Cancer rectal: Un nou instrument bazat pe inteligenţă artificială în lupta cu acest cancer

Cancer rectal: Un nou instrument bazat pe inteligenţă artificială în lupta cu acest cancer

Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent cancer diagnosticat în Statele Unite. Societatea Americană de Cancer estimează că vor exista peste 45.000 de cazuri noi de cancer rectal diagnosticate până la finalul acestui an, ceea ce înseamnă de peste două ori mai multe cazuri de cancer de colon. Cercetătorii americani au testat o nouă tehnologie de imagistică medicală bazată pe inteligenţă artificială (AI) pentru a determina care sunt pacienţii cu cancer rectal care au nevoie de operaţie, precum şi cei care o pot evita.

O echipă condusă de la Universitatea Case Western Reserve testează tehnicile AI pe mii de imagini digitalizate de la mai multe instituţii medicale pentru a vedea care este cea mai bună abordare a pacienţilor cu cancer rectal. Lucrarea este susţinută de un grant de trei ani, de 755.000 USD, din partea Programelor de cercetare medicală conduse de Congresul Departamentului de Apărare al SUA.

Cercetătorii speră să ofere îndrumări în ceea ce priveşte indicaţia chirurgicală pentru pacienţii cu cancer rectal tocmai pentru a afla care răspund favorabil la tratamente precum chimioterapia sau radiaţiile. În prezent, majoritatea pacienţilor trebuie să fie supuşi unei intervenţii chirurgicale invazive pentru a îndepărta rectul şi ţesutul din jur.

„În prea multe cazuri, pacienţii sunt supratrataţi. În schimb, dacă tehnologia noastră are succes, am putea spune clinicianului imediat – pe baza unei scanări RMN de rutină, cu ajutorul AI dacă un pacient se va descurca bine doar cu chimioradierea şi apoi poate fi observat, fără a avea interventie chirurgicală”, a spus Satish Viswanath, cercetătorul principal, profesor de inginerie biomedicală, care conduce lucrările în calitate de membru al Centrului pentru Imagistica Computaţională şi Diagnosticare Personalizată (CCIPD).

Alte cercetări au raportat că până la 30% dintre persoanele diagnosticate cu cancer rectal sunt supuse unei intervenţii chirurgicale de care nu aveau nevoie,

Este o „operaţie costisitoare, atât financiar, cât şi prin faptul că afectează adesea viaţa de zi cu zi a pacientului ulterior”, a spus Viswanath.

Echipa va lucra pe baza datelor imagistice a peste 2.000 de pacienţi cu cancer rectal care au fost trataţi în spitale în ultimii cinci ani şi va testa instrumentul AI pe aproximativ 500 de pacienţi. Directorul CCIPD, Anant Madabhushi, profesor de inginerie biomedicală a Institutului Donnell la Case Western Reserve, a declarat că Viswanath şi echipa sa au făcut deja paşi semnificativi în utilizarea instrumentelor pentru a prezice răspunsul la tratament la cancerul rectal. Laboratorul lui Madabhushi, înfiinţat în 2012 şi are acum peste 60 de cercetători, fiind un lider global în domeniu, specializat în detectarea, diagnosticarea şi caracterizarea diferitelor tipuri de cancer şi alte boli prin îmbinarea imagisticii medicale cu învăţarea automată şi AI.

viewscnt