Copiii care au părinţi cu astigmatism prezintă risc ridicat de-a suferi de aceeaşi problemă de vedere

Copiii care au părinţi cu astigmatism prezintă risc ridicat de-a suferi de aceeaşi problemă de vedere

Astigmatismul parental poate avea legătură cu astigmatismul copilului, potrivit unui studiu publicat în JAMA Network Open, motiv pentru care cercetătorii îndeamnă părinţi cu astigmatism să-i ducă pe copii la controale oftalmologice timpurii pentru detectarea în timp util a astigmatismului.

Astigmatismul este un defect care apare atunci când curbura corneei sau a lentilei nu este simetrică sau „uniformă’’. Astigmatismul este cel mai frecvent prezent încă de la naştere, dar se poate dezvolta şi în urma leziunilor oculare sau ca o complicaţie a intervenţiei chirurgicale oculare.

Ka Wai Kam, de la Universitatea Chineză din Hong Kong, a examinat asocierea dintre astigmatismul parental şi astigmatismul copilului. Analiza a inclus 5.708 trio-uri familiale, fiecare cuprinzând un copil cu vârsta cuprinsă între 6 şi 8 ani şi ambii părinţi, care au participat la Hong Kong Children Eye Study.

Cercetătorii au descoperit că astigmatismul prezent la ambii părinţi a fost asociat cu şanse mai mari la copil, în special de astigmatism refractiv (RA) şi astigmatism corneean (CA).

,,Când ambii părinţi au avut astigmatism, riscul a crescut şi mai mult atât pentru RA, cât şi pentru CA la copii. A existat o asociere semnificativă între fiecare astigmatism parental şi astigmatismul corespondent al copilului”, a explicat cercetătorul Ka Wai Kam.

 „Copiii cu părinţi cu astigmatism ar trebui să efectueze examinări oftalmologice timpurii pentru detectarea în timp util a astigmatismului şi pentru a facilita corectarea vederii şi dezvoltarea vizuală adecvate vârstei”, au precizat autorii, potrivit siteului Medicalxpress.com.

Potrivit statisticilor, mai mult de un miliard de oameni din întreaga lume nu au acces la serviciile de care au nevoie pentru a vedea clar, iar previziunile arată că aproape toţi locuitorii planetei vor avea de-a face cu o problemă de sănătate a ochilor de-a lungul vieţii.

,,Cel mai bun sfat este să avem grijă de sănătatea ochilor încă de la vârste destul de tinere şi să nu aşteptăm să avem probleme de vedere sau simptome care ne deranjează ca să ne adresăm oftalmologului. Este mai simplu să mergem la consultaţii regulate măcar odată pe an decât să ajungem să tratăm afecţiuni avansate”, a declarat. pentru 360medical.ro dr. George Sima, medic specialist oftalmolog la Clinica Alcor din Bucureşti.

Vezi şi INTERVIU Dr. George Sima, oftalmolog: Să avem grijă de sănătatea ochilor de la vârste tinere!

viewscnt