Cercetătorii au descoperit dieta care ar putea ajuta persoanele în vârstă să ţină la distanţă boala Alzheimer. Oamenii care au urmat o dietă bogată în cereale integrale, frunze verzi şi legume în fiecare zi nu au dezvoltat probleme de gândire, arată un nou studiu.
Dezvoltată de Martha Clare Morris de la Universitatea Rush, dieta MIND este un hibrid între dietele mediteraneene şi DASH. Cercetătorii Centrului Medical al Universităţii Rush au urmărit aproape 600 de persoane care au făcut evaluări şi teste anuale pentru a vedea dacă au probleme de memorie şi gândire. Începând din 2004, participanţilor li s-a acordat un chestionar anual privind frecvenţa alimentelor despre cât de des au consumat 144 de produse alimentare în ultimul an.
Oamenii din studiu care au urmat dieta MIND chiar mai târziu în viaţă nu au dezvoltat probleme de gândire, a fost concluzia cercetătorilor. Dieta MIND are 15 componente, inclusiv 10 grupuri de alimente sănătoase pentru creier şi cinci grupuri de alimente nesănătoase care includ carne roşie, margarină, unt, brânză, produse de patiserie şi dulciuri şi mâncare prăjită sau fast-food.
Oamenii care ţin dieta MIND trebuie să consume cereale integrale, frunze verzi şi legume în fiecare zi, dar sunt încurajaţi şi să bea un pahar de vin şi să ia gustări cu nuci. Pot să mănânce fasole din două în două zile, carne de pasăre şi fructe de pădure cel puţin de două ori pe săptămână, iar peşte cel puţin o dată pe săptămână.
„Unii oameni au capacitatea de a-şi menţine funcţia cognitivă în ciuda acumulării acestor patologii în creier, iar studiul nostru sugerează că dieta MIND este asociată cu funcţii cognitive mai bune, independent de patologiile creierului legate de boala Alzheimer”, a precizat dr. Klodian Dhana, profesor asistent în divizia de geriatrie şi medicină paliativă, la Rush Medical College din Chicago.
Persoanele cu dieta MIND trebuie să fie atente la consumul de alimente nesănătoase, să-şi limiteze untul la mai puţin de 1 1/2 linguriţă pe zi, iar dulciurile şi produsele de patiserie, brânza integrală de grăsime şi mâncarea prăjită sau fast-food-ul mai puţin de o porţie pe săptămână .
,,Am constatat că un scor mai mare al dietei MIND a fost asociat cu abilităţi mai bune de memorie şi gândire, independent de patologia bolii Alzheimer şi de alte patologii cerebrale comune legate de vârstă. Dieta pare să aibă o capacitate de protecţie şi poate contribui la rezistenţa cognitivă la vârstnici", a spus dr. Dhana.
„Modificările dietei pot afecta funcţionarea cognitivă şi riscul de demenţă, în bine sau în rău. Există modificări destul de simple ale dietei şi ale stilului de viaţă pe care le poate face o persoană care pot ajuta la încetinirea declinului cognitiv odată cu îmbătrânirea şi pot contribui la sănătatea creierului,” atrag atenţia oamenii de ştiinţă americani.
Se ştia deja din alt studiu că persoanele care consumă cel mai des alimente bogate în flavonoli au un risc cu 50% mai mic de a dezvolta Alzheimer faţă de cei cele consumă cel mai puţin astfel de alimente.