Cancerul de prostată, unul dintre cele mai frecvente cancere întâlnite la bărbaţi, are şanse mari de a se vindeca în totalitatea dacă este depistat în stadiile incipiente şi tratat cu promptitudine. Afecţiunea evoluează lent, la început de regulă asimptomatic, de aceea, în lipsa unui screening corect, cancerul este descoperit abia atunci când este deja avansat, iar manifestările clinice sunt evidente – apar urinările frecvente, uneori cu sânge, disfuncţia erectilă şi disconfortul la urinare şi ejaculare.
Diagnosticul şi tratamentul precoce al cancerului prostatic cresc semnificativ şansele de vindecare şi contribuie la creşterea calităţii vieţii pacientului, în unele cazuri fiind posibilă păstrarea funcţiei urinare normale şi a potenţei. De aceea, pentru bărbaţii care au peste 50 de ani, este recomandat consultul periodic la un medic urolog, urmat de investigaţii specifice, chiar şi în lipsa unor semne şi simptome. Prin stabilirea unui diagnostic corect, urmat de stadializarea bolii, medicul oncolog poate recomanda cel mai potrivit tratament pentru fiecare pacient în parte: monitorizarea evoluţiei bolii, când tumora are un grad redus de risc, sau tratament imediat, dacă riscul de răspândire a celulelor maligne este mare.
Spitalul Clinic SANADOR asigură accesul la consultaţii, analize de laborator şi investigaţii imagistice performante pentru diagnosticul rapid şi sigur al cancerului de prostată. În cazul confirmării unui astfel de diagnostic, pacienţii beneficiază de cele mai avansate metode de tratament (radioterapie, chimioterapie, imunoterapie, hormonoterapie) la Centrul Oncologic SANADOR şi de prostatectomie prin intervenţii chirurgicale clasice sau minim invazive, la Spitalul Clinic SANADOR.
Metode de screening pentru cancerul de prostată
Screeningul pentru cancerul de prostată este recomandat tuturor bărbaţilor de peste 50 de ani, chiar şi în lipsa manifestărilor clinice şi a factorilor de risc (obezitate ori cancer de prostată diagnosticat la rude apropiate). Dacă există semne şi simptome sau factori de risc, atunci se recomandă începerea consultaţiilor şi investigaţiilor specifice mai devreme. Prima etapă este consultul de urologie, care include anamneza şi un examen clinic prin tuşeu rectal, pentru a verifica dimensiunea şi forma prostatei. Consultaţia trebuie să fie completată cu o analiză de sânge - dozarea PSA (antigenul specific prostatic), care cuantifică această proteină produsă de prostată ce circulă în organism legată de alte proteine, plus o analiză a urinei şi o ecografie a aparatului urinar (ecografie abdominală sau transrectală). În acest fel, medicul poate afla dacă există tumori maligne sau alte anomalii la nivelul prostatei (prostatită sau adenom de prostată), însă pentru a vedea dacă este vorba despre cancer, se impune efectuarea unor investigaţii suplimentare (examen RMN şi biopsie), pentru stabilirea diagnosticului de certitudine.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii au acces la toate analizele şi investigaţiile imagistice recomandate pentru screening (ecografie abdominală şi transrectală, test PSA), dar şi pentru confirmarea diagnosticului de cancer de prostată (examen RMN sau RMN multiparametric de prostată, biopsie standard sau biopsie de fuziune), realizate cu ajutorul unor echipamente moderne, de ultimă generaţie.
Confirmarea diagnosticului de cancer prostatic
O scanare prin rezonanţă magnetică nucleară îi oferă medicului imagini clare ale prostatei şi ţesuturilor învecinate. Pentru un plus de acurateţe, poate fi recomandat un examen RMN cu substanţă de contrast, care poate surprinde chiar şi cele mai mici anomalii apărute la nivelul prostatei. Investigaţia, care nu este dureroasă şi nici nu presupune iradiere, este foarte utilă şi pentru a planifica prelevarea unei biopsii, pentru că specialistul poate să vadă exact zonele cu formaţiuni suspecte, de unde trebuie să extragă mostre de ţesut. În plus, examenul RMN permite şi identificarea unui cancer avansat, care s-a extins la alte organe, ajutând astfel la stadializarea bolii.
