Femeile însărcinate care primesc o anestezie epidurală pentru a scăpa de dureri în timpul travaliului nu au mai multe şanse decât celelalte gravide să aibă copii cu autism, este concluzia a două noi studii.
Cercetările anterioare au sugerat că acest tip de anestezie ar putea creşte riscul de autism la descendenţi, dar cele două noi studii - unul efectuat în Danemarca, celălalt în Canada - infirmă acest lucru.
,,Părinţii pot fi liniştiţi că nu există nicio legătură între utilizarea anesteziilor epidurale şi tulburarea spectrului autist la copii şi, pe baza dovezilor actuale, riscul tulburării spectrului autist nu trebuie luat în considerare în decizia privind utilizarea sau nu a anesteziei epidurale în timpul travaliului", a spus dr. Cynthia Wong, preşedinta departamentului de anestezie al Universităţii din Iowa.
Autismul afectează aproximativ unul din 54 de copii din Statele Unite, potrivit Centrul SUA pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC). Un studiu a analizat riscul de autism la aproape 480.000 de copii danezi, 19% proveneau din mame care au avut o epidurală în timpul travaliului. Nu a existat nicio legătură între epidurale şi riscul de autism la copii, după aproximativ şapte ani de urmărire, a fost concluzia cercetătorilor.
„Anestezia epidurala în travaliu nu provoacă autism la copii. Epidurala în timpul travaliului este, în general, considerată sigură şi mai eficientă decât alte metode de ameliorare a durerii în timpul travaliului şi naşterii”, a declarat Dr. Anders Mikkelsen, cercetător la Copenhagen University Hospital – Rigshospitalet, co-autorul studiului.
Riscurile pentru dezvoltarea autismului sunt genetice şi de mediu, e de părere Pamela Feliciano, director ştiinţific al SPARKforAutism.org.
„Acest studiu, realizat la jumătate de milion de copii născuţi de peste un deceniu, arată că epiduralele nu sunt în mod clar asociate cu un risc crescut de autism”, a spus Feliciano, care nu are legături cu cercetarea.
Într-un al doilea studiu, femeile din Columbia Britanică, Canada, care au suferit o anestezie epidurală în timpul travaliului au arătat o mică creştere a riscului de a avea un copil cu autism, dar autorii au subliniat că nu au putut controla pe deplin toţi ceilalţi factori care pot creşte şansele ca un copil să dezvolte autism. Acestea au inclus antecedente de hipertensiune arterială, travalii mai lungi, probabilitate mai mare de travaliu indusă, utilizarea antibioticelor şi şanse mai mari ca bebeluşul să petreacă în unitatea de terapie intensivă neonatală. Când oamenii de ştiinţă s-au uitat la mame care au avut doi sau mai mulţi bebeluşi în timpul perioadei de studiu şi au comparat fiecare dintre travalii şi naşterile, acest risc a dispărut.
„Aceasta este o constatare liniştitoare care sugerează lipsa unei asociaţii importante între utilizarea anesteziei epidurale în timpul travaliului şi naşterii şi tulburarea spectrului autist”, a declarat, Gillian Hanley, profesor asistent de obstetrică şi ginecologie la Universitatea British Columbia din Vancouver, co-autorul studiului.