafila a făcut un apel către populaţia care nu s-a vaccinat împotriva COVID să se vaccineze pentru că este singura soluţie de-a preveni formele severe ale bolii şi decesele.
,,Vaccinarea trebuie să fie un act voluntar şi trebuie să vedem în contextul emergenţei noii tulpini, care e eficacitatea vaccinării. Cei care vor să aibă sărbători în linişte, în siguranţă să-i vaccineze pe membrii familiei cu boli cronice şi pe vârstnicii”, i-a îndemnat pe români ministrul Sănătăţii de 1 decembrie.