Chirurgie robotică de maximă precizie, la Spitalul Clinic SANADOR

Chirurgie robotică de maximă precizie, la Spitalul Clinic SANADOR

Chirurgia asistată robotic este un tip de chirurgie minim invazivă care depăşeşte limitările laparoscopiei, permiţând abordarea celor mai complexe cazuri, cu o serie de avantaje atât pentru medicul chirurg, cât mai ales pentru pacient. De altfel, chirurgia robotică este considerată vârful tehnologic pe care îl atinge chirurgia minim invazivă în prezent, fiind preferată ori de câte ori este posibil, în cazurile care au indicaţie pentru acest tip de intervenţie.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervenţiile de chirurgie robotică sunt realizate în mai multe specialităţi, de echipe chirurgicale cu experienţă vastă, cu ajutorul sistemului robotic da vinci Xi, cea mai avansată platformă robotică din lume la ora actuală. La SANADOR, robotul chirurgical este utilizat în special în intervenţii din domeniul chirurgiei generale, urologiei şi ginecologiei, inclusiv în chirurgia oncologică.

Avantajele chirurgiei robotice

Sistemul robotic dispune de instrumente avansate, care sunt manevrate de medicul chirurg, prin intermediul unei console. Prin urmare, nu robotul operează, ci chirurgul, experienţa acestuia garantând succesul intervenţiei. Robotul da Vinci Xi traduce în timp real mişcările mâinilor chirurgului, oferindu-i o libertate de mişcare superioară mâinii umane. Datorită preciziei sporite în mişcare, robotul permite medicului să acceseze zone greu de atins în condiţii normale. De asemenea, îi oferă chirurgului o vedere tridimensională, de înaltă rezoluţie, a câmpului operator, imaginea fiind 3D, cu posibilitatea de a fi mărită de până la 10 ori. Toate acestea contribuie semnificativ la rezolvarea chiar şi a celor mai complexe cazuri.

Chirurgia robotică este preferată şi pentru avantajele pe care le aduce pacientului: incizii de mici dimensiuni, sângerare intraoperatorie redusă, risc de complicaţii mult diminuat, timp de spitalizare redus, cicatrici mai mici, recuperare rapidă.

Chirurgia robotică în chirurgia generală

Chirurgia robotică este tot mai utilizată în chirurgia generală, în special în operaţii de tipul amputaţiilor şi rezecţiilor de rect. Intervenţiile asistate robotic sunt recomandate şi în cazul leziunilor neoplazice ale tubului digestiv, cum ar fi cancerul de colon, cancerul de stomac, unele cancere de pancreas şi de esofag. De asemenea, sistemul robotic şi-a dovedit eficienţa şi în tratamentul chirurgical de bază al bolii de reflux gastroesofagian şi al herniilor hiatale.

Indicaţii foarte importante ale chirurgiei robotice sunt reprezentate de herniile abdominale, mai ales în cazurile complexe, complicate.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii au acces la o gamă extinsă de intervenţii chirurgicale minim invazive din domeniul chirurgiei generale, realizate robotic cu ajutorul sistemului da Vinci Xi, de către o echipă medicală de elită.

Chirurgia robotică în tratamentul afecţiunilor urologice

Dacă, în urmă cu doar câţiva ani, numeroase afecţiuni urologice erau tratate chirurgical clasic sau laparoscopic, în prezent multe dintre acestea beneficiază de indicaţie pentru chirurgia robotică. Astfel, pot fi realizate operaţii de complexitate mare, cu incizii de mici dimensiuni, cu lezarea minimă a ţesuturilor sănătoase şi cu multiple avantaje pentru pacienţi.

Cu ajutorul sistemului robotic, medicii chirurgi pot efectua multiple intervenţii urologice robotice: prostatectomii, excizii ale chisturilor, nefrectomii parţiale sau totale, cistectomii, pieloplastii.

De asemenea, chirurgia robotică contribuie la îmbunătăţirea prognosticului afecţiunilor oncologice din urologie. Cancerul de prostată localizat sau local avansat este una dintre afecţiunile urologice care beneficiază în prezent de tratament chirurgical cu viză curativă, iar chirurgia robotică reprezintă prima alegere, în cazuri atent selecţionate.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii au acces la intervenţii urologice realizate cu ajutorul robotului da Vinci Xi, dacă există indicaţie în acest sens. Operaţiile sunt realizate în condiţii de maximă siguranţă, de medici cu o vastă experienţă şi cu stagii de pregătire în centre de referinţă din străinătate.

Cu ajutorul platformei robotice, la Spitalul Clinic SANADOR pot fi realizate intervenţii chirurgicale din domeniul chirurgiei urologice oncologice şi reconstructive: tumori renale cu indicaţie pentru chirurgia robotică, reconstrucţia joncţiunii pielo-ureterale, reimplantarea uretero-vezicală, tumori de glandă suprarenală, leziuni ale ureterului.

Chirurgia robotică în tratamentul afecţiunilor ginecologice

Chirurgia robotică şi-a dovedit eficienţa şi în tratamentul afecţiunilor ginecologice, oferind posibilitatea ca aceste boli să fie abordate mult mai facil, cu beneficii majore pentru paciente. Sistemul robotic permite realizarea unor intervenţii ginecologice complexe, precum histerectomiile, miomectomiile şi chirurgia endometriozei.

Totodată, chirurgia robotică este utilizată cu succes şi are un rol din ce în ce mai important în tratamentul cancerelor ginecologice, cum ar fi cancerul de endometru şi cancerul de col uterin. În aceste condiţii, chirurgia oncologică se desfăşoară la standarde de performanţă foarte înalte. Exciziile sunt mult mai precise, iar ţesuturile sănătoase sunt protejate, prin limitarea lezării acestora.

Mai mult, sistemul robotic facilitează realizarea limfadenectomiilor din tratamentul cancerelor ginecologice, calitatea acestei manevre fiind considerabil îmbunătăţită, cu respectarea tuturor principiilor oncologice.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacientele cu afecţiuni ginecologice cu indicaţie pentru tratament chirurgical minim invaziv pot opta pentru intervenţii asistate robotic, realizate de medici cu o înaltă pregătire şi cu o vastă experienţă, în condiţii de maximă siguranţă.

viewscnt