EMA: Eficienţa clorochinei în tratamentul Covid-19 trebuie dovedită prin studii, medicamentul poate prezenta reacţii adverse grave

EMA: Eficienţa clorochinei în tratamentul Covid-19 trebuie dovedită prin studii, medicamentul poate prezenta reacţii adverse grave

Eficienţa medicamentelor clorochină şi hidroxiclorochină în tratamentul Covid-19, boala provocată de coronavirusul SARS-CoV-2, trebuie dovedită prin studii clinice, a menţionat Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), care avertizează că medicamentul poate prezenta reacţii adverse grave  în special în cazul administrării de doze mari sau în asociere cu alte tratamente.

Clorochina şi hidroxiclorochina sunt autorizate pentru tratamentul malariei şi al anumitor boli autoimune, însă în prezent constituie obiect de cercetare la nivel mondial ca urmare a potenţialului terapeutic al acestora în tratarea infecţiei cu noul coronavirus.

"Cu toate acestea, eficacitatea acestor medicamente în tratarea infecţiei Covid-19 trebuie să fie dovedită prin studii. Este foarte important ca pacienţii şi profesioniştii din domeniul sănătăţii să utilizeze clorochina şi hidroxiclorochina numai în indicaţiile autorizate sau în cadrul studiilor clinice ori programelor naţionale care vizează utilizarea ca urgenţă pentru tratamentul infecţiei Covid-19", arată EMA, într-un comunicat.

"Atât clorochina cât şi hidroxiclorochina pot prezenta reacţii adverse grave, în special în cazul administrării de doze mari sau în asociere cu alte medicamente", mai arată agenţia.

Cele două medicamente nu trebuie utilizate fără prescripţie medicală şi în afara supravegherii de către medic şi trebuie prescrise numai conform indicaţiilor aprobate, cu excepţia unui context de studiu clinic sau al unor protocoale convenite
la nivel naţional, precizează experţii agenţiei.

În prezent, mai multe studii clinice de amploare sunt în curs de desfăşurare, fiind efectuate în scopul generării datelor solide necesare pentru stabilirea eficacităţii şi siguranţei clorochinei şi hidroxiclorochinei în tratamentul Covid-19.

Astfel de studii vor permite autorităţilor să asigure recomandări de încredere şi fundamentate pe dovezi ferme pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii şi pacienţi.

"Din considerente de urgenţă şi din cauza presiunii exercitate asupra sistemelor de sănătate pentru salvarea de vieţi omeneşti în perioada pandemiei cu infecţia Covid-19, unele ţări, printre care SUA şi Franţa, au instituit protocoale stricte
care să permită utilizarea experimentală a acestor două medicamente, de exemplu la pacienţii cu forme severe de infecţie Covid-19", mai arată EMA.

Agenţia subliniază vă medicamentele clorochină şi hidroxiclorochină sunt vitale pentru pacienţii cu afecţiuni autoimune precum lupusul şi este important ca aceştia să le poată obţine în continuare şi să nu se confrunte cu situaţii de lipsă pe piaţă din cauza stocării sau a utilizării acestor medicamente în afara indicaţiilor autorizate.

În unele ţări,  prescrierea acestor medicamente a fost restricţionată, pentru reducerea riscului de deficit.

viewscnt