Cu noul coronavirus la CT. Cum arată un caz de pneumonie 2019-nCoV

Cu noul coronavirus la CT. Cum arată un caz de pneumonie 2019-nCoV

Examenele imagistice reprezintă o componentă cheie în diagnosticul 2019-nCoV, sunt de părere reprezentanţii Societăţii Radiologice din America de Nord (RSNA) care au publicat un studiu de caz al unei paciente cu noul coronavirus din China.

„Examenele imagistice sunt o componentă cheie în diagnosticul 2019-nCoV. Recunoaşterea precoce a bolii este critică nu numai din perspectiva tratării prompte, ci şi a izolării pacienţilor şi reţinerii acestora ca răspuns eficient la menţinerea sănătăţii publice”, se arată într-un comunicat al RSNA.

Cercetătorii de la primul spital al Universităţii Lanzhou au detaliat cazul unei femei de 33 de ani, care lucrase în Wuhan, China, dar care a călătorit în Lanzhou, cu şase zile înainte de a ajunge la spital cu istoric de febră şi tuse. Echipa de investigare şi cercetare a 2019-nCoV a făcut un computer tomograf (CT) toracic şi mai multe teste de laborator.

Tomografia toracopulmonară fără administrare de contrast a relevat multiple opacităţi ,,în geam mat" bilaterale, fără extindere subpleurală. Potrivit descrierii imaginilor din studiu, acestea sunt „descoperiri comune ale CT-urilor pneumoniei dată de noul coronavirus din 2019. Studiile de laborator au arătat, de asemenea, leucopenie şi valori crescute ale proteinei C-reactivă.

Pe baza „caracteristicilor epidemiologice, manifestărilor clinice, imaginilor CT şi investigaţiilor de laborator”, femeia a fost diagnosticată cu pneumonie 2019-nCoV.

După trei zile de tratament şi inhalări de interferon, boala s-a agravat, fiind găsite opacităţi pulmonare progresive la repetarea tomografiei toracice, după cum a raportat dr. Junqiang Lei, de la Universitatea Lanzhou, potrivit siteului HealthImaging.com. RSNA a anunţat că intenţionează să publice un raport special care analizează 21 de cazuri infectate cu noul coronavirus.

În prezent, toată comunitatea ştiinţifică este preocupată să găsească tratamentul salvator. Medicamentul antiviral experimental remdesivir, dezvoltat de compania farmaceutică Gilead, urmează să fie testat pentru tratamentul infecţiei provocate de noul coronavirus într-un studiu clinic, în urma unui acord între producător şi autorităţile din China. Medicamentul a fost deja testat pe un pacient cu coronavirus din SUA, iar rezultatele au fost promiţătoare.

Cercetătorii centrului OncoGen Timişoara au anunţat că ar putea dezvolta un vaccin personalizat pentru populaţia României care să protejeze contra coronavirusului folosind o tehnologie utilizată în vaccinarea personalizată în cancer.

,,Acest model este între strategia de vaccinare industrială globală pe scară largă şi cea personalizată la nivel individual. Vom continua cu validarea acestor peptide şi a modelului prezentat. Vom comanda aceste peptide în Germania, sub formă de pulbere, şi le vom aduce în România, în aproape o lună de zile. Apoi, vom verifica dacă dau reacţiile pe care le bănuim în studii de laborator”, a spus prof. dr. Virgil Păunescu.

viewscnt