Cea mai folosită metodă imagistică, necesară şi pentru ghidarea biopsiei, este însă examenul de rezonanţă magnetică multiparametrică a prostatei, o tehnică nouă, mai avansată, care ajută la stabilirea unui diagnostic mult mai precis. Cu ajutorul acestei investigaţii, medicul poate face mai clar diferenţa între un cancer cu risc scăzut, care poate fi doar urmărit activ, şi unul agresiv, care necesită tratament imediat. În acest fel, poate fi stabilită cea mai bună strategie terapeutică, personalizată, prin urmare mult mai eficientă.
Biopsia prostatică de fuziune (fusion biopsy) este considerată în prezent „standardul de aur” în stabilirea diagnosticului pentru cancerul de prostată. Acest nou tip de biopsie se realizează prin fuzionarea în timp real a imaginii RMN cu o imagine ecografică, astfel încât puncţia este mult mai precisă, chiar pentru tumorile de mici dimensiuni. Fragmentul de ţesut prelevat astfel va fi supus unui examen histopatologic, care va stabili dacă este malign sau benign, dar şi care este stadiul cancerului.
La Spitalul Clinic SANADOR, biopsia de prostată se realizează sub anestezie generală, pentru confortul pacientului. Pentru efectuarea investigaţiei este folosit un ecograf ultraperformant - bk3000, specializat pentru urologie, care permite o biopsie rapidă şi ţintită, cu riscuri mai mici comparativ cu o biopsie obişnuită. În plus, diagnosticul este precis, astfel încât nu mai este necesară repetarea puncţiei. De asemenea, pacienţii au acces la investigaţii RMN multiparametric de prostată, realizate cu echipamente de ultimă generaţie, cu putere 3 Tesla. Aceste dispozitive oferă imaginii foarte clare într-un timp redus de examinare, ajutând la identificarea chiar şi a celor mai mici leziuni.
Investigaţii pentru stadializarea şi monitorizarea cancerului de prostată
După confirmarea diagnosticului de cancer, sunt necesare mai multe investigaţii suplimentare, care să arate cât de avansată este boala, dacă au fost afectate şi alte organe. Cancerul de prostată are patru stadii:
- Stadiile I şi II – atunci când tumora afectează numai prostata, fiind adesea numit „stadiu timpuriu” sau „localizat”;
- Stadiul III – când cancerul s-a extins dincolo de prostată, dar numai la ţesuturile învecinate şi este numit „cancer local avansat”;
- Stadiul IV – când tumora s-a extins în afara prostatei şi la distanţă, cuprinzând nodulii limfatici, oasele, ficatul sau plămânii; atunci vorbim despre „cancer avansat de prostată”.
Pentru stadializarea cancerului, proces esenţial în alegerea celui mai potrivit protocol terapeutic, cele mai performante investigaţii imagistice sunt scintigrafia osoasă şi tomografia cu emisie de pozitroni (PET-CT).
Scintigrafia osoasă presupune injectarea intravenoasă a unei substanţe radioactive (radiotrasor) şi scanarea corpului cu un aparat special, care furnizează imaginea clară a scheletului, astfel încât medicul poate să observe regiunile în care s-a acumulat radiotrasorul - un posibil semn al formării unei tumori maligne. Pentru a confirma prezenţa unei tumori, va fi necesară însă o biopsie. Scanarea osoasă este indicată şi pentru a monitoriza eficienţa tratamentului oncologic.
Scanarea PET-CT este similară scintigrafiei osoase, dar permite identificarea metastazelor oriunde în corp, nu doar la nivelul scheletului. Această investigaţie avansată permite stadializarea corectă a tumorilor şi localizarea precisă a metastazelor, oferind detalii inclusiv despre starea ganglionilor.
Pacienţii care se adresează Centrului Oncologic SANADOR, de altfel cel mai mare centru specializat în diagnosticarea şi tratarea cancerului din sistemul medical privat românesc, au acces, la recomandarea medicului oncolog, la astfel de examinări. Acestea sunt realizate de medici specializaţi în radiologie – imagistică medicală, cu o vastă experienţă, care pot stabili rapid şi în condiţii de deplină siguranţă pentru pacient un diagnostic de certitudine. Aparatura folosită este de ultimă generaţie, pentru PET-CT fiind utilizat echipamentul Siemens Biograph Horizon-3R, cel mai performant aparat disponibil în prezent.
De asemenea, echipamentul pentru scintigrafie şi SPECT-CT, Siemens Symbia Intevo Bold, disponibil la Centrul Oncologic SANADOR, poate identifica modificări la nivel celular încă din stadiul incipient al bolii, iar ecograful bk3000 pentru fusion biopsy permite fuziunea în timp real a imaginii ecografice cu rezultatul RMN multiparametric, pentru biopsii de prostată rapide şi ţintite.