Durerea lombară

Durerea lombară

Durerea lombară reprezintă unul dintre cele mai frecvente motive pentru care pacientul se prezintă la medic, fiind considerată una dintre principalele cauze ale impotenţei funcţionale de lungă sau de scurtă durată, împiedicând pacienţii să realizeze activităţile cotidiene.

Durerile lombare pot varia în intensitate, de la o durere slabă, care nu limitează mişcările corpului, până la o durere intensă, invalidantă. Gestionarea corespunzătoare a durerii, încă dintr-un la un stadiu incipient, poate ajuta la limitarea simptomatologiei atât ca durată, cât şi ca severitate şi poate evita complicaţiile pe termen lung.

Cauzele durerii lombare

Cauzele care pot genera durere în zona lombară sunt multiple şi includ un număr mare de afecţiuni. Dintre cele mai frecvent implicate sunt: contractura musculară, afecţiunile reumatologice, degenerescenţele osoase, herniile de disc, traumatismele. Principalul indicator pentru cauza care generează suferinţa este reprezentat de durata şi intensitatea acesteia.

Durerea lombară cu debut brusc este o suferinţă acută ce poate fi cauzată de un traumatism sau de unele mişcări exagerate, efectuate greşit. Dacă durerea persistă pentru o perioadă mai mare de trei luni, se consideră a fi o suferinţă cronică şi necesită o serie de investigaţii care să ajute la stabilirea diagnosticului de certitudine.

Cel mai adesea, durerea cronică lombară are drept cauză afectarea discurilor intervertebrale, a ligamentelor coloanei vertebrale şi a structurilor nervoase cu emergenţă nivel lombar.

Diagnosticul durerii lombare

În vederea stabilirii diagnosticului de certitudine al afecţiunii care generează durerea lombară, în special cea cronică, după o anamneză minuţioasă şi un examen clinic amănunţit, medicul poate recomanda o serie de investigaţii.

Dintre investigaţiile imagistice utilizate pentru evaluarea structurilor musculo-scheletale şi nervoase de la nivel lombar, cea mai recomandată este rezonanţa magnetică nucleară. Prin intermediul imaginilor furnizate de RMN, se poate constata cu exactitate cauza durerii lombare şi localizarea precisă a afecţiunii.

Hernia de disc lombară

Una dintre cele mai des întâlnite cauze ale durerii lombare este hernia de disc lombară. Aceasta este o patologie degenerativă spinală neurochirurgicală cauzată de activităţile suprasolicitante sau de sedentarismul prelungit. Hernia înseamnă deplasarea unui organ din cavitatea sa naturală, iar hernia de disc se referă la deplasarea discurilor intervetebrale. Discurile intervertebrale asigură stabilitatea coloanei, permit mişcarea vertebrelor şi funcţionează ca un amortizor, protejând vertebrele de şocuri şi uzură.

În hernia de disc lombară, durerea se manifestă specific, cu iradiere la nivelul feselor, coapselor şi membrelor inferioare şi poate fi adesea însoţită de parestezii. Netratată, hernia de disc lombară poate duce la complicaţii serioase, precum afectarea mobilităţii şi leziuni permanente ale măduvei spinării.


Tratamentul herniei de disc lombare este întotdeauna personalizat. Medicaţia antiinflamatoare, indiferent de forma de administrare, acţionează doar asupra simptomatologiei dureroase, fără a rezolva cauza. Netratată, hernia de disc lombară poate avea complicaţii serioase, precum durerea cronică lombară refractară la tratament medicamentos, afectarea mobilităţii şi leziuni permanente ale măduvei spinării.

În cazurile agravate de hernie de disc, activitatea fizică este limitată. Însă acest lucru nu presupune lipsa de mişcare, ci dimpotrivă, activitatea fizică este recomandată în ameliorarea simptomatologiei, pentru ca ajută la întărirea musculaturii şi la o mai bună susţinere a coloanei vertebrale.

Printre activităţile sportive recomandate în cazul durerilor lombare se numără: înotul, gimnastica acvatică, iar sub îndrumarea specialistului se pot practica gimnastica medicală, kinetoterapia şi bicicleta medicinală. În cazul herniei lombare, precum şi în durerile lombare provocate de alte cauze, repausul prelungit dăunează, accentuând durerea şi slăbind musculatura şi articulaţiile.

