Comisia Europeană a convocat Comitetul pentru securitate sanitară pentru a evalua situaţia virusului misterios din Congo

Comisia Europeană a convocat Comitetul pentru securitate sanitară pentru a evalua situaţia virusului misterios din Congo

Comisia Europeană va organiza o reuniune a Comitetului pentru securitate sanitară pentru a coordona orice răspuns necesar al Uniunii Europene (UE) de îndată ce va avea mai multe informaţii cu privire la virusul misterios care a afectat până în prezent sute de persoane în Republica Democratică Congo (RDC).

Uniunea Europeană continuă să evalueze situaţia din Republica Democratică Congo (RDC) şi se va întruni pentru a discuta această problemă în cadrul unei reuniuni a Comitetului pentru securitate sanitară cu autorităţile sanitare naţionale europene, potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei.

Conform celor mai recente date, virusul necunoscut a infectat 376 de persoane şi a ucis 79.

Boala, pe care unii o numesc Boala X, are simptome asemănătoare gripei, inclusiv febră, dureri de cap, tuse şi anemie, au raportat autorităţile sanitare locale.

Comitetul pentru securitate sanitară (CSS) cuprinde reprezentanţi ai autorităţilor sanitare din statele membre ale UE, iar ţările candidate şi potenţial candidate participă în calitate de observatori. Acesta este responsabil pentru coordonarea răspunsului rapid al UE la ameninţările transfrontaliere grave la adresa sănătăţii.

„Încercăm să adunăm informaţiile şi vă pot asigura că oamenii noştri, experţii noştri sunt la faţa locului”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Comisiei.

Virusul afectează în principal copiii şi a fost detectat pentru prima dată la sfârşitul lunii octombrie în provincia Kwango, în sud-vestul ţării din Africa Centrală.

Comisia a subliniat că localizarea îndepărtată a focarului - la 48 de ore de capitala Kinshasa - complică eforturile de răspuns, în special pentru că nu există capacitate de laborator în zona afectată pentru efectuarea testelor.

Până în prezent, nu există cazuri raportate ale virusului necunoscut în Europa, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Comisia Europeană a declarat că lucrează în strânsă colaborare cu Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) şi cu OMS, ambele având echipe pe teren.

ECDC monitorizează situaţia în colaborare cu Africa CDC, cu personal deja desfăşurat în capitala Kinshasa ca parte a răspunsului său la mpox.

Direcţia Generală pentru Protecţia Civilă Europeană şi Operaţiuni de Ajutor Umanitar (DG ECHO) a Comisiei este, de asemenea, implicată în soluţionarea crizei.

Despre Boala X

„Boala X" a fost adăugată pe lista OMS în 2018, pentru a permite abordarea unei pandemii globale viitoare.

Termenul este folosit pentru a face referire la o viitoare epidemie internaţională ipotetică, cauzată de un agent patogen încă necunoscut care poate provoca boli umane, potrivit OMS.

Oamenii de ştiinţă nu ştiu încă ce fel de virus ar putea duce la următoarea pandemie – sau, altfel spus, care se va dovedi a fi boala X.

Mulţi oameni de ştiinţă cred că ar putea fi un virus respirator, un coronavirus – cum ar fi SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala Covid-19 – sau o nouă tulpină de gripă.

OMS clasează Boala X ca fiind o boală prioritară în campaniile sale de sensibilizare, alături de Covid-19, virusul Ebola, virusul Zika, febra hemoragică Crimeea-Congo, sindromul respirator din Orientul Mijlociu (Mers-CoV) şi sindromul respirator acut sever (Sars).

Mai puteţi citi şi:

Primele teste arată că unii pacienţi din epidemia misterioasă din Africa au malarie

Autorităţile sanitare din UE sunt în alertă după ce o boală necunoscută a provocat sute de îmbolnăviri şi mai multe decese în Africa.

viewscnt