Diagnostic şi tratament endoscopic pentru afecţiunile tractului digestiv

Diagnostic şi tratament endoscopic pentru afecţiunile tractului digestiv

Endoscopia digestivă este o procedură minim invazivă recomandată pentru diagnosticul şi, în anumite situaţii, chiar tratamentul afecţiunilor gastrointestinale, precum şi pentru monitorizarea afecţiunilor digestive cronice.

Alături de consultul de specialitate, endoscopia gastrointestinală este cea mai bună metodă pentru a clarifica etiologia semnelor şi simptomelor şi a identifica prezenţa leziunilor mucoasei esofagiene, gastrice sau intestinale, prezenţa ulcerului, a tumorilor sau a altor leziuni de la nivelul tubului digestiv.

Endoscopia digestivă superioară sau gastroscopia este o procedură non-chirurgicală prin care se investighează esofagul, stomacul şi prima parte a intestinului subţire. Medicul introduce la nivelul cavităţii bucale un tub endoscopic flexibil dotat cu lumină şi cu o cameră miniaturizată, care permite vizualizarea unor imagini extrem de detaliate pe un monitor TV color. În mod similar, pentru endoscopia digestivă inferioară, denumită şi colonoscopie, tubul endoscopic este introdus prin rect pentru a vizualiza toată lungimea colonului, până la nivelul ultimei porţiuni a intestinului subţire.

Când este indicată endoscopia digestivă superioară?

Endoscopia digestivă superioară este recomandată în diverse contexte clinice, în urma unui consult de specialitate, pentru evaluarea unor simptome persistente precum durerea abdominală, durerea retrosternală, greaţa şi vărsăturile cu sânge, regurgitaţiile frecvente, senzaţiile de arsură la nivelul pieptului sau dificultatea la înghiţirea mâncării. Această procedură este, de asemenea, investigaţia imagistică de primă intenţie pentru screeningul şi supravegherea leziunilor premaligne.

Cu ajutorul endoscopiei digestive superioare se pot diagnostica o gamă largă de patologii, precum boala de reflux gastroesofagian, gastrita, ulcerul gastric sau duodenal, afecţiuni benigne ale esofagului, varicele esofagiene şi hemoragiile digestive superioare. Atunci când medicul suspicionează o patologie oncologică de tipul metaplaziei Barrett, cancerului gastric sau esofagian, în timpul unei endoscopii digestive superioare se pot preleva, fără niciun risc, biopsii ale ţesuturilor, care ulterior vor fi examinate histopatologic de medicul anatomopatolog.

Când este indicată endoscopia digestivă inferioară?

Colonoscopia (denumită şi endoscopia digestivă inferioară) este o procedură endoscopică prin care se examinează tractul digestiv inferior, fiind recomandată de medicul specialist gastroenterolog pentru a investiga ce anume a provocat apariţia unor simptome de alarmă precum sângerarea ano-rectală, diareea, constipaţia, durerea abdominală cronică sau scăderea inexplicabilă în greutate.

După vârsta de 45 de ani, colonoscopia este considerată investigaţia standard pentru diagnosticul precoce, de certitudine al cancerului colorectal. De asemenea, endoscopia digestivă inferioară se poate efectua pentru a depista, pentru a urmări evoluţia sau pentru a trata afecţiuni precum hemoragia digestivă inferioară, bolile inflamatorii intestinale, polipoza colonică, diverticuloza intestinală, sindromul intestinului iritabil sau boala celiacă. Prelevarea de biopsii de la nivelul colonului şi intestinului subţire nu este dureroasă, complicaţiile fiind foarte rare.

Proceduri terapeutice endoscopice non-chirurgicale

Endoscopia digestivă, cu variantele ei, este esenţială pentru diagnosticul şi, în anumite cazuri, tratamentul afecţiunilor tubului digestiv. Cu ajutorul endoscopului, în funcţie de afecţiunea pacientului, se pot efectua extracţia de calculi biliari, dilataţii ale esofagului, dilataţia stricturilor canalului coledoc, montarea de stenturi biliare în canalul biliar comun sau canalul pancreatic, rezecţia de polipi gastrici, recoltarea pentru testarea Helicobacter pylori sau chiar evaluarea şi tratamentul varicelor esofagiene.

Endoscopia intervenţională grupează o serie de proceduri terapeutice specializate pentru tratamentul non-chirurgical al unor patologii gastrointestinale. Urgenţele hemoragice digestive (sângerarea digestivă variceală sau ulceroasă) pot fi tratate optim prin endoscopie intervenţională, cu evitarea unei intervenţii chirurgicale de urgenţă. Oprirea sângerării (hemostaza) se realizează prin injectarea de soluţii hemostatice, prin electrocoagulare sau prin hemoclipare.

Endoscopie digestivă la Spitalul Clinic SANADOR

Orice afecţiune localizată la nivelul tractului digestiv poate fi investigată, diagnosticată şi tratată cu profesionalism de medicii cu experienţă din departamentele de Gastroenterologie şi Endoscopie intervenţională de la Spitalul Clinic SANADOR, beneficiind de echipamente de ultimă generaţie pentru endoscopie.

La gama de investigaţii în departamentul de Gastroenterologie se adaugă proceduri endoscopice specializate, cu rol diagnostic sau terapeutic precum colangio-pancreatografia retrogradă (ERCP). Pentru siguranţa manevrei medicale, în cadrul Laboratorului de endoscopie digestivă de la SANADOR există permanent un medic anestezist, care asigură sedarea profundă a pacientului, pentru confortul şi protecţia acestuia.

Având o suprafaţă totală de 30.000 de mp şi o capacitate de 413 paturi, cu compartiment de primiri urgenţe (24/24H), flotă proprie de ambulanţe, 18 linii de gardă şi o echipă medicală de elită, Spitalul Clinic SANADOR oferă pacienţilor soluţii optime pentru diagnosticarea şi tratarea afecţiunilor de orice fel, într-un mediu modern şi confortabil.

viewscnt