Intervenţii minim invazive pentru hernia de disc lombară

Intervenţiile chirurgicale pentru tratamentul herniei de disc lombare sunt recomandate în cazuri atent selecţionate, atunci când există un deficit motor, iminenţă de paralizie sau durere refractară la orice formă de tratament conservator.


Datorită dezvoltării tehnicilor de chirurgie minim invazivă spinală şi a microchirurgiei spinale, pacienţii care necesită intervenţii neurochirurgicale pentru tratarea herniei de disc beneficiază de incizii mici, prezervarea ţesuturilor din jur şi o recuperare postoperatorie rapidă. Intervenţiile neurochirurgicale minim invazive se realizează cu ajutorul unui microscop operator ce dispune de un sistem ultraperformant de vizualizare, care permite poziţionări extrem de precise în timpul intervenţiei chirurgicale.

Pentru pacienţi, astfel de intervenţii minim invazive prezintă beneficiul unei recuperări rapide, cu mobilizare postoperatorie la doar câteva ore de la operaţie, precum şi confort psihic prin reluarea activităţilor zilnice la scurt timp de la intervenţia chirurgicală.

Cauze reumatologice în durerile lombare

Unele afecţiuni reumatologice implică în mod direct coloana vertebrală, astfel cauzând simptomatologie dureroasă. Printre principalele afecţiuni reumatologice care necesită tratament non-chirurgical se numără: spondiloza, osteoporoza, spondilita anchilozantă.

În cazul spondilozei, apar modificări degenerative la nivelul vertebrelor şi al discurilor intervertebrale, afectând preponderent persoanele vârstnice. Pe măsura înaintării în vârstă, discurile intervertebrale devin deshidratate şi mai puţin funcţionale, provocând modificări ale vertebrelor prin apariţia osteofitelor. La nivel lombar, spondiloza provoacă durere iradiantă fesieră sau sub formă de sciatică.

Osteoporoza se manifestă de obicei silenţios şi poate duce la modificări de statică vertebrale, precum scolioza sau cifoza, şi durere în cazurile complicate. La nivelul coloanei lombare, durerile se asociază frecvent cu spasm muscular paravertebral şi împiedică pacientul din exercitarea activităţii zilnice.

Spondilita anchilozantă este o afecţiune articulară autoimună care asociază dureri articulare de tip inflamator. Cele mai frecvente acuze în spondilita anchilozantă sunt durerea cronică lombară şi anchiloza. Durerile lombare sunt mai intense dimineaţa sau în perioadele de repaus, iar debutul simptomatologiei apare înainte de vârsta de 40 de ani.

Având în vedere multiplele cauze ale durerilor lombare şi coroborând debutul simptomatologiei, vârsta şi excluderea unor traumatisme locale, această simptomatologie dureroasă nu trebuie trecută cu vederea, dat fiind că există o paletă largă de opţiuni de tratament, de la cel medicamentos şi de recuperare medicală, până la intervenţii neurochirurgicale moderne, minim invazive. Astfel, investigarea şi tratarea durerilor lombare necesită o abordare integrată, care să includă consult reumatologic, investigaţii imagistice şi consult neurochirurgical, în vederea stabilirii conduitei terapeutice adecvate.

Tratamentul durerii lombare, la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii beneficiază de servicii medicale integrate complete, de înaltă calitate, atât în regim ambulatoriu, cât şi prin internare, pentru evaluarea completă a cauzelor durerilor lombare şi tratamentul adecvat al acestora.


Departamentul de Reumatologie SANADOR dispune de medici cu experienţă vastă, care colaborează cu celelalte specialităţi implicate pentru stabilirea conduitei terapeutice adecvate, personalizată pentru fiecare pacient în parte.

În cazul herniilor de disc, la Spitalul Clinic SANADOR pacienţii beneficiază de investigaţii realizate cu ajutorul unor tehnologii de înaltă performanţă, RMN Siemens Magnetom Skyra 3T, capabil să ofere detalii extrem de importante cu privire la poziţie herniei şi relaţiile cu alte structuri din jur. De asemenea, în cadrul Departamentului de Neurochirurgie SANADOR, pacienţii beneficiază de intervenţii chirurgicale minim invazive, realizate cu microscopul Zeiss Kinevo 900, o tehnologie ultraperformantă pentru operaţiile neurochirurgicale, şi cu. ajutorul unui sistem avansat de neuronavigaţie.

viewscnt