Americanii şi-au propus ca până în 2030 printr-un plan asumat la nivelul Preşedintelui USA să transforme cancerul într-o boală controlabilă. În oncologie se fac în fiecare an investiţii de peste 100 de miliarde de dolari pe an, translatate în tehnologii şi terapii noi. ,,Anul 2020 a fost cel mai spectaculos în privinţa introducerii de medicamente inovative. Aproape 100 de medicamente inovative au intrat, după seceta din 2008-2014 când pacienţii români nu au avut acces, anul 2020 a fost un record. La provocări atât de mari cum e cancerul e nevoie de soluţii inovative”, a declarat Gabriel Dina Director Corporate Affairs, Pfizer România, în cadrul dezbaterii online ,,Fighting Cancer360”, organizată de redacţia 360medical.ro, primul eveniment online din 2022 din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici şi terapii.
,,În ultimii 20 de ani multe forme de cancer au devenit controlabile datorită inovaţiei”, a spus reprezentantul Pfizer România, care a vorbit la eveniment despre inovaţie, despre accesul pacienţilor oncologici din România la terapii noi, dar şi despre inechităţile privind screeningul, diagnosticul şi tratamentul cancerului.
,,Inechitatea este o stare de fapt şi cred că dezideratul nostru este deja afirmat la nivelul Preşedintei, Parlamentului: imperativul de a redresa acest decalaj în echitate între rural şi urban. Cred că aici un rol esenţial şi dătător de speranţă îi au asociaţiile de pacienţi. Dacă e să ne referim la echitatea în programele de screening, bineînţeles pandemia a mobilizat autorităţile în primul rând pe răspunsul antipandemic şi programele de screening ştim că au avut de suferit”, a precizat Gabriel Dina, Director Corporate Affairs, Pfizer România.
Acesta a spus că asociaţiile de pacienţi au cerut sprijin companiilor farmaceutice pentru a susţine activităţi de screening care au adresat tocmai această inechitate referitoare la acces, fiind o distribuţie inegală, în condiţiile în care nevoile sunt la fel de mari în rural ca şi în urban.
În ceea ce priveşte Plan Naţional de Combatere a Cancerului, aflat în dezbatere publică, Gabriel Dina a spus că este o muncă de peste un an de zile care a implicat toţi actorii importanţi, mai ales asociaţiile de pacienţi şi bineînţeles comunitatea medicală.
,,Ne demonstrează că putem să ne unim forţele, că povara acestei boli este uriaşă şi nu poate fi dusă în spate singur de niciunul dintre actorii importanţi. Practic, planul adresează toate problemele pregnante, s-a făcut urmărind recomandările Comisiei Europene care a elaborat un ghid. Cred că trebuie să fim optimişti din acest punct de vedere. Desigur există reţineri, am auzit de multe ori în multe dezbateri că s-au făcut multe strategii, s-au făcut multe planuri de acţiune, dar de data asta cred că sunt nişte ingrediente în spatele acestui Plan care sunt dătătoare de speranţe şi vorbesc din experienţa noastră, a celor de la Pfizer despre capitalizarea pe inovaţie”, a afirmat Gabriel Dina.
Potrivit reprezentantului companiei farmaceutice, datorită acestui Plan de Combatere a Cancerului astăzi ne numărăm în rândul ţărilor care au un Plan de luptă împotriva Cancerului şi putem să ne raliem tuturor ţărilor din Uniunea Europeană.
,,Ca atare, vom putea beneficia de un sprijin financiar fără precedent întrucât bătălia împotriva cancerului este prioritară pe agenda Comisiei Europene, a Parlamentului European. Este o susţinere fără precedent, mă refer la Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare, la Programul EU for Health, la Programul Horizon, toate au printre ariile prioritare cancerul”, a spus Director Corporate Affairs, Pfizer România.
La manifestarea online ,,Fighting Cancer360”, organizată de redacţia 360medical.ro, au participat 13 speakeri care care activează în oncologie şi specialităţi conexe, experţi în sănătate publică, reprezentanţi ai autorităţilor şi ai asociaţilor de pacienţi.
Mai vedea citi
Prof. dr. Alina Tănase, despre terapia CAR-T: În 5 ani de acum încolo aceste terapii vor avea mult mai multe indicaţii
Dr. Adela Cojan, CNAS: Cancerul nu va dispărea niciodată complet, dar prevenirea lui poate reduce mortalitatea