Expunerea la metale toxice afectează sănătatea inimii

Expunerea la metale toxice afectează sănătatea inimii

Persoanele expuse la metale toxice chiar şi la niveluri scăzute au risc ridicat de-a face ateroscleroză, care la rândul ei poate provoca accidente vasculare cerebrale şi atacuri de cord.

Un studiu amplu din Spania a evaluat persoane de vârstă mijlocie (dintre care 97% erau bărbaţi) care lucrează într-o fabrică de caroserie pentru a vedea care este impactul metalelor toxice asupra sănătăţii inimii. Rezultatele au arătat că expunerea la metale toxice precum: arsen, cadmiu şi titan a crescut riscul de-a avea probleme cardiace. Arsenul şi cadmiul pot fi găsite în tutun, alimente şi apă, în timp ce titanul provine în mare parte din implanturi dentare şi ortopedice, carcase pentru stimulatoare cardiace, produse cosmetice şi unele alimente.

Cercetătorii sunt de părere că ar putea „realiza o evaluare mai devreme şi mai bună a riscului bolilor cardiovasculare legate de mediu”, spune dr. Maria Tellez-Plaza, coautorul studiului, om de ştiinţă la Centrul Naţional de Epidemiologie, Instituto de Salud Carlos III din Madrid, Spania.

Rezultatele au susţinut dovezile anterioare care leagă arsenul şi cadmiul de evenimentele cardiace, dar au adăugat titanul ca un alt potenţial factor de risc.

„Titanul a fost factorul interesant care nu a fost măsurat înainte. Adevărata importanţă a acestei cercetări este că au fost capabili să măsoare toate aceste metale şi apoi să afle care erau cel mai probabil asociate cu riscul de boli de inimă”, a afirmat prof.dr. Aruni Bhatnagar, directorul Institutului Christina Lee Brown Envirome/Centrul de Reglementare a Tutunului Asociaţiei Americane de Inimă de la Universitatea din Louisville.

Cercetătorii spun că sunt necesare studii suplimentare la femei şi la populaţia generală pentru a determina sursele de expunere potenţială la metale toxice. Ei au mai constatat că standardele actuale de mediu, ocupaţionale şi de siguranţă alimentară pentru cadmiu, arsen şi alte metale ar putea să nu fie suficiente pentru a proteja oamenii de riscurile asupra sănătăţii.

Dr. Maria Tellez-Plaza susţine că medicii pot ajuta la monitorizarea concentraţiilor de metale ale pacienţilor prin teste de sânge şi urină şi îi pot învăţa să ia măsuri pentru a se proteja.

„O strategie este să închideţi geamurile casei şi ale maşinilor dacă poluarea este mare afară. Plimbarea prin zonele verzi este, de asemenea, benefică. Renunţarea la fumat şi protejarea fumătorilor pasivi de fumatul pasiv este fundamentală.

viewscnt