Circa şapte din zece români nu ajung la medic pentru un control de rutină şi doar unul din zece face sport pentru a fi mai sănătos, arată un studiu realizat de o companie privată în parteneriat cu Centrul “Sfântul Nectarie", citat de Mediafax.
Aproape 60% dintre participanţii studiului realizat la nivel naţional recunosc că au trecut pe la medic pentru că au avut nevoie de un act, a fost o urgenţă sau a fost nevoie de un control în urma unei afecţiuni.
„Un control de rutină la medic, chiar dacă nu există motive de îngrijorare în privinţa sănătăţii, poate oferi linişte, înainte de toate. Toată lumea ştie că orice boală, depistată la debut, poate fi în mare măsură vindecată, iar tratamentul este mai scurt şi mai puţin costisitor”, a declarat medicul primar Florin Costache.
Studiul mai arată că jumătate dintre respondenţi consideră că un control de rutină complet conţine o vizită la medicul de familie, analize de sânge şi de urină.
65% dintre participanţi consideră necesar un control stomatologic anual, iar 4 din 10 români spun că vizita la un cardiolog este indicată doar dacă există un episod care să îl impună.
“9 din 10 unităţi medicale care au capacitatea de a asigura un pachet de tipul controlului de rutină sunt private. (...) Prin urmare, se impune o colaborare eficientă între autorităţi şi furnizorii de astfel de servicii, dacă ne dorim să îmbunătăţim politicile de prevenire”, a afirmat preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private, Cristian Hotoboc.
Studiul mai arată că, pentru a fi mai sănătoşi, 68% dintre români au cel mai des grijă de alimentaţie şi doar 10% fac sport.
Unul din zece respondenţi nu are un dosar medical, iar atunci când alege să păstreze o astfel de arhivă, la îndemână îi este varianta clasică, a documentelor păstrate în format fizic.
Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.100 de persoane, din mediul rural şi urban, cu vârste cuprinse între 18 şi 75 de ani.