Dieta mediteraneană încetineşte reducerea densităţii osoase la persoanele cu osteoporoză

Dieta mediteraneană încetineşte reducerea densităţii osoase la persoanele cu osteoporoză

Persoanele afectate de osteoporoză care obişnuiesc să mânânce după diete de tip mediteranean înregistrează o încetinire a reducerii densităţii osoase, potrivit unui studiu realizat în Uniunea Europeană, citat de medicalnewstoday.com.

Autorii studiului au analizat circa 1.150 de persoane şi au ajuns la concluzia că persoanele în vârstă afectate de osteoporoză care au urmat diete mediteraneene timp de 12 luni au înregistrat o reducere a densităţii osoase mult mai lentă decât persoanele care au alte obiceiuri alimentare.

Osteoporoza este o afecţiune caracterizată printr-o scădere a densităţii osoase, persoanele având oase fragile.

În timp, oasele devin atât de fragile încât o cădere sau chiar o mişcare bruscă, ca urmare a aplecării sau a tusei, pot provoca fracturi.

Fracturile provocate de osteoporoză apar cel mai frecvent la nivelul şoldului, încheieturii mâinii sau coloanei vertebrale.

Dietele mediteraneene, considerate a avea un benefic asupra sănătăţi şi în alte studii, sunt bogate în legume, fructe, alune, peşte şi ulei de măsline.

Studiul, condus de cercetători de la Universitatea din Bologna şi publicat în “American Journal of Clinical Nutrition”, a fost realizat pe subiecţi cu vârsta cuprinsă între 65 şi 79 de ani din Franţa, Italia, Olanda, Polonia şi Marea Britanie, împărţiţi în două grupuri în mod aleatoriu.

Primul grup a urmat timp de un an o dietă de tip mediteranean, în tip ce subiecţii din celălalt grup au consumat alte tipuri de alimente.

În urma analizelor, cercetătorii au ajuns la concluzia că dieta mediteraneană a avut un efect redus asupra persoanelor care aveau o densitate normală a oaselor, însă a încetinit semnificativ reducerea densităţii osoase la persoanele cu osteoporoză.

Acesta este primul studiu care a analizat efectul dietelor de tip mediteranean asupra densităţii osoase a persoanelor în vârstă din mai multe state europene şi pe o perioadă mai lungă de timp.

Potrivit International Osteoporosis Foundation (IOF), osteoporoza determină anual mai mult de 8,9 milioane de fracturi pe plan mondial, iar cele mai afectate sunt femeile aflate la menopauză.

În România, prevalenta osteoporozei postmenopauză este estimată la 11,5%, ceea ce înseamna că una din trei femei riscă so fie afectată după vârsta de 55 ani. În cazul bărbaţilor, unul din opt riscă să fie afectat de osteoporoză după aceeaşi vârstă.

viewscnt