Cancerul colorectal: diagnostic şi tratament

Cancerul colorectal: diagnostic şi tratament

Cancerul colorectal este o patologie oncologică frecventă, care se dezvoltă la nivelul intestinului gros şi reprezintă o problemă de sănătate publică majoră. În România, cancerul colorectal este pe primul loc, ca incidenţă, în populaţia generală, cu o proporţie de 13,1% din totalul cazurilor nou diagnosticate de cancer, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Factorii care favorizează apariţia cancerului colorectal sunt multiplii şi includ:

  • vârsta avansată (peste 50 de ani);
  • fumatul;
  • sedentarismul;
  • obezitatea;
  • dieta săracă în fibre;
  • antecedentele personale de polipi colonici sau de cancer colorectal;
  • antecedentele personale de boli inflamatorii intestinale (boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică).

Simptomatologia cancerului colorectal

Simptomele resimţite de pacienţi în cancerul colorectal pot fi variate, în funcţie de localizarea tumorii la nivelul colonului.

Astfel, în cazul tumorilor situate la nivelul colonului ascendent, cele mai frecvente acuze sunt:

  • fatigabilitate accentuată în urma anemiei feriprive semnificative;
  • dureri abdominale difuze;
  • scădere ponderală;
  • tulburări de tranzit intestinal.

Tumorile de la nivelul colonului descendent pot provoca următoarele simptome:

  • meteorism;
  • scaune diareice multiple;
  • constipaţie;
  • alternarea episoadelor de constipaţie şi de fenomene diareice;
  • rectoragii (prezenţa sângelui în materiile fecale).

Tumorile de rect şi de canal anal prezintă o simptomatologie mai pronunţată:

  • rectoragii (sânge proaspăt în materiile fecale);
  • tenesme rectale;
  • anemie secundară;
  • fatigabilitate;
  • scădere ponderală.

Suspiciunea de cancer colorectal este formulată atunci când pacientul prezintă o serie de semne şi simptome specifice:

  • tranzit intestinal alterat (scaune diareice multiple, pe o perioadă mai lungă de timp, constipaţie prelungită sau alternativ diaree şi constipaţie);
  • disconfort abdominal general;
  • scădere bruscă în greutate;
  • inapetenţă (lipsa poftei de mâncare);
  • oboseală accentuată;
  • prezenţa de sânge în materiile fecale.

Screeningul cancerului colorectal

Pentru prevenirea cancerului colorectal, există programe de screening, cu o deosebită importanţă în depistarea timpurie a polipilor colonici sau a cancerelor colorectale în stadiu incipient, astfel crescând semnificativ şansele de succes ale tratamentului.

Screeningul pentru cancer colorectal este în special recomandat pacienţilor cu vârsta de peste 50 de ani, pentru pacienţii care se încadrează în clasa de risc mediu de a dezvolta această patologie şi mai devreme pentru pacienţii cu istoric familial de cancer sau de polipoză adenomatoasă familială.

Metodele de elecţie indicate în screeningul cancerului colorectal sunt testele Hemocult efectuate anual şi colonoscopia totală, efectuată la 10 ani pentru pacienţii cu risc mediu (persoane cu vârsta peste 50 ani, asimptomatici).

Diagnosticul cancerului colorectal

Pentru stabilirea diagnosticului de certitudine al cancerului colorectal, medicul va recomanda efectuarea unor investigaţii clinice şi paraclinice specifice.

Examinarea clinică este primul pas în conturarea diagnosticului, unele tumori de la nivelul colonului ascendent fiind palpabile la nivelul flancului drept sau în fosa iliacă dreaptă, iar prin tuşeul rectal medicul examinator poate decela prezenţa sângelui în materiile fecale.

Testele de laborator recomandate în evaluarea pacientului cu cancer colorectal includ hemograma, pentru evaluarea valorii hemoglobinei si decelarea anemiei feriprive, evaluarea funcţiei hepatice, evaluarea funcţiei renale şi dozarea unor markeri tumorali – CEA (antigenul carcinoembrionar) şi CA19-9.

Standardul de aur în diagnosticul cancerelor colorectale, indiferent de localizarea lor, rămâne colonoscopia totală cu prelevare de material pentru biopsie. Prin intermediul colonoscopiei, medicul poate vizualiza lumenul intern al întregului cadru colic, poate evalua formaţiunea tumorală ca dimensiune şi aspect şi poate preleva material tumoral în vederea prelucrării histopatologice şi pentru stabilirea tipului de cancer colorectal.


Odată decelată formaţiunea tumorală la nivelul colonului, este necesară realizarea de investigaţii imagistice, în vederea stadializării bolii. Cancerul colorectal poate metastaza la distanţă, cel mai adesea la nivelul ficatului, plămânului şi, în cazurile avansate, la nivelul sistemului osos, iar depistarea metastazelor, chiar şi de mici dimensiuni, se realizează prin intermediul investigaţiilor imagistice moderne: tomografie computerizată, rezonanţă magnetică sau PET-CT.

Tratamentul multimodal al cancerului colorectal

Tratamentul cancerului colorectal este multidisciplinar, la fel ca în majoritatea cancerelor. Acest lucru înseamnă că tratamentul cuprinde intervenţie chirurgicală, urmată sau precedată de radioterapie şi chimioterapie.

În unele cazuri, radioterapia externă este recomandată ca tratament de primă intenţie în asociere cu chimioterapia, în scopul micşorării masei tumorale. Ulterior, se practică intervenţia chirurgicală, ce are ca scop rezecţia tumorii, cu refacerea tractului intestinal în acelaşi timp operator sau în doi timpi.

Tratamentul chirurgical rămâne singura modalitate ce are potenţialul de a vindeca majoritatea cancerelor solide. Intervenţiile chirurgicale în cancerul colorectal presupun metode chirurgicale minim invazive, prin chirurgie laparoscopică sau chirurgie robotică, sau intervenţie chirurgicală clasică (deschisă) în scopul îndepărtării tumorii. Tipul de abord chirurgical se decide în funcţie de localizarea tumorală, stadializarea acesteia şi statusul biologic al pacientului.


Ca în orice patologie neoplazică, tratamentul oncologic al cancerului colorectal, pe lângă chirurgie şi radioterapie, poate implica chimioterapia. De asemenea, evoluţia pacientului pe întregul parcurs diagnostic şi terapeutic, inclusiv post-terapeutic pe termen lung, este supravegheată de medicul oncolog.

Chimioterapia poate fi adjuvantă (se administrează după intervenţia chirurgicală, în scopul consolidării rezultatului obţinut) sau neoadjuvantă (se administrează înaintea intervenţiei chirurgicale, în scopul reducerii dimensiunilor tumorale). În stadiile avansate, chimioterapia se face în scop paliativ, pentru ameliorarea simptomatologiei cancerului colonic în cazurile în care nu se poate apela la terapia chirurgicală sau în situaţiile în care cancerul s-a extins la nivelul altor organe. Chimioterapia poate fi administrată singular sau în asociaţie cu radioterapia.

Metodele integrate de tratament au fost adoptate în practica oncologică cu scopul îmbunătăţirii calităţii şi a valorii conduitei terapeutice, oferind în acelaşi timp tratamentul optim pentru diagnosticul specific al pacientului.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii beneficiază de tratamentul chirurgical oncologic complex, realizat de medici cu experienţă operatorie bogată, prin intervenţii de mare tehnicitate, iar Centrul Oncologic SANADOR oferă întreaga gamă de servicii medicale pentru diagnosticul şi tratamentul integrat al cancerului.

viewscnt