Numărul de cazuri confirmate de reinfectare cu coronavirusul SARS-CoV-2 este încă redus, însă decesul primului pacient reinfectat sporeşte îngrijorările experţilor în legătură cu posibilele evoluţii ale pandemiei de Covid-19.
Recent, o pacientă în vârstă de 89 de ani din Olanda a decedat după ce s-a infectat a doua oară cu virusul SARS-CoV-2 – primul deces confirmat până acum la un pacient reinfectat. Până acum pe plan mondial au fost confirmate 23 de cazuri de reinfectare cu SARS-CoV-2 - fără a lua în calcul aparentele reinfectări, explicate ulterior prin teste fals-pozitive.
Pacienta suferea de macroglobulinemie Waldenström, o formă rară de cancer a limfocitelor B, arată un studiu publicat marţi în Oxford University Press.
Femeia a sosit la unitatea de primiri urgenţe (UPU) în perioada primului val al pandemiei cu febră şi tuse severă, fiind confirmată cu Covid-19. Femeia s-a vindecat după 5 zile, iar simptomele au dispărut, în afara unei stări de oboseală persistentă.
La două luni după externare şi cu două zile înainte să înceapă un tratament cu chimioterapie, pacienta a dezvoltat febră şi dispnee şi s-a prezentat din nou la spital. Medicii au determinat că pacienta avea un nivel al saturaţiei în oxigen de 90% şi o frecvenţă respiratorie de 40 de cicluri pe minut.
Femeia a fost testată din nou pozitiv cu infecţie cu SARS-CoV-2, însă testele serologice au indicat că nu avea anticorpi la noul coronavirus. După două săptămâni de la spitalizare, pacienta a decedat.
Medicii au avut acces la probe prelevate de la pacientă în perioada ambelor infecţii şi au identificat diferenţe genetice ale virusurilor care au generat infecţia.
În testele realizate in vivo, cercetătorii nu au putut explica o legătură evolutivă între cele două forme ale virusurilor SARS-CoV-2, ceea ce susţine ipoteza unei reinfectări.
Cercetarea reinfectărilor este dificilă din cauza volumului mare de muncă implicat.ş De exemplu, multe persoane infectate cu SARS-CoV-2 continuă să fie testate pozitiv mai multe săptămâni sau chiar luni după infectare, deşi nu mai au niciun simptom şi nici nu sunt contagioase.
Din această cauză, cercetătorii au nevoie să preleve probe de la ambele infecţii pentru a demonstra că forma virusului este diferită în cele două cazuri.
Un alt caz de reinfectare a fost prezentat într-un articol publicat luni în Lancet Infectious Diseases. Astfel, un bărbat în vârstă de 25 de ani din Reno, statul american Nevada, a fost testat pozitiv cu noul coronavirus în aprilie, după ce a prezentat simptome uşoare ale infecţiei.
Ulterior, după ce a fost considerat vindecat, bărbatul s-a îmbolnăvit din noul în luna mai, de data aceasta având simptome mai severe. Bărbatul a fost testat din nou pozitiv cu infecţie cu SARS-CoV-2 şi s-a vindecat din nou.
“Devine tot mai clar că reinfectările sunt posibile, dar nu ştim deocamdată cât de frecvente sunt”, a afirmat Simon Clarke, expert în microbiologie la Universitatea Reading din Marea Britanie, citat de Reuters.
“Dacă oamenii se pot reinfecta cu uşurinţă, acest lucru ar putea avea inplicaţii asupra programelor de vaccinare şi asupra modului în care ne imaginăm când şi cum se va sfârşi pandemia”, a completat expertul.
Medicii care au evaluat cazul pacientului din Nevada au arătat că testele realizate au indicat că tulpinile virale implicate în cele două infecţii sunt diferite din punct de vedere genetic.