Dr. Armand Frăsineanu: Tratamentele moderne au scăzut drastic procentul pacienţilor cu scleroză multiplă care ajung imobilizaţi

Dr. Armand Frăsineanu: Tratamentele moderne au scăzut drastic procentul pacienţilor cu scleroză multiplă care ajung imobilizaţi

Tratamentele moderne, dezvoltate în ultimele decenii, au scăzut drastic procentul pacienţilor cu scleroză multiplă care ajung imobilizaţi, a declarat dr. Armand Frăsineanu, medic primar neurolog la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti, în cadrul emisiunii 360MEDICAL, difuzată la postul de televiziune B1 TV. 

Scleroza multiplă este una dintre cele mai frecvente boli ale sistemului nervos central caracterizată prin pierderea de mielină, un material care izolează nervii, ce afectează modul in care impulsurile electrice sunt conduse către si dinspre creier.

Afecţiunea este diagnosticată cel mai frecvent la persoanele tinere cu vârste cuprinse intre 20 şi 40 ani, în prezent fiind mai mult de 2,8 milioane de oameni diagnosticaţi pe plan mondial.

Emisiunea 360MEDICAL a fost difuzată în contextul Zilei Mondiale a Sclerozei Multiple, organizată în 30 mai. În România, circa 9.000 de pacienţi suferă de această boală.

"În fiecare an sunt diagnosticate, în medie, circa 850 de cazuri noi în România. Este important de subliniat impactul social pe care îl are această afecţiune, într-un moment în care tinerii diagnosticaţi sunt la o vârstă activă", a explicat dr. Nicolae Fotin, medic epidemiolog, în cadrul emisiunii.

Afecţiunea este mai frecventă la femei decât la bărbaţi, unul dintre factorii principali implicaţi în patologie fiind cel genetic.

"Scleroza multiplă presupune multiple manifestări, de aceea a fost numită 'boala cu o mie de feţe'. De multe ori pacientul nu comunică nişte manifestări pe care nu le consideră relevante, dar pot fi foarte relevante pentru medicul curant", a precizat dr. Frăsineanu.

Un studiu realizat recent la nivel internaţional a identificat problemele curente de viaţă ale pacienţilor cu scleroză multiplă. Potrivit studiului, sunt frecvente tulburările de somn, asociate de multe ori cu dureri şi oboseală.

De asemenea, circa 50% dintre pacienţii cu scleroză multiplă activi profesional au avut probleme în carieră, nereuşind să avanseze dincolo de un anumit nivel. Alţi pacienţi se confruntă cu stigma şi cu dificultăţi de a lucra.

Totuşi, tratamentele moderne au îmbunătăţit mult situaţia pacienţilor cu scleroză multiplă, reducând riscul de dizabilităţi invalidante.

"S-a constatat că tratamentele moderne, începând cu interferon, acum 28 de ani, şi până la anticorpi monoclonali, în zilele noastre, au scăzut drastic procentul pacienţilor care ajung imobilizaţi. Poate nici 15% nu mai ajung în fotoliu rulant sau imobilizaţi la pat", a afirmat dr. Armand Frăsineanu.

"Pot să vă spun cele mai frecvente întrebări pe care mi le pun pacienţii, iar cea mai frecventă este dacă boala se vindecă. Eu le spun: momentan nu se vindecă, dar se tratează cu succes. A doua întrebare ca frecvenţă: care este cel mai bun tratament. Aici nu am un răspuns tranşant, pentru că tratamentele sunt adecvate stadiului de boală, de progresie a bolii", a completat medicul.

Puteţi urmări înregistrarea integrală a emisiunii în link-ul de mai jos:

viewscnt