Cazurile de Covid-19, în creştere în Europa, avertizează OMS

Cazurile de Covid-19, în creştere în Europa, avertizează OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că numărul cazurilor de infecţie cu SARS-CoV-2 care provoacă Covid-19 este în creştere la nivel mondial şi este puţin probabil să scadă în viitorul imediat.

Dr. Maria Van Kerkhove, director al OMS pentru pregătirea şi prevenirea epidemiilor şi pandemiilor, a declarat într-un comunicat că „datele din sistemul de supraveghere de tip santinelă din 84 de ţări indică faptul că procentul de teste pozitive pentru SARS-CoV-2 a crescut de mai multe săptămâni".

Deşi numărul total de teste pozitive este de peste 10 %, aceasta fluctuează în funcţie de regiune.

Van Kerkhove avertizează că, în Europa, procentul de teste pozitive este de peste 20 %.

Dar aceste cifre pot ascunde rate mai mari de infecţie, deoarece supravegherea apelor reziduale indică faptul că, în unele cazuri, circulaţia SARS-CoV-2 este de până la 20 de ori mai mare decât sugerează cifrele.

Risc de noi variante

Agenţia ONU a avertizat, de asemenea, că există un risc tot mai mare de apariţie a unor variante mai severe, pe măsură ce virusul continuă să evolueze şi să se răspândească, ceea ce ar putea duce la apariţia unei variante care nu răspunde la intervenţia medicală.

 „Cu o circulaţie atât de mare, dacă am avea o variantă care ar fi mai severă, atunci susceptibilitatea populaţiilor la risc de a dezvolta boli severe este uriaşă", a avertizat Van Kerkhove.

Internările în spitale continuă să fie mult mai scăzute decât în perioada de vârf a pandemiei, dar OMS îndeamnă guvernele să consolideze campaniile de vaccinare, asigurându-se că grupurile cu cel mai mare risc primesc rapeluri la fiecare douăsprezece luni.

 „Ca indivizi, este important să luaţi măsuri pentru a reduce riscul de infectare şi de îmbolnăvire gravă, inclusiv să vă asiguraţi că aţi primit o doză de vaccin împotriva Covid-19 în ultimele 12 luni, în special, dacă faceţi parte dintr-un grup de risc", a subliniat Van Kerkhove.

Producţia de vaccinuri a scăzut în ultimul an şi jumătate, numărul producătorilor fiind în scădere.

Există speranţa că vaccinurile nazale, care sunt încă în curs de dezvoltare, ar putea aborda transmiterea, reducând riscul de noi variante, infecţii şi boli grave.

Foto: Testare Covid, OMS, august 2024

viewscnt