Cancerul de sân este al doilea cel mai diagnosticat cancer la femei din întreaga lume. Un examen cu ultrasunete este standardul de îngrijire pentru femeile cu ţesut mamar dens. Cancerul tiroidian este una dintre cele mai complexe şi provocatoare boli, din punct de vedere al interpretării radiologice. În acest context, FDA dă undă verde pentru un software bazat pe inteligenţă artificială (AI) care ajută la diagnosticarea cancerului de sân şi tiroidă.
Un software AI a fost construit folosind date din 48 de reţele din întreaga lume şi poate ajuta la diagnosticarea cancerelor de sân şi tiroidă. Tocmai a primit autorizaţia de la FDA, potrivit companiei Koios Medical cea care a dezvoltat software-ul respectiv.
„Această autorizaţie FDA înseamnă că medicii sunt acum pregătiţi să salveze zeci de mii de vieţi, eliberând în acelaşi timp timp şi resurse preţioase care pot fi utilizate mai eficient şi pot creşte calitatea vieţii”, a spus Chad McClennan CEO-ul companiei.
Numai prin ecografie, cancerele tiroidiene sunt diagnosticate la aproximativ 375.000 de persoane anual. Rezultatele imagistice iniţiale duc adesea la biopsii invazive pentru a exclude tumora malignă. Koios Medical speră că software-ul lor de asistenţă pentru decizii poate ajuta la reducerea numărului de proceduri inutile prin îmbunătăţirea acurateţei diagnosticului medicului şi reducerea rezultatelor false pozitive.
„Acest software nou demonstrează că utilizarea AI poate îmbunătăţi eficacitatea interpretării şi performanţa diagnosticului, îmbunătăţind sensibilitatea şi reducând numărul cazurilor fals pozitive”, a spus Lev Barinov, vicepreşedinte Clinical Excellence la Koios.
Software-ul creşte detectarea cancerului tiroidian cu 14%, reducând, de asemenea, rezultatele fals pozitive cu 35%. De asemenea, reduce timpul de interpretare a examenelor cu 24%.
Numai în SUA, sunt efectuate peste 2,2 milioane de proceduri de biopsie ale sânului şi ţesutului tiroidian, dar zeci de mii de cancere rămân încă nedetectate.
„Tyroid DS este un schimbător de joc pentru imagistica cu ultrasunete tiroidiene. Nu numai că va ajuta la diagnosticarea cancerului tiroidian, dar va permite o raportare mai standardizată a nodulilor tiroidieni, prevenind biopsiile potenţial nejustificate pe leziuni benigne”, e de părere dr. Shah Islam de la Spitalul Naţional de Neurologie şi Neurochirurgie din Londra.