Chirurgie cardiovasculară minim invazivă modernă, la SANADOR

Chirurgie cardiovasculară minim invazivă modernă, la SANADOR

În ultimul deceniu, chirurgia cardiacă minim invazivă a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă datorită beneficiilor sale majore în tratamentul unei game largi de patologii cardiace. Chirurgia cardiovasculară clasică implica, de obicei, o incizie mare prin sternotomie mediană completă (tăierea sternului), cu acces la cord şi la vasele mari.

Chirurgia cardiacă minim invazivă modernă se realizează fără sternotomie şi presupune abordul structurilor inimii prin intermediul unei incizii mici efectuate la nivelul peretelui toracic, în spaţiile intercostale.

Chirurgia cardiovasculară minim invazivă ocupă un loc din ce în ce mai important în tratamentul chirurgical al patologiei cordului şi a vaselor mari. Datorită inovaţiilor în tehnicile de perfuzie, perfecţionării ecocardiografiei transtoracice şi dezvoltării instrumentelor chirurgicale specializate, chirurgia cardiacă modernă beneficiază în prezent de toate mijloacele necesare pentru abordările minim invazive.

Beneficiile intervenţiilor cardiovasculare minim invazive

Comparativ cu intervenţiile chirurgicale clasice, care presupun o recuperare prelungită pentru refacerea sternului şi controlul postoperator al potenţialelor sângerări şi posibilelor infecţii, beneficiile chirurgiei minim invazive sunt reprezentate de recuperarea rapidă şi minimizarea complicaţiilor postoperatorii (pierderi sanguine scăzute, risc de infecţii redus). Astfel, pacientul beneficiază de o durată redusă a spitalizării, traumatism chirurgical mult diminuat, precum şi de un avantaj estetic comparativ cu chirurgia clasică deschisă.

Datorită impactului mult redus asupra organismului şi riscurilor scăzute de infecţie, chirurgia cardiovasculară minim invazivă poate fi indicată şi la pacienţii cu multiple comorbidităţi şi riscuri perioperatorii pentru intervenţiile clasice.

Ce patologii cardiovasculare pot fi abordate cu ajutorul tehnicilor minim invazive?

Chirurgia cardiacă minim invazivă a debutat cu proceduri asupra valvei mitrale şi apoi s-a extins treptat către alte proceduri valvulare, bypass de artere coronare şi diferite alte tipuri de intervenţii cardiace.

Bolile cardiovasculare ce pot fi abordate minim invaziv includ:

  • Insuficienţa şi stenoza mitrală;
  • Insuficienţa şi stenoza aortică;
  • Bolile valvei tricuspide;
  • Defectul septal atrial;
  • Anevrismul de aortă ascendentă;
  • Formaţiuni tumorale benigne cardiace;
  • Leziuni coronariene;
  • Endocardita infecţioasă.

În prezent, chirurgia minim invazivă nu poate înlocui în totalitate chirurgia cardiovasculară clasică, însă rezultate excelente se obţin prin următoarele proceduri chirurgicale:

  • Plastia/protezarea valvei mitrale asociată sau nu cu plastia de valvă tricuspidă (mai rar protezare);
  • Protezarea valvei aortice;
  • Înlocuirea aortei ascendente;
  • Închiderea defectelor de sept atrial la adult;
  • Îndepărtarea formaţiunilor tumorale atriale benigne (mixom cardiac);
  • Revascularizări miocardice pe partea stângă a inimii.

De multe ori, sunt indicate şi se pot realiza la acelaşi pacient proceduri combinate, din cele enumerate mai sus, de asemenea minim invaziv.

Recomandarea pentru o intervenţie chirurgicală cardiacă se face obligatoriu după consultul de cardiologie. Pacientul este evaluat iniţial de medicul cardiolog cu ajutorul ecografiei cardiace transtoracice şi, dacă este nevoie, transesofagiene, pentru stabilirea diagnosticului. În cazul în care există indicaţie chirurgicală, pacientul este îndrumat către chirurg, care decide împreună cu echipa cardiochirurgicală şi anestezică asupra tehnicii chirurgicale minim invazive pe care o va aplica. Experienţa în proceduri moderne minim invazive este esenţială pentru acest tip de recomandare.

Cum se realizează intervenţiile minim invazive de chirurgie cardiacă?

Intervenţiile se realizează prin intermediul unei incizii de aproximativ 4–6 cm la nivelul peretelui toracic drept, în spaţiul intercostal III sau IV şi o incizie de aproximativ 2 cm în zona inghinală, prin care se conectează cu pacientul circuitul de bypass cardiopulmonar – o metodă complexă, care în timpul intervenţiilor chirurgicale permite substituirea, pentru o anumită perioadă de timp, a funcţiilor inimii şi plămânilor: circulaţia, schimburile de gaze, echilibrul acido-bazic, reglarea temperaturii.

