Brahiterapia: tehnică avansată de radioterapie internă, esenţială în tratamentul oncologic

Brahiterapia: tehnică avansată de radioterapie internă, esenţială în tratamentul oncologic

Brahiterapia, denumită şi radioterapie internă, este tratamentul oncologic care utilizează o sursă de radiaţii ce este livrată direct la nivelul tumorii sau în imediata ei vecinătate. Acest lucru permite administrarea unei doze mari de radiaţii ţintit la nivelul formaţiunii tumorale, prezervând organele adiacente. Cresc astfel şansele de vindecare, iar riscul iradierii ţesuturilor sănătoase din vecinătatea tumorii sunt foarte scăzute.

Tehnica poate fi utilizată sub mai multe forme:

  • Brahiterapia intracavitară – utilizează o varietate de aplicatori intrauterini sau vaginali;
  • Brahiterapia interstiţială – utilizează aplicatori la nivelul formaţiunii tumorale;
  • Brahiterapia intraluminală – sursa se situează în spaţii intraluminale (esofag, trahee);
  • Brahiterapia intravasculară – sursa este inserată in interiorul vaselor de sânge;
  • Brahiterapia de suprafaţă – sursa se plasează pe suprafaţa pielii.

Tipuri de brahiterapie

În funcţie de doza de iradiere, brahiterapia poate fi cu doză redusă (low dose rate – LDR) sau cu doză ridicată (high dose rate – HDR).

În cazul brahiterapiei cu doză redusă (LDR), se plasează surse permanente ce conţin material radioactiv la nivelul patului tumoral sau în vecinătatea acestuia. Procedura durează aproximativ o oră, iar pacientul poate fi externat imediat după încheierea procedurii. În cazul brahiterapiei cu doză ridicată (HDR), pacientul necesită o perioadă scurtă de spitalizare.

Uneori, brahiterapia necesită sedare intravenoasă sau chiar anestezie generală, în funcţie de localizarea inserţiei, dimensiunea şi numărul aplicatorilor utilizaţi.

Folosirea unui implant de brahiterapie permite administrarea unei doze crescute de radiaţii într-o zonă limitată pe o perioadă mai scurtă de timp decât s-ar putea administra prin radioterapie convenţională administrată extern. Brahiterapia este o metodă de radioterapie de succes deoarece distruge celulele canceroase minimizând în acelaşi timp distrugerea ţesuturilor sănătoase înconjurătoare.

Pentru o poziţionare corectă a materialului radioactiv, este nevoie de o investigaţie imagistică suplimentară (scanare CT sau ecografie) în timpul planificării brahiterapiei şi al şedinţei propriu-zise.

Avantajele brahiterapiei

Radioterapia este o modalitate de tratament indicată frecvent pentru patologia oncologică, contribuind la pregătirea pacientului pentru intervenţia chirurgicală prin micşorarea preoperatorie a volumului tumoral (radioterapie neoadjuvantă), fiind administrată postoperator singură sau în asociere cu chimioterapia (radioterapia adjuvantă), dar fiind indicată şi în tratamentul paliativ, pentru ameliorarea simptomelor şi îmbunătăţirea calităţii vieţii. Brahiterapia se poate combina cu diverse tehnici de radioterapie externă (precum stereotaxia), pentru rezultate mai bune şi de lungă durată.

Avantajul principal al brahiterapiei îl reprezintă abilitatea de a distribui doze mari de radiaţii către tumoră, în timp ce ţesuturile din imediata apropiere sunt protejate.

Cu toate că efectele secundare pe termen lung sunt rare după brahiterapie şi uşor de tratat, ele pot apărea în până la 40% din cazuri şi includ problemele urinare, diareea, constipaţia şi sângerările (rectoragii).

Patologia în care brahiterapia este esenţială: cancerele ginecologice şi cel de prostată

Brahiterapia are indicaţii bine stabilite pentru patologia oncologică. Astfel, în cancerele din sfera ginecologică, brahiterapia reprezintă parte integrantă a tratamentului cancerului de col uterin, a celui endometrial sau a celui vaginal, ca tratament singular sau concomitent cu radioterapia externă ori cu chimioterapia, şi de cele mai multe ori implică sedare. În unele cazuri de cancer de col uterin în stadii incipiente, brahiterapia poate avea rol curativ.

Atât radioterapia externă, cât şi brahiterapia sunt eficiente în tratarea cancerului de col uterin. Radioterapia externă este utilizată pentru a trata o zonă-ţintă mai mare: tumora primară de col uterin şi zonele potenţiale de răspândire a cancerului în alte ţesuturi, precum ganglionii limfatici.

În cazuri atent selecţionate de cancer de prostată, se recomandă brahiterapia LDR, care implică plasarea de seminţe radioactive ce rămân permanent implantate. Doza de radiaţii se emite pe parcursul câtorva luni, în funcţie de izotopul utilizat. Brahiterapia HDR se foloseşte frecvent împreună cu radioterapia externă pentru completarea tratamentului în scopul îmbunătăţirii răspunsului terapeutic. În cazul prostatei, în general, în timpul brahiterapiei, sursele de radiaţie sunt poziţionate la nivelul prostatei folosind o abordare transperineală sub ghidaj imagistic. Brahiterapia la nivelul prostatei se face adesea sub rahianestezie.

Pe lângă indicaţiile principale, brahiterapia se poate utiliza cu succes şi în cancerul de sân, în cel pulmonar, cancerul esofagian, sarcoame, tumori anale sau rectale, tumori cerebrale.

Brahiterapia la Centrul Oncologic SANADOR

Centrul Oncologic SANADOR, cel mai complex centru integrat de servicii medicale oncologice, asigură pacienţilor servicii medicale complexe şi complete pentru screeningul, diagnosticarea, tratarea şi monitorizarea cancerului, cu tehnologii medicale avansate, echipamente de ultimă generaţie şi medici de elită care dau dovadă de devotament şi dedicare în gestionarea cazurilor oncologice.

La SANADOR, bolile oncologice sunt abordate integrat, multidisciplinar, din perspectiva mai multor specialităţi medicale de interes pentru caz (tumor board), sunt investigate complet utilizând tehnologie medicală de ultimă generaţie (inclusiv prin investigaţii hibride de medicină nucleară, precum PET-CT şi SPECT-CT) şi pot fi tratate chirurgical, prin radioterapie, prin chimioterapie sau prin hormonoterapie, în funcţie de indicaţii.

Pentru brahiterapie, Centrul Oncologic SANADOR este dotat cu echipamentul performant Varian GammaMedPlus iX, care oferă atât medicului, cât şi pacientului, siguranţă, precizie şi flexibilitate.

viewscnt