Medicii epuizaţi au riscuri mult mai mari să comită erori medicale majore, indiferent cât de importante sunt măsurile de siguranţă luate în spitale sau clinici, arată un nou studiu citat de Reuters.
“Nu este suficient să încerci să îndrepţi lucrurile legate de mediul de lucru în domeniul sănătăţii. Trebuie să luăm măsuri şi pentru a preveni erorile generate de factorul uman, mai ales cele legate de epuizarea medicilor”, a afirmat principalul autor al studiului, medicul Daniel Tawfik, de la şcoala de medicină a Universităţii Stanford, California.
Epuizarea este un sindrom legat de muncă, caracterizat de oboseală, cinism şi senzaţia de eficienţă scăzută în activitate, potrivit cercetătorilor.
Personalul medical - şi orice persoană care desfăşoară o muncă ce implică mult stres din cauza interacţiunilor intense cu alte persoane - este expus în mai mare măsură pericolului de epuizare.
Peste jumătate dintre medici suferă de epuizare, în timp ce 45% admit că se simt foarte obosiţi, potrivit estimărilor cercetătorilor.
Studiul, publicat în Mayo Clinic Proceedings, arată că epuizarea medicilor poate afecta siguranţa pacienţilor, contribuind la apariţia unor erori medicale. Acestea cauzează până la 200.000 de decese în spitalele din SUA în fiecare an, estimează autorii.
Cercetătorii au întrebat 6.695 de medici din SUA, considerat un eşantion reprezentativ, dacă au resimţit simptome de epuizare sau oboseală sau dacă au avut gânduri de sinucidere, precum şi dacă au făcut vreo eroare medicală majoră în precedentele trei luni.
Potrivit studiului, 10,5% dintre medicii chestionaţi au admis că au făcut erori medicale majore în perioada anterioară, în special erori de judecată, diagnostice greşite sau erori tehnice.
Dintre aceste erori, 55% nu au afectat evoluţia pacienţilor, însă 5,3% au avut ca efect apariţia unor probleme medicale serioase, iar 4,5% au dus la moartea pacienţilor.
Autorii studiului menţionează că 78% dintre medicii care au admis că au comis erori majore aveau simptome de epuizare, comparativ cu 52% dintre cei care nu au făcut greşeli.
De asemenea, medicii care au comis erori erau în mai mare măsură afectaţi de oboseală cronică (78%, comparativ cu 52% dintre cei fără greşeli) şi de gânduri de sinucidere (13%, faţă de 6%).