Diabetul, factor de risc major pentru dezvoltarea bolii Alzheimer

Diabetul, factor de risc major pentru dezvoltarea bolii Alzheimer

Oamenii de ştiinţă caută motivele pentru care diabetul ar putea creşte riscul de boală Alzheimer şi noi cercetări au găsit o explicaţie legată de modificarea funcţiei creierului.

O echipă a Universităţii din Nevada a arătat că nivelul crescut de zahăr din sânge poate afecta memoria şi poate altera aspectele reţelelor de memorie la rozătoare.

„Diabetul este un factor de risc major pentru dezvoltarea bolii Alzheimer, dar nu este clar de ce. Arătăm că o caracteristică centrală a diabetului zaharat, hiperglicemia, afectează activitatea neuronală în moduri similare cu ceea ce se observă în modelele preclinice ale bolii Alzheimer”, a declarat i James Hyman, profesor de psihologie şi autor al studiului.

Potrivit cercetătorului, aceasta este prima dovadă care arată modificari ale activităţii neuronale din cauza suprapunerii hiperglicemiei cu ceea ce se observa în boala Alzheimer.

La şobolani, echipa de cercetare a constatat că două părţi ale creierului central pentru formarea şi recuperarea amintirilor - hipocampul şi cortexul cingulat anterior - erau „supra-conectate sau hipersincronizate” cu diabetul de tip 2.

Când au nevoie să acceseze informaţii corecte şi să finalizeze o sarcină, aceste două zone ale creierului, care sunt afectate la începutul bolii Alzheimer, au comunicat excesiv între ele, provocând erori, au spus cercetătorii.

„Ştim că sincronia este importantă pentru ca diferite părţi ale creierului să funcţioneze împreună. Dar, descoperim din ce în ce mai multe în aceste zile. Cheia sincroniei neuronale este că trebuie să se întâmple la momentul potrivit şi trebuie să se întâmple cu un anumit control”, a spus Hyman care crede că este posibil ca pacienţii cu Alzheimer să aibă o conexiune excesivă în unele zone ale creierului în care ar trebui să existe flexibilitate.

,,La modelele din studiul nostru vedem dovezi în timp real în aceste momente cruciale pentru îndeplinirea sarcinii", a adăugat Hyman. Însă trebuie ţinut cont că rezultate cercetărilor la animale nu sunt întotdeauna aceleaşi ca în cazul studiilor la oameni.

Totuşi, ipoteza că diabetul de tip 2 creşte riscul de Alzheimer a fost confirmată şi de alţi cercetători, care au subliniat că în nivelurile de glucoză din sânge care nu sunt controlate în mod adecvat ar putea fi motivul, iar glicemiile crescute ar duce la accelerarea deteriorării cognitive.

viewscnt