Cercetătorii de la Yale au folosit tehnologie avansată de imagistică PET-CT pentru a confirma cauza declinului cognitiv la pacienţii cu boala Alzheimer.
S-a crezut mult timp că distrugerea sinapselor cerebrale sau a conexiunilor dintre celulele creierului este cauza principală a declinului cognitiv la pacienţii cu Boala Alzheimer. Cu toate acestea, cercetătorii au observat că studiile anterioare au fost limitate în ceea ce priveşte numărul de subiecţi studiaţi şi gradul de progresie a bolii, majoritatea dintre ele fiind efectuate pe pacienţi cu declin cognitiv mai sever.
„Timp de 30 de ani, pierderea sinapselor a fost menţionată drept principala corelaţie patologică a deteriorării cognitive în boala Alzheimer. Această afirmaţie se bazează pe puţini pacienţi studiaţi prin autopsie sau biopsie în regiuni limitate ale creierului, în mare parte în stadiile moderate până la severe ale bolii”, a declarat prof. dr. Adam P. Mecca, de la Unitatea de Cercetare a Bolii Alzheimer de la Şcoala de Medicină a Universităţii Yale şi autorul principal.
Acest lucru i-a determinat pe cercetătorii de la Yale să dezvolte o tehnologie avansată de scanare PET care ar putea evalua mai bine pierderea sinapselor. Noua scanare PET-CT cu glicoproteina 2A (SV2A) le-a permis să obţină o imagine mai bună a anomaliilor sinaptice din creierul celor vii, chiar şi atunci când simptomele lor erau uşoare.
Pentru a-şi testa tehnologia, 45 de participanţi care au fost diagnosticaţi cu Boala Alzheimer forma uşoară până la moderată au fost supuşi examenului imagistic. Rezultatele scanărilor au fost apoi comparate cu funcţia cognitivă a participanţilor, care a fost măsurată folosind cinci markeri: memoria verbală, abilităţile lingvistice, funcţia executivă, viteza de procesare şi capacitatea vizual-spaţială.
Aceste comparaţii au relevat o asociere puternică între densitatea sinaptică şi performanţa cognitivă la persoanele cu AD. În plus, densitatea sinaptică a fost un predictor mai bun al cogniţiei decât volumul materiei cenuşii.
Rezultatele studiului au fost publicate recent în Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.
„Aceste rezultate confirmă studiile neuropatologice care demonstrează o asociere semnificativă între densitatea sinaptică şi performanţa cognitivă şi sugerează că această corelaţie se extinde la stadiile uşoare şi prodromale ale Bolii Alzheimer”, au sugerat experţii.
Potrivit HealthImaging.com, aceştia susţin în continuare utilizarea imaginilor sinaptice ca un potenţial rezultat biomarker surogat pentru studiile terapeutice, care este bine corelat cu măsurile clinice.
Sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma rezultatele acestora; cu toate acestea, ,,aceste constatări iniţiale ar putea fi utilizate pentru a testa eficacitatea noilor medicamente pentru Alzheimer”, au sugerat cercetătorii.