Dr. Valentin Pantea: Medicina de familie, specialitatea în care se prestează cele mai multe servicii medicale cel mai prost plătite

Dr. Valentin Pantea: Medicina de familie, specialitatea în care se prestează cele mai multe servicii medicale cel mai prost plătite

La câteva zile după întâlnirea ministrului Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila, cu reprezentanţii medicilor de familie, dr. Valentin Pantea, medic de familie într-un sat din judeţul Bihor, a publicat o scrisoare deschisă către actualul ministru al Sănătăţii, prin intermediul căreia atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă medicii de familie din România, cerând ca serviciile medicale acordate de aceşti specialişti să fie plătite onorabil. ,,Medicina de familie este specialitatea în care se prestează cele mai multe servicii medicale cel mai prost plătite. Din 20 lei brut per serviciu rămân cu 9-10 lei, sumă netă. O plată onorabilă ar însemna măcar 50 lei per serviciu suma brută, din care să rămânem cu 25 lei net”, a declarat dr. Valentin Pantea pentru 360medical.ro.

În opinia medicului, trebuie mărită plata per serviciu, în contextul în care ultima creştere a bugetului medicinei de familie a avut loc în urmă cu 4 ani. Nu s-a mai ţinut pasul cu inflaţia, medicii de familie din România au sărăcit, iar tinerii absolvenţi de Medicină ocolesc această specialitate sau emigrează, semnalează medicul de familie din Bicăcel.

Promisiunea oficialilor din poziţiile cheie din Sănătate de-a creşte bugetul medicinei de familie cu condiţia de-a mări volumul de muncă al medicilor de familie este ,,o capcană” în care nu trebuie să cadă colegii de breaslă, este mesajul medicului bihorean, cel care în luna august îi trimitea o altă scrisoare deschisă premierului României de atunci Florin Cîţu, însirându-i nemulţumirile sale faţă de anumite măsuri ale guvernanţilor cum ar fi pensionarea medicilor la 67 de ani, introducerea auditului pentru cabinetele medicale.

Scrisoarea deschisă adresată ministrului Sănătăţii pe 6 decembrie 2021 a fost publicată de către autor pe pagina sa de facebook şi v-o redăm în întregime. Medicul de familie a precizat că documentul a ajuns pe masa ministrului şi că nu aşteaptă un răspuns oficial, dar s-ar mulţumi să vadă un răspuns concret prin ,,creşterea bugetului şi importanţei acordate MF”.

,,D-le Ministru al Sănătăţii îmi permit să vă scriu pentru a pleda pentru importanţa medicinei de familie. Am să încep prin a vă spune un adevăr fundamental dar pe care, din păcate, puţini îl ştiu şi şi mai puţini îl recunosc: medicina de familie rezolvă cele mai multe cazuri cu cele mai mici cheltuieli! De exemplu, eu azi am avut peste 30 de consultaţii medicale (aşa este în fiecare zi lucrătoare care urmează după o pauză de 2 zile) pe care le-am rezolvat fără a interna pacienţii în spital, fără a folosi investigaţii scumpe şi fără a prescrie tratamente costisitoare. E drept că nu au fost cazuri care să necesite intervenţii chirurgicale, de exemplu, dar prin faptul că aceste cazuri simple sau medii nu au ajuns în spital sau în ambulator pot spune că eu azi am făcut economie sistemului medical (dar fără a aduce prejudicii pacienţilor). În esenţă, aceasta e menirea medicului de familie, de a rezolva cazurile uşoare şi medii, lăsând timp şi resurse spitalului şi ambulatoriului de a se ocupa de cazurile grave şi severe. De aceea, în sistemele medicale europene se pune baza pe medicină de familie, fiind recunoscută şi tratată ca o specializare medicală aparte. De aceea, resursele medicale acordate medicilor de familie din UE sunt consistente, tocmai pentru a motiva dezvoltarea acestui segment al sistemului medical ca baza a unui sistem medical modern.

Dacă în UE se pune baza pe MF, din păcate se pare că la noi se pune acid. Dacă în UE se alocă pentru MF în medie 12% din bugetul sănătăţii, la noi se alocă nici măcar 1/2 din acest procent (<6%). Ultima creştere a bugetului MF a fost acordată acum circa 4 ani, în mandatul unui ministru PSD. De atunci am fost iarăşi uitaţi şi săriţi de la rectificările bugetare. Dacă celor din spitale li s-au mărit veniturile de mai multe ori cu 50% (a fost o creştere adecvată muncii medicale), la noi venitul nici nu a mai fost modificat pentru a ţine pasul cu inflaţia. Astfel că putem spune că în ultimii ani medicii de familie au sărăcit (au crescut cheltuielile cabinetului fără a creşte şi veniturile cabinetului). Ca urmare a acestei sărăciri a medicinei de familie medicii tineri evită acest sector medical, ceea ce face ca medicii pensionari să nu mai poată fi înlocuiţi şi să rămână localităţi fără medici de familie (acest fenomen este foarte bine vizibil în orăşele, nu doar în mediul rural).

Aş vrea să mai aduc o mică lămurire: venitul cabinetului medical nu este venitul medicului de familie (mulţi fac confuzie între cei 2 termeni). Venitul cabinetului medical este format din venitul per capita, cel care trebuie să asigure funcţionarea cabinetului, şi venitul per serviciu, cel care trebuie să reprezinte munca medicului de familie. Ori, cât timp plata unui serviciu medical acordat de medicul de familie este de circa 19 lei/serviciu (mai puţin decât costul unui tuns la o frizerie) daţi-mi voie să spun că undeva este o problemă.

La final doresc să amintesc că şi medicii de familie contribuie din plin la combaterea pandemiei de Covid, majoritatea vaccinând anticovid fie în cabinetele proprii, fie în centrele de vaccinare. Din păcate, în valul 3 al pandemiei (în 2020 când încă nu erau vaccinuri anticovid) au decedat peste 25 de medici de familie din cauza covidului”.

Cu deosebită stimă,

PANTEA Valentin

medic de familie în rural

viewscnt