Războiul din Ucraina aduce o nouă problemă pentru sistemul sanitar românesc: aceea a depistării refugiaţilor ucraineni cu tuberculoză care vin în România şi mai ales a tratării lor. În 2021 caravanele Screening TB ( tuberculoză) s-au dovedit cea mai eficientă soluţie în sprijinul pacienţilor cu alte probleme pulmonare în afara infecţiei SARS-COV-2 oferind servicii medicale gratuite de depistare a tuberculozei în zonele rurale, fără acces la servicii medicale. Potrivit datelor furnizate la conferinţa organizată de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei, 42.249 români au beneficiat de serviciile caravanelor, mai ales din mediu rural, unde incidenţa cazurilor de tuberculoză a fost de 251,97 cazuri la suta de mii de locuitori. Pentru depistarea refugiaţilor ucraineni cu tuberculoză ar fi utile Caravanele Screening TB amplasate în zona graniţelor. ,,Avem cu ce să facem diagnostic în România, problema se pune la asigurarea terapiei pentru că fondurile vor fi uriaşe”, a avertizat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului ,,Marius Nasta".
Ucraina înregistrează cele mai multe cazuri de tuberculoză din Europa, iar România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de cazuri noi de tuberculoză.
,,Suntem pregătiţi pentru o eventuală situaţie de urgenţă, având în vedere că Ucraina este ţara din Europa care înregistrează cele mai multe cazuri de tuberculoză, undeva spre 30 de mii de cazuri anual în tratament, din care cca. 7000 sunt cazuri TB MDR ( tuberculoza multidrog rezistentă). Deocamdată nu ne-am confruntat cu cereri în această direcţie, dar suntem abia la debutul acestei crize, iar tuberculoza, o boală a consumului fizic şi emoţional, este una dintre principalele riscuri de sănătate la care este expusă populaţia care se refugiază din calea războiului. Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta este pregătit să asigure serviciile medicale şi de suport gratuit tuturor refugiaţiilor care au nevoie de ele”, a precizat dr. Beatrice Mahler.
Numărul cazurilor noi ar putea creşte în perioada următoare în România. În prezent în ţara noastră sunt 200 de pacienţi cu tuberculoză multidrog rezistentă. Un tratament cu medicamente inovative pentru aceşti pacienţi costă 40.000 de euro şi se asigură prin fonduri norvegiene.
,,Finanţarea tratamentului se face pentru 2022 şi 2023 cu fonduri norvegiene şi dacă ne trezim peste câteva luni cu un număr mare de pacienţi cu tuberculoză multidrog rezistentă asigurarea tratamentului va fi extrem de problematică. Dacă acest tratament nu este administrat, 6 pacienţi din 10 decedează”, a atras atenţia dr. Beatrice Mahler.
În România, în 2019 incidenţa tuberculozei a fost de 57,1 cazuri la suta de mii de locuitori. Anul 2020 a adus o scădere bruscă a incidenţei la 37,3 cazuri la suta de mii de locuitori, iar în 2021 incidenţa tuberculozei a fost de 39,5 cazuri la suta de mii de locuitori.
,,Mă aştept la o creştere a numărului de cazuri de tuberculoză pe sfârşitul anului. Este extrem de important ca în zonele în care refugiaţii locuiesc să existe programe prin care ei sa fie îndrumaţi către dispensarele TB”, a spus managerul Institutului "Marius Nasta".