Cazurile de gripă sunt în creştere în Europa după sărbători, afectând cel mai mult copiii sub 15 ani şi adulţii de peste 60 de ani. Spitalele din Franţa şi Spania raportează o creştere a numărului de internări cu gripa B dominantă. În timp ce Europa se luptă cu această epidemie sezonieră, experţii medicali de pe întregul continent îndeamnă cetăţenii să ia măsuri de precauţie, inclusiv vaccinarea, pentru a atenua impactul şi complicaţiile gripei.
Spitalele din întreaga Europă se confruntă cu o perioadă dificilă după înmulţirea cazurilor de gripă, care continuă să crească abrupt după sezonul sărbătorilor.
Pentru a face faţă numărului tot mai mare de pacienţi, multe spitale au înfiinţat unităţi temporare pentru a reduce presiunea asupra departamentelor de urgenţă.
Gripa afectează persoanele de toate vârstele, însă copiii sub 15 ani şi persoanele de peste 60 de ani suferă cel mai mult, pacienţii vârstnici prezentând şi un risc mai mare de complicaţii respiratorii grave.
Dr. Jean-Luc Leymarie, un medic generalist din Franţa, şi-a exprimat îngrijorarea, declarând pentru Euronews că „demult nu am mai văzut o epidemie atât de mare”.
„Din păcate, majoritatea cazurilor grave implică persoane care nu sunt vaccinate”, a precizat la rândul său dr. Olivier Lucidarme, subliniind importanţa vaccinării antigripale.
Creştere rapidă a cazurilor de gripă în Spania
Situaţia este similară în Spania, cu regiuni precum Catalonia şi Valencia care se simt deja copleşite de afluxul de cazuri de gripă.
Spitalele se pregătesc pentru un vârf aşteptat în următoarea săptămână, tulpina dominantă în acest sezon fiind gripa B.
Deşi unităţile medicale nu sunt atât de aglomerate ca în anii precedenţi, lucrătorii din domeniul sănătăţii fac apel la pregătire.
Măsuri mai stricte în Ungaria
Ungaria a raportat şi ea o creştere a cazurilor de gripă, ceea ce a dus la punerea în aplicare a unor măsuri sanitare mai stricte.
În Budapesta, unele clinici au impus purtarea obligatorie a măştilor, iar interdicţiile privind vizitatorii au fost puse în aplicare pentru a ajuta la controlul răspândirii virusului.
În România, săptămâna trecută au fost înregistrate peste 4.100 de cazuri de gripă clinică, aproape dublu faţă de săptămâna precedentă, şi cu peste 879 de cazuri mai mult decât în aceeaşi săptămână a sezonului precedent
Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în săptămâna 23 - 29 decembrie 2024, au fost raportate 57.184 cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, infecţii virale ale căilor respiratorii superioare/IACRS şi pneumonii), înregistrându-se cu 6.2% mai multe cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (53.870, 2023/2024) şi cu 35.8% mai puţine cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (89.109), posibil datorită sub-raportărilor din perioada sărbătorilor.
Patru decese au fost legate de complicaţiile gripei.
Astfel, în ultima săptămână de raportare s-au înregistrat 4.175 cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ cu 3.296 cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 2.238 înregistrate în săptămâna precedentă.
Cazurile de gripă clinică au fost raportate de 41 judeţe, cele mai multe fiind în municipiul Bucureşti (916) şi în judeţele Braşov (943), Cluj (515), Timiş (370), Galaţi (172) şi Constanţa (164), precizează Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).
De la începutul sezonului au fost raportate 246 cazuri de gripă confirmate de laborator, din care: 138 cazuri cu virus gripal A nesubtipat, 71 cazuri cu virus gripal B, 31 cazuri cu virus gripal AH1, 6 caz cu virus gripal AH3, 9 co-infecţii de virus gripal cu SARS-CoV-2, 6 co- infecţii de virus gripal cu VRS (virusul respirator sinciţial).
Oficialii din domeniul sănătăţii avertizează asupra unei noi creşteri odată cu redeschiderea şcolilor şi recomandă vaccinarea ca fiind cea mai eficientă metodă de prevenire.
Cu peste 1,1 milioane de vaccinuri antigripale administrate la nivel naţional doar în acest sezon gripal (1.117.235 faţă de 1.044.345 în decembrie 2023, înregistrate în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări/RENV), medicii subliniază că nu este prea târziu pentru a vă proteja.
Pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani, vaccinul prin pulverizare nazală oferă o opţiune fără ace. Imunitatea se dezvoltă în aproximativ două săptămâni.
De anul trecut, în România a fost introdus un mecanism de compensare a opt vaccinuri, inclusiv a vaccinului anti-gripal. Acesta este compensat în proporţie de 100% pentru grupurile vulnerabile şi de 50% pentru restul populaţiei eligibile.
Astfel, compensarea vaccinului gripal este gratuită pentru categoriile vulnerabile, cum ar fi persoanele cu vârsta de cel puţin 65 de ani, femeile însărcinate, profesioniştii din domeniul sănătăţii, copiii şi pacienţii cu afecţiuni cronice.
Mecanismul de compensare a vaccinurilor înseamnă că acestea pot fi procurate de la farmacie de către persoanele interesate în baza reţetei de la medic.