Astfel de operaţii se pot realiza numai cu ajutorul unor instrumente specifice, de ultimă generaţie, sisteme video moderne şi, nu în ultimul rând, cu o echipă medicală specializată, complexă, formată din chirurgi cardiovasculari, anestezişti cu specializare cardiovasculară, cardiologi, specialişti în circulaţia extracorporală şi asistenţi medicali cu multă experienţă.

Tratamentul minim invaziv al insuficienţei mitrale

Insuficienţa mitrală este una dintre bolile cardiace abordate cel mai frecvent minim invaziv. Valva mitrală nu mai are capacitatea de a se închide corect, astfel încât o parte din sângele aflat în ventriculul stâng este pompat înapoi spre atriul stâng, rezultând dilatarea acestuia, tulburări de ritm cardiac, stază pulmonară, agravarea insuficienţei cardiace etc. De cele mai multe ori, se poate realiza plastia (repararea) acestei valve, iar în anumite cazuri este necesară înlocuirea cu o proteză valvulara mecanică sau biologică.

Inima este abordată prin spaţiul intercostal III sau IV drept, ceea ce oferă chirurgului un acces favorabil la valva mitrală. Chirurgul introduce instrumentele chirurgicale speciale prin incizia de mici dimensiuni, pentru a efectua procedeul indicat. Prin abord direct sau asistat video, chirurgul cardiac ajunge la nivelul atriului stâng şi efectuează repararea sau înlocuirea valvei mitrale cu ajutorul unor instrumente lungi, special concepute pentru acest tip de intervenţie. Circulaţia sângelui este preluată de pompa de circulaţie extracorporală în timpul procedurii, care se conectează la pacient prin canule introduse prin vasele femurale, evidenţiate printr-o mică incizie în zona inghinală, sub control ecografic transesofagian.

Plastia minim invazivă a valvei mitrale se poate realiza prin diferite tehnici chirurgicale (rezecţii, implantare de cordaje artificiale etc.), completate cu anuloplastia mitrală cu inel. Controlul rezultatului obţinut se realizează intraoperator prin ecocardiografie transesofagiană.

Prin abordul minim invaziv asupra valvei mitrale, pacientul beneficiază de o tehnică chirurgicală avansată, cu o recuperare postoperatorie mult mai rapidă decât prin chirurgia clasică, evitându-se complicaţiile abordului clasic (infecţii sternale, risc de sângerare, consolidarea dificilă a sternului, cu recuperare mult mai îndelungată).

Chirurgia cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR

Secţia de Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienţilor acces la tratamente minim invazive moderne pentru patologia cardiacă, în condiţii de maximă siguranţă, prin intermediul tehnologiilor de ultimă generaţie şi cu ajutorul medicilor chirurgi cardiovasculari cu o deosebită experienţă în domeniu.

Secţia de Chirurgie Cardiovasculară de la SANADOR este condusă de Dr. Stanislav Rurac, medic primar Chirurgie cardiovasculară, cu o experienţă de peste 25 de ani în domeniul chirurgiei cardiace a adultului şi specializat în tehnici de chirurgie cardiacă minim invazivă.

Dr. Stanislav Rurac a lansat programul de chirurgie cardiacă minim invazivă de la SANADOR încă din anul 2015, prin operaţii de închidere a unui defect de sept atrial şi plastie de valvă mitrală. A continuat să dezvolte procedee minim invazive, precum înlocuirea valvei aortice combinată cu înlocuirea aortei ascendente (operaţia Wheat) prin minitoracotomie, protezarea sau plastia de valvă mitrală şi tricuspidă concomitent, extirparea unei tumori atriale, toate în premieră pentru Spitalul Clinic SANADOR. A efectuat numeroase intervenţii în premieră pentru România, precum plastia valvulară mitrală cu implantarea cordajelor artificiale predimensionate („loop technique”), închiderea unui defect de sept atrial prin incizie periareolară şi miectomie septală transmitrală pentru cardiomiopatia hipertrofică obstructivă. Împreună cu Departamentul de Cardiologie Intervenţională din Spitalul Clinic SANADOR, a efectuat prima inserţie de valvă aortică transcateter (TAVI) transapical.

La Spitalul Clinic SANADOR, echipa condusă de Dr. Stanislav Rurac realizează o serie întreagă de intervenţii de chirurgie cardiacă minim invazivă prin minitoracotomie, alături de intervenţii de chirurgie cardiacă clasică şi de chirurgie vasculară. La acestea se adaugă intervenţii hibride realizate alături de colegii din Departamentul de Cardiologie Intervenţională.

Pentru desfăşurarea optimă a acestor intervenţii chirurgicale cardiovasculare deosebit de complexe, care necesită îngrijiri perioperatorii în condiţii de siguranţă, chirurgii cardiovasculari de la SANADOR beneficiază de sprijinul oferit de Departamentul de Terapie Intensivă pentru Chirurgia Cardiovasculară (ATI CCV). Acest departament, dotat cu aparatură modernă, asigură condiţii optime pentru recuperarea postintervenţională şi beneficiază de medici anestezişti cu experienţă vastă.

viewscnt