Sammy Basso, care a fost cel mai longeviv supravieţuitor al bolii genetice rare progeria, a murit la vârsta de 28 de ani, a anunţat duminică Asociaţia italiană pentru progeria.
Progeria, cunoscută şi sub numele de sindromul Hutchinson-Gilford (HGPS), este o maladie genetică rară, care provoacă îmbătrânirea prematură la copii, cu o calitate redusă a vieţii şi o speranţă de viaţă de numai 13,5 ani fără tratament, se arată pe site-ul asociaţiei.
Se estimează că boala afectează una din opt milioane de persoane şi are o incidenţă la nivel mondial de una din 20 de milioane.
Născut în 1995 într-o regiune din nordul Italiei, Basso a fost diagnosticat cu progeria la vârsta de doi ani. În 2005, el şi părinţii săi au înfiinţat Asociaţia italiană pentru progeria, informează Reuters.
Tânărul şi-a dedicat viaţa cercetării sindromului cu care a fost diagnosticat, iar în 2018 a absolvit Facultatea de Ştiinţe Naturale din cadrul Universităţii din Padova (nord) cu o teză despre posibilele terapii pentru încetinirea evoluţiei bolii.
În 2019, a fost supus unei intervenţii chirurgicale pentru o problemă la aortă, o premieră pentru un pacient cu progerie.
La scurt timp după aceea, a primit titlul de Cavaler al Ordinului de Merit al Republicii Italiene, acordat de preşedintele Sergio Mattarella.
În 2021, Basso s-a specializat în biologie moleculară la Universitatea din Padova.
El a dobândit notorietate internaţională datorită multiplelor sale apariţii în media, sensibilizând opinia publică cu privire la această boală.
Potrivit estimărilor, există doar 130 de cazuri recunoscute de progeria clasică în întreaga lume, dintre care patru sunt în Italia.
Asociaţia italiană pentru Progeria estimează că ar putea exista până la 350 de cazuri, deoarece acestea pot fi dificil de depistat, în special în ţările în curs de dezvoltare.