Dr. Lioara Sicoe, medic psihiatru la Mental Health360: Lipsesc atelierele de ergoterapie, deşi chiar ar fi o soluţie de viitor

Dr. Lioara Sicoe, medic psihiatru la Mental Health360: Lipsesc atelierele de ergoterapie, deşi chiar ar fi o soluţie de viitor

În fiecare an se înregistrează aproximativ 12 miliarde de zile de lucru pierdute din cauza depresiei şi anxietăţii, potrivit Organizaţiei Mondială a Sănătăţii care a făcut mai multe recomandări de Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale pentru a creşte calitatea vieţii pacienţilor cu tulburări mintale. Despre reţeaua de incluziune socială, despre cercurile de terapie de grup şi atelierele de ergoterapie a vorbit dr. Lioara Sicoe, medic primar psihiatru la Spitalul Municipal ,,Dr. Al. Simionescu" Hunedoara  în cadrul dezbaterii Mental Health 360, organizată de redacţia 360medical.ro.

Una dintre problemele generale sesizate în ultimul raport al Organizaţiei Mondială a Sănătăţii (OMS) este stigmatizarea. Discriminarea, stigmatul şi încălcările drepturilor omului împotriva persoanelor cu probleme de sănătate mintală sunt răspândite în comunităţi şi sisteme de îngrijire de pretutindeni, deci şi la noi.

Despre nerespectarea  drepturilor  persoanelor  cu  dizabilităţi  mintale în România a vorbit dr. Emanuel Botnariu, preşedintele Consiliului de Monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi la dezbaterea Mental Health 360, eveniment din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici şi terapii.

Despre finanţarea serviciilor de sănătate mintală, în condiţiile în care la nivel mondial sunt probleme, ţările cheltuind mai puţin de 2% din bugetul lor de sănătate pentru servicii de sănătate mintală, a vorbit Cătălina Constantin, Directorul Centrului Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog (C.N.S.M.L.A), iar despre existenţa sau inexistenţa anumitor servicii de sănătate mintală în România a vorbit dr. Lioara Sicoe, medic primar psihiatru la Spitalul Municipal ,,Dr. Al. Simionescu" Hunedoara. Medicul e de părere că reţeaua de incluziune socială, cercurile de terapie de grup, atelierele de ergoterapie sunt foarte viabile pentru pacienţii cu tulburări mintale.

,,Problema este de organizare, în sensul că lipsesc. Pacienţii cred că le-ar frecventa cu ardoare, dar de exemplu la noi în judeţ lipsesc. Nu avem cercuri de terapie pentru alcoolici anonimi, pentru pacienţii cu depresii, pentru pacienţii psihotici. Noi ne confruntăm cu o mare problemă în sensul că pacientul vine, se internează în spital.

Partea de tratament noi o oferim, după care el ar trebui să plece şi să-i ofere societatea o modalitate de integrare. Adică să meargă la cercuri de psihoterapie de grup, să meargă la ergoterapie. Acolo, automat ar cunoaşte cazuri similare, ar şti să socializeze corespunzător, şi-ar face prieteni. Ceea ce e foarte important, pentru că nu toată lumea înţelege pacientul cu probleme psihice. Deci ar fi foarte, foarte viabile”, a precizat medicul psihiatru.

Metode precum art-terapie, meloterapie, terapie ocupaţională sunt indicate pentru a creşte stima de sine a pacientului, dar şi pentru incluziunea socială, deziderate ale OMS.

Însă în momentul de faţă, medicul hunedorean spune că astfel de servicii se găsesc doar pe lângă centrele universitare: Timişoara, Cluj, Bucureşti.

,,Acestea ar fi chiar o soluţie de viitor, care ar rezolva foarte multe probleme”, a mărturisit dr. Lioara Sicoe, referindu-se la atelierele de ergoterapie.

viewscnt