Campanie în sprijinul pacienţilor, despre manifestarea astmului sever şi opţiunile de tratament

Campanie în sprijinul pacienţilor, despre manifestarea astmului sever şi opţiunile de tratament

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (A.P.A.A.) şi Societatea Română de Pneumologie (SRP) au susţinut lansarea campaniei “e-astm sever” şi a platformei de informare www.eastmsever.ro, menite să-i sprijine pe pacienţi cu informaţii validate despre manifestarea astmului sever şi cu ghiduri şi informaţii despre opţiunile de tratament pentru formele care sunt dificil de controlat cu terapiile clasice.

Iniţiativa face parte din Campania Naţională de Informare şi Educare “RESPIR” (www.viatacuastm.ro).

Potrivit Societăţii Române de Pneumologie, în România sunt peste 1.000.000 de pacienţi diagnosticaţi cu astm, iar aproximativ 10% dintre aceştia se confruntă cu o formă severă a astmului.

Astmul sever este o formă complexă a bolii, cu simptome debilitante ce revin frecvent şi pot pune viaţa în pericol. Uneori, crizele de astm pot fi atât de intense încât pacienţii nu pot cere ajutor.

“Crizele de astm sever sunt imprevizibile, cu efecte nedorite pentru pacient şi interferează de cele mai multe ori cu viaţa familială, socială şi profesională. În unele situaţii, accesul inadecvat la serviciile de sănătate reprezintă unul dintre motivele importante pentru un control slab al bolii”, a declarat preşedintele APAA, Rozalina Lăpădatu.

“Contextul actual pandemic ar putea accentua această problemă prin faptul că pacienţii evită să mai meargă la medic de teama unei eventuale îmbolnăviri de COVID-19. Este important ca pacienţii să menţină legătura cu medicul curant în vederea obţinerii controlului astmului şi a menţinerii unei calităţi a vieţii cât mai bună”, a completat preşedintele asociaţiei.

“Să nu întrerupă sub nicio formă tratamentul cronic, în special tratamentul inhalator şi nici să nu reducă dozele, dacă nu au acordul medicului curant”, subliniază vicepreşedintele Societăţii Române de Pneumologie, conf. univ. dr. Claudia Toma.

Platforma de informare www.eastmsever.ro pune la dispoziţia pacienţilor şi posibilitatea de a realiza propria amprentă pulmonară, instrument ce dezvăluie informaţii despre experienţa personală cu astmul şi impactul pe care acesta îl are asupra vieţii de zi cu zi şi a stării emoţionale. Aceasta îi va ajuta pe pacienţi şi să înţeleagă dacă astmul este sub control: https://www.eastmsever.ro/testeaza-riscul-de-astm/.

“Răspunzând la acele întrebări şi construind acea amprentă, vezi şi conştientizezi un pic altfel ce se întâmplă cu plămânii tăi, eşti mai conştient de afecţiunea de care suferi şi mă gândesc că eşti şi mai serios în administrarea tratamentului. Ceea ce învaţă un pacient cronic şi este bine să reţină este că tratamentul pe care îl urmează, sub o formă sau alta, îl continuă toată viaţa”, adaugă preşedintele APAA, Rozalina Lăpădatu.

Aproximativ jumătate dintre pacienţii cu astm sever nu pot ţine boala sub control, în ciuda administrării corecte a medicaţiei standard, ceea ce necesită folosirea continuă sau intermitentă a corticosteroizilor orali.

“Administrarea de corticosteroizi orali în mod frecvent denotă un control insuficient al astmului şi este asociată cu o serie de complicaţii precum creşterea în greutate, diabet, hipertensiune arterială sau osteoporoză. Pentru aceşti pacienţi este recomandată terapia personalizată, în funcţie de tipul de astm sever de care suferă. Această abordare este posibilă şi în România, prin intermediul tratamentului biologic, cu un rol important în reducerea exacerbărilor şi a internărilor în spital”, a explicat vicepreşedintele Societăţii Române de Pneumologie, conf. univ. dr. Claudia Toma.

Potrivit specialiştilor, în 8 din 10 cazuri de astm sever poate fi vorba despre astm eozinofilic, determinat de un anumit tip de globule albe din sânge numite eozinofile, responsabile de producerea inflamaţiei la nivelul plămânilor şi care pot fi identificate cu ajutorul unei analize de sânge ce face parte din analizele uzuale recomandate de catre medicul de familie, numită hemoleucogramă.

“Astmul sever eozinofilic este cel care pune problemele cele mai mari, adică astmul care nu poate să fie controlat cu terapia standard, adică medicaţia inhalatorie de tip corticosteroid inhalator în asociere cu bronhodilatatorii cu acţiune lungă”, completează vicepreşedintele Societăţii Române de Pneumologie, conf. univ. dr. Claudia Toma.

Astmul sever eozinofilic netratat poate evolua cu crize repetate care pot duce si la deces. Din această cauză, specialiştii subliniază că este important ca pacienţii să discute cu medicul despre simptomele manifestate şi după momentul iniţierii tratamentului, pentru a evalua tipul de astm şi controlul bolii.

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune s-a înfiinţat pentru a le oferi suport persoanelor şi familiilor celor afectaţi de aceste boli. Principalele obiective ale Asociaţiei sunt: reintegrarea socială şi profesională a pacienţilor cu afecţiuni autoimune, consilierea de specialitate a pacienţilor şi familiilor lor, precum şi impulsionarea responsabilizării structurilor guvernamentale în problematica acestor boli.

Societatea Română de Pneumologie (SRP) este formată cu scopul promovării asistenţei medicale, educaţiei şi cercetării ştiinţifice în domeniul bolilor respiratorii.

viewscnt