Cancerul de sân reprezintă a treia cea mai răspândită formă de cancer în România, fiind 12.000 de cazuri noi diagnosticate doar în 2020. Ţara noastră se află pe ultimul loc în UE în privinţa ratei de screening pentru cancerul de sân. ,,Din păcate, România se află în fruntea clasamentului ca mortalitate prin cancer mamar din lipsa unor programe reale de screening, iar detecţia precoce e singurul deziderat care poate modifica în sens pozitiv aceste statistici”, a precizat dr. Laura Mustaţă, medic specialist obstetrică-ginecologie la clinica Nativia, care a confirmat participarea la dezbaterea online Fighting Cancer360, de pe 3 februarie 2022.
Organizată de redacţia 360medical.ro, dezbaterea va pune laolaltă 16 speakeri: medici, pacienţi, reprezentanţi ai autorităţilor care vor discuta despre problemele bolnavilor de cancer din România.
Screeningul cancerului de sân reprezintă una din problemele nerezolvate de ţara noastră. Un raport prezentat de Eurostat în 2020 reliefa că România are cea mai scăzută rată de screening din Uniunea Europeană în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 de ani, la foarte mare distanţă de celelalte state membre. Anul trecut, o cercetare realizată de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) scotea la iveală că 74% dintre pacienţii cu cancer de sân din România sunt diagnosticaţi în stadiile 2 şi 3, iar peste 4% în stadiul 4.
,,Cancerul mamar reprezintă cel mai frecvent tip de cancer descoperit la femei, însumând 25% dintre acestea. La nivel mondial aproximativ 2 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate anual, rezultând peste 1/2milion de decese din această cauză. Ratele de supravieţuire în ţările dezvoltate depăşesc 80% la 5 ani de la diagnostic, pe când în ţările în curs de dezvoltare ratele de supravieţuire sunt semnificativ mai mici”, a declarat dr. Laura Mustaţă, medic specialist în obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în chirurgia oncoplastică şi reconstrucţia mamară la Oxford University Hospital, Marea Britanie şi cu o calificare europeană în chirurgie mamară (Europen Board of Surgery qualification in Breast Surgery).
,,În ţara noastră se moare mult şi prematur din cauza cancerului de sân şi că ar trebui să existe un program de screening naţional care să crească gradul de diagnosticare şi, implicit, de reuşită în tratarea acestui tip de cancer”, a atras atenţia medicul într-un interviu acordat în exclusivitate pentru 360medical.ro.
Despre cancerul mamar vor vorbi la eveniment medicul ginecolog Laura Mustaţă, medicul oncolog Daniela Zob, despre cancerul colorectal vor vorbi dr. Michael Schenker oncolog şi dr. Octavian Popescu chirurg visceral, iar despre îngrijirea paliativă dr. Dan Malciolu, medic primar Igiena Alimentaţiei şi Nutritie, Psihoterapeut la Departament Medical Hospice Casa Speranţei.
Evenimentul Fighting Cancer 360, prima manifestare online din 2022 din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici şi terapii organizată de 360medical.ro, va fi transmis live joi, 3 februarie începând cu ora 18 pe facebook, pe youtube şi pe siteul 360medical.ro.
Citiţi şi
Dr. Dan Malciolu despre tendinţe în îngrijirea paliativă la Fighting Cancer360