Descoperirea unei proteine derivată din os ar putea ajuta la combaterea osteosarcomului, cel mai frecvent tip de cancer osos.
Un studiu publicat joi, în Journal of Orthopaedic Research, a identificat o proteină din matricea osoasă, numită fosfoproteină secretată 24 kD (Spp24), care ar putea ajuta la tratarea osteosarcomului.
În experimentele efectuate pe celule şi şoareci, cercetătorii au descoperit că Spp24 inhibă proliferarea şi invazivitatea celulelor tumorale de osteosarcom şi promovează apoptoza, adică moartea acestora.
Din punct de vedere mecanic, Spp24 se leagă şi neutralizează o proteină numită proteină-2 osoasă morfogenetică, care are proprietăţi de potenţare a tumorii.
„Spp24 şi produsele sale proteolitice au o serie de efecte asupra metabolismului osos care au fost elucidate într-o anumită măsură. Acestea au potenţialul de a fi transformate în produse terapeutice pentru oase, iar acest efect antitumoral prin sechestrarea proteinei-2 osoase morfogenetice este doar un astfel de exemplu", a declarat coautorul studiului, dr. Haijun Tian, de la facultatea de medicină a universităţii Jiao Tong, din Shanghai.
„La fel ca multe alte proteine din matricea osoasă, cu cât analizăm mai mult funcţia Spp24, cu atât găsim mai multe roluri surprinzătoare, chiar dacă funcţia sa primară rămâne incertă", a mai spus medicul cercetător.
Potrivit acestuia, descoperirea ar putea ajuta la noi tratamente pentru combaterea osteosarcomului.