Chirurgie oncologică de înaltă performanţă, la Spitalul Clinic SANADOR

Chirurgie oncologică de înaltă performanţă, la Spitalul Clinic SANADOR

Lupta împotriva cancerului necesită tratamente complexe, implicarea unor medici cu experienţă şi centre specializate performante, care să le ofere bolnavilor oncologici cele mai bune soluţii de diagnostic şi tratament. Chirurgia oncologică este unul dintre pilonii principali ai managementului afecţiunilor oncologice, oferind pacienţilor cu cancer cele mai bune şanse de vindecare.

Chirurgia oncologică este un domeniu al chirurgiei în continuă dezvoltare şi se estimează că aproximativ 80% din pacienţii oncologici au nevoie, la un moment dat, pe parcursul tratamentului, de o intervenţie chirurgicală. Chirurgia oncologică poate fi indicată în scop diagnostic, terapeutic curativ, pentru prevenţia complicaţiilor sau recidivelor, dar şi paliativ, pentru ameliorarea calităţii vieţii pacienţilor.

Tipuri de cancere tratate chirurgical

Chirurgia, singură sau ca parte a tratamentului multimodal (alături de chimioterapie, radioterapie, imunoterapie) ocupă un rol important în managementul multor tipuri de cancer. Chirurgia este tratamentul de primă intenţie pentru majoritatea tipurilor de cancer, mai ales în stadiile iniţiale, cu excepţia neoplaziilor hematologice de tipul limfoamelor sau leucemiilor, care necesită tratament sistemic chimioterapic sau radioterapic.

Cancerele de esofag, gastric, tiroidian, pulmonar, colorectal, hepatic, de pancreas, de rinichi, de prostată, de col uterin, de sân sau tumorile cerebrale pot beneficia de tratamentul chirurgical, cu succes, atunci când intervenţia chirurgicală este posibilă tehnic (se poate extirpa întregul volum tumoral cu margini de siguranţă) şi comorbidităţile pacientului nu constituie contraindicaţii.

Intervenţiile chirurgicale sunt parte a unui plan de tratament şi poate fi urmate sau precedate de alte tratamente pentru cancer, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia. Secvenţele terapeutice şi ordinea acestora se stabilesc de către comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board), pe baza celor mai recente ghiduri şi protocoale, luând în considerare specificul fiecărui caz şi soluţiile terapeutice disponibile.

Fiecare tip de neoplazie are specificul ei, iar tehnicile chirurgicale abordate urmăresc un rezultat cât mai puţin traumatizant pentru pacient. Atunci când este posibil, intervenţiile chirurgicale se fac prin abord minim invaziv, prin chirurgie laparoscopică sau chirurgie robotică.

Chirurgia robotică în tratamentul neoplaziilor

Utilizarea chirurgiei robotice în tratamentul afecţiunilor neoplazice a luat o amploare deosebită în ultimul deceniu, fiind una dintre cele mai revoluţionare metode de tratament chirurgical. Robotul Da Vinci Xi, reprezintă un progres semnificativ pentru actul chirurgical, deoarece oferă chirurgului manevrabilitate maximă a instrumentelor operatorii, libertate de mişcare, acces în spaţii înguste şi vizibilitate intraoperatorie foarte bună.

Intervenţiile chirurgicale robotice cu viză curativă pot fi efectuate în toate situaţiile în care este indicată intervenţia laparoscopică. Cancerul colorectal poate fi abordat chirurgical cu ajutorul sistemului da Vinci, care aduce pacientului o serie de avantaje: pierderi sanguine mai mici, spitalizare mai scurtă, rate mai mici de margini pozitive şi de conversie la chirurgia clasică deschisă. Cazurile dificile tehnic – pacienţii de sex masculin, cei cu obezitate sau cei cu tumori de rect inferior – beneficiază de rate mai mari de succes terapeutic comparativ cu alte metode, datorită tehnologiei avansate a robotului chirurgical.


În cancerul colorectal, prin implicarea robotului chirurgical, intervenţia poate beneficia de disecţia şi prelevarea unor grupuri ganglionare greu accesibile prin abordări clasice, element important pentru stadializarea bolii, precizia diagnosticului şi îmbunătăţirea prognosticului. Abordul robotic permite chirurgului să vizualizeze elementele anatomice ale regiunii abordate cu o claritate superioară, pentru a proteja în condiţii de siguranţă structuri de importanţă vitală.

Chirurgie robotică la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, cu ajutorul sistemului robotic da Vinci Xi, chirurgia oncologică se desfăşoară la cele mai înalte standarde de calitate, prin soluţii moderne, cu tehnologie de ultimă generaţie şi echipamente ultraperformante. Echipele chirurgicale de la SANADOR sunt înalt specializate şi au experienţă vastă în chirurgia oncologică.

Sistemul robotic daVinci Xi îi permite chirurgului realizarea celor mai complexe şi mai delicate procedee chirurgicale cu o precizie care nu poate fi egalată de niciun alt echipament existent în momentul actual. Sistemul chirurgical robotic da Vinci compensează limitele chirurgiei laparoscopice şi este folosit cu succes în intervenţii chirurgicale din chirurgie generală, urologie şi ginecologie.

La Spitalul Clinic SANADOR pot fi realizate cele mai complexe tipuri de intervenţii chirurgicale indicate pacienţilor cu boli oncologice. Atunci când este posibil, ele vor fi realizate minim invaziv, dar sunt şi situaţii în care doar chirurgia deschisă este indicată.

Abordare integrată la Centrul Oncologic SANADOR

La SANADOR, diagnosticul şi tratamentul oncologic modern multimodal sunt personalizate cu deosebită atenţie pentru fiecare pacient în parte. Procedurile de tratament se efectuează sub atenta supraveghere a personalului medical şi a medicilor cu experienţă vastă, din toate specialităţile implicate în managementul cancerului: oncologia medicală, radioterapia, chirurgia, radiologia şi imagistica medicală şi alte specialităţi, în funcţie de situaţie. Stabilirea unor tratamente personalizate în funcţie de nevoile şi particularităţile pacientului necesită o bună colaborare între specialiştii implicaţi.

viewscnt