Dr. Andreas Vythoulkas, ARUR: Peste 150.000 de cupluri din România conştiente că au probleme de infertilitate vor să aducă pe lume copii

Dr. Andreas Vythoulkas, ARUR: Peste 150.000 de cupluri din România conştiente că au probleme de infertilitate vor să aducă pe lume copii

Asociaţia pentru Reproducere Umană din România a lansat cea de-a doua ediţie a ,,Primului studiu de analiză a problemelor de infertilitate din România”, care dezvăluie că la ora actuală, 17,1% din populaţia fertilă studiată s-a aflat sau se află într-o situaţie de infertilitate, în condiţiile în care în anul 2021 s-au înregistrat cele mai puţine naşteri din 1930 până în prezent, respectiv 196.858 de copii născuţi-vii, conform Institutului Naţional de Statistică. ,,Avem cei mai puţini nou născuţi vii din ultimii 25 ani şi asta va fi o medie a următorilor ani, nicidecum o excepţie”, a atras atenţia Radu Bogdan de la Quantix Marketing Insights, în cadrul unei conferinţe de presă.

Studiul de infertilitate, realizat la iniţiativa Asociaţiei de Reproducere Umană din România (ARUR) pe 4.495 de femei în vârstă de 25-45 ani şi bărbaţi de 25-60 ani, a scos la iveală că 1 din 5 cupluri (21%) şi-ar dori un copil cât mai curând. Acest procent este în scădere faţă de 2018 (29,1%) când a fost publicată prima ediţie a studiului.

52,6%, adică aproximativ 150.000 de cupluri nu au reuşit să obţină o sarcină până în prezent, deşi încearcă de mai bine de un an, o creştere semnificativă faţă de studiul din 2018, când doar 38% se aflau în această situaţie.

,,Peste 150.000 de cupluri din România sunt conştiente că au probleme de infertilitate şi vor să aducă pe lume copii. Dacă s-ar rezolva problemele lor, numărul de sarcini într-un an s-ar dubla în România”, a precizat dr. Andreas Vythoulkas, director executiv ARUR şi medic specializat în infertilitate.

În România, 23% din sarcinile existente în momenul de faţă sunt obţinute cu ajutorul tratamentelor de specialitate, aceasta însemnând aproximativ 8.400 de sarcini active cu tratament (Ianuarie-Februarie 2023), faţă de o medie de 18% în ultimii 5 ani. În ceea ce priveşte impactul tratamentelor de infertilitate, acesta a crescut cu 50% în ultimii 10 ani.

Cifrele actuale ale studiului iniţiat de Asociaţia de Reproducere Umană din România arată că tratamentul prin fertilizare in vitro a crescut cu 80% faţă de studiul precedent (18% pentru cifrele actuale, faţă de 10% pentru cifrele de acum 5 ani).

„Acest studiu vine firesc şi necesar după 5 ani de la primele date. Tot mai multe cupluri au încredere în clinicile din România, ceea ce este foarte important. Din datele din studiu putem să remarcăm şi că tot mai multă lume a început să audă de medicii specialişti în infertilitate, mai mulţi decât acum 5 ani, la precedentul studiu”, a remarcat prof. dr. Radu Vlădăreanu, preşedintele Asociaţiei de Reproducere Umană din România. Însă cuplurile din România au nevoie şi de suport financiar pentru a-şi împlini visul de-a deveni părinţi.

Atât pandemia, cât şi problemele financiare, dar şi situaţia geo-politică sunt responsabile de amânarea deciziei de a avea primul copil sau alt copil pentru 15,6% din cuplurile care îşi doresc.

,,A avea un copil nu este o fiţă, acest lucru nu ar trebui să fie doar pentru cei care dispun de resurse financiare. Există acum tratamente care sunt eficiente, e important ca acele cupluri care nu pot avea copii pe cale naturală să meargă mai departe, să nu se oprească, fiindcă se observă din studiu că există rezultate bune cu ajutorul procedurilor de reproducere umană asistată”, a mai spus dr. Andreas Vythoulkas, la conferinţa de presă.

Principalele cauze de infertilitate în rândul femeii sunt problemele la nivelul trompelor uterine, rezerva ovariană redusă, endometrioza sau problemele la nivelul uterului. În cazul bărbaţilor, problemele la nivelul spermogramei sunt cele mai frecvente, urmate, la mare distanţă, de problemele genetice şi de cele hormonale.

Studiul a explorat şi cunoaşterea şi relevanţa Programului Naţional de Fertilizare 2022-2033, astfel 58% dintre respondenţi ştiu de el, iar 6 din 10 cupluri au apreciat că este util.

Dintre cei care intenţionează să apeleze la proceduri medicale de infertilitate în următorul an, 44% vor să apeleze la FIV şi iau în calcul Programul Naţional de Fertilizare.

Medicul Andreas Vythoulkas susţinea anul trecut în cadrul unui interviu video acordat 360medical.ro că un nou program de fertilizare in vitro ar fi binevenit, în condiţiile în care nevoile cuplurilor infertile din ţara noastră nu sunt acoperite, nici de subprogramul Ministerului Sănătăţii, nici de programele derulate de unele primării.

viewscnt