CEDO hotărăşte că vaccinarea obligatorie poate fi o măsură necesară într-un stat democratic

CEDO hotărăşte că vaccinarea obligatorie poate fi o măsură necesară într-un stat democratic

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis - într-o speţă legată de Republica Cehă, dar cu efect asupra tuturor statelor membre - că vaccinarea obligatorie poate fi o măsură necesară într-un stat democratic.

Decizia a fost luată după ce a fost sesizată de părinţii unor copii din Republica Cehă, care nu au fost admişi la grădiniţă din cauză că nu au fost vaccinaţi.

CEDO a a anunţat joi decizia în acest caz, care prevede că vaccinarea obligatorie poate fi considerată o măsură necesară într-o societate democratică.

"Această hotărâre vine să susţină vaccinarea obligatorie, cu anumite condiţii, în actuala pandemie de Covid-19", a declarat Nicolas Hervieu, jurist francez specializat în jurisprudenţa CEDO, citat de Le Figaro.

Totuşi, decizia CEDO lasă o marjă importantă de decizie la latitudinea statelor naţionale privind politica de vaccinare.

Decizia a fost argumentată prin consensul ştiinţific privind efectele benefice ale vaccinării, care nu sunt puse la îndoială de reacţiile adverse inevitabile, atât timp cât vaccinarea este supusă unui control ştiinţific corespunzător.

Mai mult, instanţa CEDO şi-a justificat decizia prin principiul solidarităţii sociale, care poate justifica impunerea vaccinării obligatorii, chiar şi celor care se simt mai puţin expuşi îmbolnăvirii, atât timp cât vaccinarea protejează persoanele cele mai vulnerabile.

În cazul supus judecăţii, CEDO a precizat că vaccinarea obligatorie a copiilor în Republica Cehă împotriva a nouă afecţiuni (precum difteria, tetanosul sau poliomielita) nu reprezintă o violare a dispoziţiilor Convenţiei europene a drepturilor omului în ceea ce priveşte dreptul la respectul vieţii private.

"Politica de vaccinare urmăreşte obiective legitime de protejare a sănătăţii, precum şi a drepturilor celorlalţi, pentru că ea îi protejează deopotrivă pe cei care sunt vaccinaţi şi pe cei care nu pot fi vaccinaţi din motive medicale", se arată în hotărârea CEDO.

Aceştia din urmă sunt dependenţi de imunitatea colectivă pentru a fi protejaţi împotriva unor boli grave, contagioase.

În acest sens, Republica Cehă beneficiază de o marjă amplă de apreciere în acest context, menţionează instanţa, ale cărei decizii nu pot fi atacate în apel.

"Interesul superior al copilului trebuie să primeze în toate deciziile care îl privesc", a precizat CEDO.

În speţa judecată, instanţa a apreciat că neadmiterea copilului la grădiniţă n Republica Cehă a fost o măsură preventivă şi nu punitivă, ale cărei efecte sunt limitate în timp.

viewscnt