Ce ştiu cercetătorii despre noua variantă a SARS-CoV-2 identificată în Marea Britanie

Ce ştiu cercetătorii despre noua variantă a SARS-CoV-2 identificată în Marea Britanie

Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie încearcă să determine dacă noua variantă a virusului SARS-CoV-2 care se răspândeşte cu repeziciune pe teritoriul ţării este provocată de mutaţii importante la nivelul proteinei S (spike), care permite virusului să intre în celulele umane. 

Noua variantă a virusului a fost numită provizoriu "VUI-202012/01" şi include mutaţii la nivelul proteinei S, însă nu este clar cât de importante sunt acestea.

"Se fac eforturi pentru a confirma dacă aceste mutaţii contrinuie sau nu la creşterea ratei de transmitere", au precizat cercetătorii de la consorţiul ştiinţific COVID-19 Genomics UK (COG-UK), citaţi de Reuters.

Teoretic, noua variantă a virusului se transmite mai repede. Până la data de 13 decembrie, 1.108 cazuri de Covid-19 cu noua variantă au fost identificate în Marea Britanie, în principal în sudul şi estul Angliei, potrivit datelor Public Health England.

Guvernul britanic consideră că creşterea numărului de infecţii din ultima perioadă ar putea fi asociată cel puţin parţial cu noua variantă a virusului şi au introdus restricţii suplimentare în mai multe zone ale Mţării, inclusiv în Londra.

Totuşi, cercetătorii admit că nu există dovezi că noua variantă a virusului SARS-CoV-2 provoacă forme mai grave de Covid-19 sau ar putea limita eficacitatea vaccinurilor dezvoltate până acum împotriva infecţiei cu noul coronavirus.

Oamenii de ştiinţă au început deja să studieze noua variantă a virusului, însă este nevoie de timp pentru a identifica caracteristicile acesteia.

Mutaţiile sau modificările genetice apar în mod natural la toate virusurile pe măsură ce acestea infectează oameni şi se transmit de la o persoană la alta.

În cazul SARS-CoV-2, cercetătorii au calculat că apar câteva mutaţii pe lună în toate regiunile, astfel că până acum s-au acumulat câteva mii de mutaţii în genomul virusului de la apariţia acestuia, la finalul lui 2019.

Cele mai multe mutaţii nu au avut un efect important asupra virusului, încă câteva dintre ele îl pot modifica într-un mod semnificativ. Spre exemplu, unele mutaţi au potenţialul de a creşte rata de transmitere a virusului sau de a mări rata infecţiilor severe provocate.

Tocmai de aceea, cercetătorii subliniază importanţa detectării rapide a acestor schimbări pentru a identifica riscurile asociate.

viewscnt