Asistenţă medicală în Ucraina: Medicii fără Frontiere îngrijoraţi de impactul conflictului asupra populaţiei

Asistenţă medicală în Ucraina: Medicii fără Frontiere îngrijoraţi de impactul conflictului asupra populaţiei

Cadrele medicale din Ucraina, care lucrează pentru organizaţia Medicii fără Frontiere (Medicines Sans Frontieres), sunt profund îngrijorate de impactul conflictului asupra populaţiei şi atrag atenţia că trebuie garantat dreptul la asistenţă medicală în Ucraina. Echipele urmăresc zeci de mii de oameni pe străzi, speriaţi şi fugând şi mulţi dintre aceştia sunt bolnavi şi au nvoie de îngrijiri medicale. Medicii de la Médecins Sans Frontières (MSF) evaluează în prezent toate opţiunile pentru a oferi asistenţă umanitară bazată pe nevoi, imparţială, neutră şi independentă tuturor celor care au nevoie de ea şi în cel mai bun mod posibil pentru a răspunde la această situaţie de urgenţă.

Situaţia din Ucraina se dezvoltă şi se schimbă rapid, astfel că accesul la asistenţă medicală trebuie garantat şi instituţiile medicale trebuie protejate în conformitate cu dreptul internaţional, susţine organizaţia într-un comunicat de presă.

Prin urmare, MSF pregăteşte un răspuns general de urgenţă pentru a fi pregătit pentru o varietate de nevoi. În Belarus şi Rusia, echipele sunt pregătite să ofere asistenţă umanitară dacă este necesar. Alţi angajaţi sunt trimişi în alte ţări vecine pentru a fi disponibili rapid pentru operaţiuni în Ucraina sau pentru ajutor medical umanitar pentru refugiaţii din regiune. Truse medicale de urgenţă sunt în prezent pregătite în centrele logistice pentru desfăşurare rapidă.

Cu toate acestea, proiectele de ajutor în curs de desfăşurare ale MSF în Ucraina au fost suspendate din cauza contextului. Acest lucru afectează îngrijirea pacienţilor cu HIV în Severodoneţk, ajutorul pentru pacienţii cu tuberculoză din Jytomyr şi îmbunătăţirea accesului la asistenţă medicală în apropierea fostei linii de front din regiunea Doneţk din estul Ucrainei.

În Doneţk, MSF a oferit îngrijiri medicale atât de necesare comunităţilor deja afectate de conflict în ultimii ani. Deşi majoritatea acestor proiecte au fost acum întrerupte, MSF a făcut tot posibilul pentru a asigura o anumită continuitate a îngrijirii pacienţilor. Nevoile medicale din regiune erau deja mari înainte de izbucnirea conflictului actual. MSF este îngrijorată de impactul pe care luptele îl au asupra pacienţilor, mulţi dintre ei fiind în vârstă şi suferind de boli cronice. Imediat înainte de escaladare, echipele au fost în contact cu mai multe spitale din regiunile Doneţk şi Luhansk pentru a oferi instruire în medicină de urgenţă. MSF a donat materiale sanitare unui spital din Mariupol.

Medicii fără frontiere solicită donaţii pentru a sprijini răspunsul la nivel mondial în caz de urgenţă al organizaţiei. În acest fel, ajutorul poate fi acordat rapid şi independent în zonele de conflict, dar şi în alte regiuni, precum ţările vecine, dacă este necesar.

Servicii medicale pentru ucrainienii care vin în România şi strângere de fonduri

În ceea ce-i priveşte pe cetăţenii ucraineni care ajung pe teritoriul României, aceştia au dreptul de a accesa toate tipurile de servicii medicale pe perioada şederii în ţara noastră, iar în cazul celor care doresc să obţină statutul de refugiat se aplică prevederile legale specifice în vigoare, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ieri la finalul şedinţei task-force pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară din Ucraina.

Ministerul Sănătăţii face o inventariere a posibilităţilor existente în stocul MS sau la instituţii subordonate pentru a oferi ajutor ucrainienilor. ,,Confruntăm aceste disponibilităţi şi cu nevoile pe care le au ucraineni. Avem o astfel de listă de necesităţi în zona medicală, să putem să oferim ceea ce dânşii au nevoie şi, bineînţeles, împreună cu celelalte structuri - MAI, MApN - vom găsi şi o cale să putem să ducem aceste ajutoare către vecinii şi prieteni noştri din Ucraina", a declarat prof.dr. Alexandru Rafila.

Crucea Roşie Română a lansat deja un apel de strângere de fonduri pentru cetăţenii ucraineni care fug din calea războiului. Pentru campania  „Umanitatea nu are graniţe“ se pot face donaţii prin intermediul paginii de internet a Crucii Roşii Române -www.crucearosie.ro - sau direct în conturile campaniei, deschise la BRD Agenţia Piaţa Romană:

RO76BRDE410SV07590484100 (Lei)

RO12BRDE410SV31714694100  (Euro)

RO88BRDE410SV36413794100 (USD)

„În această perioadă de tensiune şi nelinişte, prioritatea noastră este să alocăm resurse pentru a ajuta populaţia civilă care va ajunge pe teritoriul României. Oamenii prinşi în mijlocul acestor evenimente trebuie sprijiniţi şi protejaţi. Crucea Roşie Română, conform mandatului său, este în colaborare permanentă cu autorităţile naţionale şi locale şi oferă sprijin logistic, uman şi material pentru a consolida răspunsul, atât cât va fi nevoie. Este momentul să ne implicăm şi să fim solidari cu poporul ucrainean“, a declarat Ioan – Silviu Lefter, Director General al Crucii Roşii Române.

Companiile farmaceutice din România au început să trimită medicamente în Ucraina, ca ajutor umanitar, răspunzând unui apel transmis de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU). Ieri, compania Terapia Cluj-Napoca a încărcat intr-un autotrailer al ISU medicamente analgezice şi antibiotice, solicitate şi care vor fi livrate în zona de război din Ucraina.

viewscnt