România înregistrează o creştere accentuată a numărului de infecţii respiratorii acute în ultimele săptămâni, pe fondul temperaturilor ridicate pentru această perioadă a iernii. Totuşi, pentru a fi declarată epidemie de gripă, este nevoie de o creştere accentuată, timp de trei săptămâni la rând, a numărului de cazuri.
Ultima epidemie de gripă a fost declarată în România în sezonul gripal 2019-2020 (în 6 februarie 2020), însă ulterior măsurile de izolare impuse ca urmare a pandemiei de Covid-19 au redus semnificativ circulaţia virusurilor gripale. În sezonul gripal 2018-2019, epidemia de gripă a fost declarată în 30 ianuarie 2019 şi s-a încheiat în 18 aprilie 2019.
Pentru a declara oficial epidemie de gripă este nevoie de o creştere de trei săptămâni la rând, cu peste 20%, a numărului de cazuri de gripă.
În raportul pentru săptămâna 12-18 decembrie 2022, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) a anunţat începutul sezonului gripal.
Totuşi, pentru declararea epidemiei de gripă, este nevoie de mai multe condiţii: creşterea foarte mare (de peste 20%) a numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în 3 săptămâni anterioare), intensitate înaltă şi cu extindere naţională a circulaţiei virusurilor gripale şi o rată a pozitivităţii pentru virus gripal la cazurile testate de peste 10%.
În ultimele două săptămâni (12-18 decembrie şi 19-29 decembrie 2022), rata pozitivităţii a fost de peste 10%, iar creşterea numărului de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de peste 20% faţă de media precedentelor 3 săptămâni.
Miercuri, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a făcut mai multe precizări pe această temă, într-o intervenţie la un post de televiziune, precizând că o primă evaluare va fi făcută joi, după publicarea noului raport săptămânal privind cazurile de gripă de către INSP.
"Este foarte probabil să avem a treia săptămână de creştere consecutivă. În funcţie de situaţia de joi, se va declara [sau nu] epidemia de gripă", a afirmat prof. Rafila, la Digi 24.
Potrivit ministrului, declararea epidemiei de gripă nu presupune introducerea de restricţii, ci aplicarea unor măsuri în spitale pentru limitarea vizitelor pentru perioada epidemiei.