EMA: Datele preliminare sugerează că vaccinurile anti-Covid-19 rămân eficiente împotriva variantei omicron

EMA: Datele preliminare sugerează că vaccinurile anti-Covid-19 rămân eficiente împotriva variantei omicron

Datele preliminare sugerează că vaccinurile anti-Covid-19 rămân eficiente împotriva variantei omicron a virusului SARS-CoV-2, a anunţat Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Agenţia a precizat că va continua să monitorizeze datele care apar referitoare la eficacitatea vaccinurilor împotriva Covid-19, inclusiv a formelor de boală cauzate de varianta omicron care, în prezent, se răspândeşte rapid pe întreg teritoriul UE.

Deşi varianta omicron pare a fi mai infecţioasă decât celelalte, studii efectuate în Africa de Sud, Marea Britanie şi unele ţări din UE indică un risc mai mic de spitalizare după infecţia cu varianta omicron. Pe baza acestor studii, în prezent riscul este estimat ca fiind cuprins între o treime şi jumătate din riscul prezentat de varianta delta.

Rezultatele studiilor publicate recent arată că eficacitatea vaccinurilor anti-Covid-19 împotriva formelor simptomatice este mai redusă pentru varianta omicron decât pentru alte variante ale SARS-CoV-2 şi că tinde să scadă în timp, potrivit EMA, care consideră că mai multe persoane vaccinate sunt predispuse să prezinte manifestări ale bolii cauzate de omicron.

"Cu toate acestea, aceste studii arată, de asemenea, că vaccinarea continuă să ofere un grad ridicat de protecţie împotriva formelor severe şi a spitalizării asociate cu varianta omicron. Cele mai recente dovezi, care includ date de eficacitate, sugerează, de asemenea, că persoanele cărora li s-a administrat o doză de rapel sunt mai bine protejate decât cele vaccinate doar cu schema iniţială", a precizat EMA.

Datele provenite din Africa de Sud indică faptul că persoanele cărora li s-au administrat două doze de vaccin anti-Covid-19 sunt protejate, în proporţie de până la 70%, împotriva spitalizării.

Date similare provenite din Marea Britanie arată că, în timp ce protecţia faţă de infecţie scade la câteva luni după vaccinare, protecţia împotriva spitalizării creşte din nou până la 90%, după vaccinarea cu o doză de rapel.

"EMA va continua să evalueze datele referitoare la eficacitatea vaccinului şi severitatea bolii, precum şi evoluţia situaţiei în ceea ce priveşte variantele circulante şi expunerea naturală la Omicron, pe măsură ce acestea devin disponibile. Rezultatul acestor evaluări poate avea impact asupra viitoarelor strategii de vaccinare recomandate de experţii din statele membre UE/SEE", mai arată agenţia.

Potrivit EMA, vaccinarea rămâne un aspect esenţial al abordării în vederea combaterii pandemiei aflate în curs de desfăşurare, iar agenţia recomandă continuarea eforturilor întreprinse pentru a creşte vaccinarea completă la persoanele care sunt, în prezent, nevaccinate sau parţial vaccinate şi pentru a accelera administrarea dozelor de rapel.

Săptămâna trecută, varianta omicron a fost identificată la 61,9% dintre probele secvenţiate genomic în România, devenind oficial tulpina dominantă a virusului SARS-CoV-2.

viewscnt