DGASPC Suceava pune la dispoziţia refugiaţilor ucraineni cu deficienţe de auz interpreţi mimico-gestuali

DGASPC Suceava pune la dispoziţia refugiaţilor ucraineni cu deficienţe de auz interpreţi mimico-gestuali

Un sfert din populaţia globală se va confrunta cu probleme de auz până în 2050, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În Statele Unite ale Americii aproximativ 217 milioane de oameni trăiesc cu deficienţă de auz, iar în România sunt în momentul de faţă peste 23.000 de persoane surde. De Ziua Mondială privind Protecţia Sănătăţii Urechii şi Auzului, care se marchează anual pe 3 martie, mesajul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava se îndreaptă în mod special către refugiaţii ucraineni cu deficienţe de auz care vin în România.

Ziua Mondială privind Protecţia Sănătăţii Urechii şi Auzului urmăreşte creşterea gradului de conştientizare cu privire la importanţa auzului şi prevenirea diagnosticării târzii a deficienţelor de auz. În fiecare an, această zi abordează o temă şi activităţi specifice, stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi partenerii săi. Potrivit site-ului www.who.int, tema din acest an este: "To hear for life, listen with care".

,,La mulţi ani, tuturor persoanelor cu deficienţe de auz, copii sau adulţi! În contextul conflictului armat din ţara vecină Ucraina, dorim să transmitem tuturor celor care ne trec vama, să aibă încredere în autorităţile române şi să solicite asistenţă specializată din partea DGASPC Suceava, atunci când există nevoi speciale, precum prezenţa unui interpret mimico-gestual. Avem colegi care cunosc limbajul mimico-gestual şi care sunt voluntari tocmai pentru a comunica şi identifica nevoile acestor persoane speciale. Suntem solidari cu durerea poporului ucrainean şi oferim sprijinul nostru fiecărei persoane, copil sau adult care are nevoie de asistenţă specializată!”, este mesajul Nadiei Cretuleac, director executiv DGASPC Suceava, transmis către redacţia 360medical.ro pentru refugiaţii din ţara vecină care vin în România.

Numai în judeţul Suceava peste 100 de refugiaţi ucraineni au solicitat interpret mimico gestual până acum, iar în toată ţara peste 200 de ucraineni.
Unul din interpreţii foarte solicitaţi este Magda Bejan, persoană cu deficienţe de auz, dar şi asistent social la Serviciul Asistenţă Maternală de la DGASPC Suceava.

În ceea ce priveşte serviciile medicale acordate în România pentru ucraineni, potrivit CNAS, cetăţenii străini şi apatrizii proveniţi din zone de război beneficiază de aceleaşi servicii medicale ca asiguraţii români, fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale şi servicii cuprinse în programele naţionale de sănătate curative.

Peste 1 miliard de persoane cu vârsta cuprinsă între 12 şi 35 de ani riscă să-şi piardă auzul din cauza expunerii prelungite şi excesive la muzica tare şi la alte sunete recreative, atrage atenţia OMS.

„Milioane de adolescenţi şi tineri sunt expuşi riscului de pierdere a auzului din cauza utilizării nesigure a dispozitivelor audio personale şi a expunerii la niveluri de sunet dăunătoare în locuri precum cluburi de noapte, baruri, concerte şi evenimente sportive”, a declarat dr. Bente Mikkelsen, directorul OMS pentru Departamentul pentru Boli Netransmisibile.

În cazul copiilor, aproape 60 la sută din pierderea auzului poate fi prevenită. Expunerea la sunete puternice cauzează pierderea temporară a auzului sau tinitus, iar expunerea îndelungată poate duce la pierderea definitivă a auzului.

viewscnt