Asistenţa medicală concierge se adresează tuturor categoriilor de pacienţi, indiferent de profesie sau domeniul ȋn care activează. Sportivii, amatori sau profesionişti, reprezintă o categorie aparte care poate beneficia din plin de acest tip de asistenţă medicală. Mai mult, există o colaborare între Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) şi clinica parteneră Akeso Medcenter astfel că medicul dedicat asistenţei medicale concierge îi poate ajuta pe sportivi cu sfaturi privind administrarea medicamentelor, dar şi a suplimentelor alimentare, ȋn condiţii de siguranţă, prevenind dopajul.
Lumea sportului beneficiază de reglementări detaliate şi în continuă actualizare referitoare la ceea ce, în contextul specific, ar putea fi considerat dopaj. Din nevoia de a proteja sportivii şi de a menţine în acelaşi timp sportul pe tărâmul fair-playului, ȋn ianuarie 1994, la Lausanne, Comitetul Internaţional Olimpic, federaţiile sportive internaţionale şi Comitetele sportive naţionale cu convenit să-şi pună de acord diversele liste cu substanţe de dopaj şi definiţiile respective.
Această Listă de substanţe interzise este un instrument juridic, unică pentru toţi specialiştii din domeniile ştiinţific, medical, educaţional şi juridic, fiind obligatorie pentru toate ţările semnatare ale Codului Mondial Anti-Doping. România a devenit ţară semnatară a Codului Mondial Anti-Doping în anul 2003.
Personalul medical şi sportivii trebuie să conştientizeze în aceeaşi măsură interdicţia unui eventual tratament cu medicamente care conţin substanţe farmacologice care nu sunt cuprinse în una dintre secţiunile Listei de Substanţe Interzise şi nu sunt autorizate pentru uzul terapeutic uman de nicio autoritate guvernamentală de reglementare în domeniul sănătăţii.
În sport, dopajul nu este nici pe departe o problemă statică, ci evoluează de la o zi la alta, ţinând pasul cu dinamica din domeniul suplimentelor nutritive precum şi cu problemele de medicină şi medicamente contaminate şi produsele din carne contaminate cu clenburterol sau alte substanţe aflate pe Lista de substanţe interzise.
În momentul actual, la nivel global s-a iniţiat o nouă strategie, care îşi propune sensibilizarea publicului larg la această problematică şi poziţionarea dopajului nu numai ca o chestiune de interes specifică domeniului sportului, ci ca temă socială, de sănătate publică.
,,Un aspect important îl constituie faptul că, în ciuda unor astfel de interdicţii, sportivii pot totuşi utiliza substanţele din Listă sau pot beneficia de aplicarea unei terapii interzise, dar numai în condiţiile impuse de un alt standard internaţional şi anume Standardul Internaţional pentru Scutiri de Uz Terapeutic (SUT). În cazul ignorării acestor prevederi, sportivii riscă să fie sancţionaţi pentru dopaj, iar persoanele care prescriu, recomandă sau administrează aceste substanţe interzise, în absenţa unei permisiuni exprese conform SUT, intră de asemenea sub incidenţa Codului Mondial Anti-Doping şi a Standardului Internaţional pentru Gestionarea Rezultatelor. Aceste fapte sunt considerate încălcări ale reglementărilor anti-doping şi se sancţionează cu suspendare”, a precizat conf. univ. dr. Carolina Negrei, medic primar medicină internă, specialist reumatologie, supraspecializare Toxicologie, Reprezentant Akeso Medcenter.
Ţinând cont de amploarea tot mai mare pe care o dobândesc aceste probleme în cadru social lărgit, Protocolul de colaborare încheiat între Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) şi clinica parteneră Akeso Medcenter are ca obiect colaborarea şi sprijinul reciproc în vederea optimizării prevenirii şi combaterii dopajului în sport, împreună cu derularea de acţiuni comune de informare cu privire la reglementările naţionale/internaţionale incidente prevenirii şi combaterii utilizării substanţelor şi metodelor interzise în sport.
,,Medicul dedicat asistenţei medicale concierge se ocupă şi de obţinerea informaţiilor care să asigure administrarea medicamentelor, dar şi a suplimentelor alimentare, ȋn condiţii de siguranţă. Specialiştii colaboratori ai Akeso Medcenter au urmat cursuri de instruire în ceea ce priveşte legislaţia anti-doping, diagnosticul şi tratamentul recomandat de acesţia fiind în acord cu legislaţia în vigoare”, a precizat reprezentanta Akeso Medcenter.
Sportivii amatori sau profesionisti care au probleme de sănătate şi vor să se asigure că diagnosticul şi tratamentul sunt ȋn acord cu normele Agenţiei Naţionale Anti-Doping (ANAD), pot apela la medicul concierge din cadrul Akeso Medcenter, cu sediul în Str. Londra, Nr. 33, Bucureşti, Romȃnia, tel. +40790226209, e-mail: akesomedcenter@gmail.com.