Medicamentul cu anticorpi monoclonali Evusheld, dezvoltat de compania AstraZeneca pentru prevenirea Covid-19 la persoanele cu sistem imun slăbit sau cu istoric de reacţii adverse severe la vaccinare, îşi păstrează activitatea neutralizantă împotriva variantei omicron, arată două studii desfăşurate de universităţile
Oxford şi Washington.
Evusheld este o combinaţie de anticorpi monoclonali (tixagevimab coambalat cu cilgavimab) cu acţiune prelungită în prevenirea Covid-19.
Cele două studii au analizat capacitatea neutralizantă împotriva variantei omicron a virusului „viu”. Rezultatele studiilor au fost postate online pe bioRxiv, un server dedicat cercetărilor care urmează să fie publicate în reviste de specialitate.
Astfel, concentraţia inhibitoare 50 (IC50) pentru Evusheld, un indice care măsoară potenţa neutralizantă a unui anticorp, a fost de 273 ng/ml, respectiv, 147 ng/ml în studiile de la Universitatea Oxford şi Washington.
Nivelurile sunt similare celor găsite la persoane care au fost infectate anterior cu Covid-19 şi s-au recuperat în mod natural.
Medicamentul Evusheld a fost autorizat luna aceasta în Statele Unite doar pentru administrarea la adulţi şi adolescenţi care nu sunt infectaţi cu SARS-CoV-2 şi care nu au fost în contact cu o persoană infectată înainte de administrare.
Decizia de autorizare a fost luată după ce, în noiembrie, AstraZeneca a semnat un acord cu guvernul SUA pentru furnizarea a 700.000 de doze de Evusheld.
Autorizarea a fost decisă pe baza rezultatelor unui studiu clinic de faza a III-a, care au arătat că medicamentul a redus riscul de a dezvolta forme simptomatice de Covid-19 cu 77%.
Anticorpii monoclonali conţinuţi în medicament au fost dezvoltaţi pentru a rămâne în organism şi a ţinti virusul SARS-CoV-2 dacă acesta intră în organism.
Medicamentul Evusheld se administrează în două doze şi este eficace pentru o perioadă de până la 1 an.