Peste 60 de localităţi din ţară oferă românilor posiblitatea de-a se testa rapid pentru COVID-19 în farmacii. Potrivit listei Ministerului Sănătăţii sunt avizate 105 farmacii pentru activitatea de testare antigenică rapidă pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2, cu teste gratuite asigurate de Ministerul Sănătăţii. Preţul testării cu aceste teste variază însă de la o farmacie la alta. 360medical.ro a dat câteva telefoane pentru a afla cât costă testarea rapidă în farmacii.
Prima farmacistă din România care a efectuat testarea cu teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2 în farmacie este Larisa Păduraru de la Iaşi.
,,Preţul testării este de 29 RON, testele au fost într-adevăr alocate în mod gratuit de către Ministerul Sănătăţii, însă toată această activitate presupune anumite costuri suplimentare, cum ar fi echipamentele de protecţie, soluţiile dezinfectante utilizate, contractul cu firma care ridică deşeurile biologice etc., costuri ce se regăsesc în preţul final al testării”, a declarat în exclusivitate pentru 360medical.ro farm. sp. Larisa Păduraru.
Fiecare farmacie care utilizează teste antigen rapide primite de la Ministerul Sănătăţii, teste care sunt gratuite, îşi poate pune tariful pe care-l doreşte pentru serviciul de testare efectuat.
,,Deşi în această activitate se folosesc, prioritar, teste distribuite gratuit de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene, conform stocului disponibil, în acord cu prevederile Ordinului Ministrului Sănătăţii Nr. 644 din 10 mai 2021 privind activitatea de testare în farmacii comunitare şi oficine comunitare rurale, utilizând teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV2, farmaciile pot percepe un anumit tarif pentru acest serviciu, pentru a acoperi cheltuielile nedecontate, reprezentate de materialele de protecţie, consumabile, plata personalului”, a precizat Colegiul Farmaciştilor din România.
La farmacia Medimfarm Buzău 74 la care am sunat ni s-a spus că preţul pentru testarea rapidă pentru COVID-19 este de 56 de lei, iar testarea se face cu programare, la farmacia Medimfarm Buzău 71.
,,În farmacia Helpnet Gorjului nr. 47 sau în Cora, din Bucureşti este gratuită testarea, trebuie să aveţi doar testul. E posibil să nu mai găsiţi testele gratuite disponibile pentru testare. Colegii sunt foarte aglomeraţi acum, cererea este foarte mare”, ne-au informat la telefon reprezentanţii unei alte farmacii Helpnet.
În multe ţări europene farmaciile au fost utilizate încă de la începutul campaniilor de testare.
,,S-a văzut avantajul major pe care adresabilitatea crescută a farmaciilor comunitare îl poate aduce unei astfel de campanii. Italia, Franţa, ulterior Austria, ca să dau câteva exemple, care testează de luni bune. O campanie de testare în masă, care să fie eficientă pe un termen şi realizabilă într-un termen foarte scurt, ar fi însemnat acoperirea totală a costurilor din fondurile asigurărilor de sănătate. Ministerul Sănătăţii a început distribuirea unor teste rapide din stocurile proprii, ceea ce este foarte bine, dar în ţările despre care spuneam şi restul cheltuielilor care sunt generate de consumabile, de remunerarea personalului care este implicat în activitatea de testare, de colectarea şi distrugerea deşeurilor biologice rezultate în urma activităţii de testare, aceste costuri sunt şi ele preluate de asigurările de sănătate, evident într-o limită lunară, fiecare cetăţean are dreptul să se testeze o dată sau de două ori pe lună, astfel încât să nu existe niciun impediment în calea opţiunii de testare”, a declarat farm. Răzvan Prisada, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, în exclusivitate pentru 360medical.ro.
Testele oferite de Ministerul Sănătăţii sunt gratuite, oamenii care ajung în farmacie se pot testa cu acestea, dar şi cu altele pe care le pot achiziţiona contra-cost. ,,Restul costurilor vor fi o cheltuială pentru care cel care se va testa şi acesta va trebui să o achite”, a atras atenţia farm. Răzvan Prisada.
Potrivit art. 8 din Ordinul ministrului sănătăţii nr. 644/2021 privind activitatea de testare în farmacii comunitare şi oficine comunitare rurale, utilizând teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2, testarea se realizează prioritar cu teste obţinute de la Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în limita stocului disponibil. Însă Colegiul Farmaciştilor din România subliniază că serviciul de testare prestat de către unităţile farmaceutice poate fi tarifat, în acord cu legislatia in vigoare.